D. Grybauskaitė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę režisieriui J. Ohmanui

Vadovaudamasi Konstitucija, Pilietybės įstatymu ir atsižvelgdama į Pilietybės reikalų komisijos siūlymą, Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo Švedijos piliečiui Jonui Ohmanui išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę.

D. Grybauskaitė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę J. Ohmanui. <br>R.Dačkaus nuotr.
D. Grybauskaitė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę J. Ohmanui. <br>R.Dačkaus nuotr.
D. Grybauskaitė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę J. Ohmanui. <br>R.Dačkaus nuotr.
D. Grybauskaitė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę J. Ohmanui. <br>R.Dačkaus nuotr.
D. Grybauskaitė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę J. Ohmanui. <br>R.Dačkaus nuotr.
D. Grybauskaitė išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę J. Ohmanui. <br>R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 27, 2018, 11:42 AM, atnaujinta Nov 27, 2018, 12:37 PM

Prezidentė atsižvelgė į J. Ohmano nuopelnus Lietuvai, jo sėkmingą integraciją į Lietuvos visuomenę, reikšmingą indėlį garsinant Lietuvos vardą pasaulyje. J. Ohmanas į švedų kalbą išvertė 7 lietuvių autorių knygas, sukūrė ne vieną filmą mūsų šalies istorijos temomis, daugiausia – apie pokario rezistenciją Lietuvoje.

Už nuopelnus jis buvo ne kartą apdovanotas medaliais, ordinais ir garbės ženklais.

Susitikusi su J. Ohmanu, šalies vadovė aptarė padėtį Ukrainoje, kuri pastarosiomis dienomis susiduria su atvira Rusijos karine agresija Azovo jūroje.

Prezidentės teigimu, būtina stiprinti visokeriopą pagalbą Ukrainai. Jau dabar Lietuva padeda ukrainiečiams ginkluote, kariniais mokymais, priima reabilitacijai sužeistus Ukrainos karius.

Pasak valstybės vadovės, Ukrainos saugumas yra neatsiejamas nuo Lietuvos ir visos Europos saugumo, todėl Lietuva svarsto galimybę dar sustiprinti karinę paramą Ukrainai. Kitą savaitę Prezidentė pati vyks į Ukrainą palaikyti ukrainiečių šiuo sudėtingu laikotarpiu.

Kaip po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakė J. Ohmanas, jis jaučiasi labai pagerbtas ir be galo laimingas, priimtas į Lietuvos piliečių gretas.

„Man ši šalis labai brangi. Aš čia gyvenu, esu kultūros žmogus, menininkas, bet, kaip rodo dabartinė situacija, ir pasiryžęs ginti bei užstoti Lietuvos interesus šioje šalyje ar užsienyje“, – sakė nuo šiol Lietuvos pilietis J. Ohmanas.

Jo susitikime su prezidente D. Grybauskaite dominavo Rusijos agresijos Ukrainoje tema.

Kaip pabrėžė 2014 metais organizaciją „Mėlyna-geltona“, kurios tikslas – rinkti paramą Ukrainos kariams, nuo karo nukentėjusioms mokykloms, įkūręs J. Ohmanas, paskutinių dienų įvykiai Ukrainoje, į kurią jis vėl planuoja vykti po poros savaičių, nestebinantys.

„Vienintelis skirtumas, kad karinė agresija vykdoma atviriau. Rusija realiai kariauja su Ukraina, veržiasi įvairiais būdais į šią šalį. Klausimas, kaip į tai reaguos tarptautinė bendruomenė. Lietuvos žmonės, Lietuvos valdžia, prezidentė šioje vietoje akivaizdžiai ir aiškiausiai visame pasaulyje remia Ukrainą ir tai – dar viena priežastis, kodėl didžiuojuosi būdamas Lietuvos pilietis ir kad čia gyvenu“, – pabrėžė J. Ohmanas.

Jis labai teigiamai vertino susitikimo metu prezidentės išsakytą sprendimą dar labiau remti karinę agresiją patiriančią šalį.

„Rusija turi sustoti. Rusija turi suprasti, kad mes netoleruojam agresijos prieš Ukrainą, kad jos neatiduosime. Būkim biedni, bet teisingi – taip nebus“, – sakė J. Ohmanas, pridurdamas, kad pasigenda aiškesnio pasaulio bendruomenės požiūrio į Rusijos veiksmus šalyje, kuri išgyvena tamsos valandą.

Visuomenininkas, publicistas, kino dokumentikas, socialinių iniciatyvų puoselėtojas J. Ohmanas 2014 m. įkūrė organizaciją „Mėlyna ir Geltona“, kurios tikslas – rinkti paramą Ukrainos kariams, nuo karo nukentėjusioms mokykloms.

Per 4 metus organizacijos surinkta parama siekia beveik pusę milijono eurų. Jo iniciatyva kiekvienų metų Sausio 13-ąją rengiami paramos Ukrainai koncertai, transliuojami Lietuvos nacionalinės televizijos eteryje.

Jonas Ohmanas Lietuvoje gyvena daugiau nei 10 metų, laisvai šneka lietuviškai, mūsų šalyje dėsto švedų kalbą, domisi Lietuvos istorija, kultūra, visuomeniniu gyvenimu.

Pilietybės įstatymas numato, jog Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka Prezidentė gali suteikti ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei turintiems kitų valstybių piliečiams ar asmenims be pilietybės, kurie integravosi į Lietuvos visuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.