Mokyklose reikalauja šefų ruošto maisto už tam skirtą 1,09 euro sumą

Restoranų šefai mokykloms ir darželiams ruošia meniu. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimus, maistas turi būti įvairus, sveikas ir skanus. Sudaryta mokinių komisija degustuoja ir kritikuoja, o garsūs virėjai, pasiraitoję rankoves, kuria iš naujo.

Parodė mokyklos valgyklą.<br>V.Balkūno nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>V.Balkūno nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>V.Balkūno nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>V.Balkūno nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>V.Balkūno nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>V.Balkūno nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>V.Balkūno nuotr.
Parodė mokyklos valgyklą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2018-11-27 17:01

Pagaliau įsiklausoma į vaikų norus.

Tik štai tie šefai niekaip neįsitenka į 1,09 euro sumą. Tiek socialiai remtino vaiko pietums skiria Vyriausybė. Bet išradingumui ribų nėra.

Vietoj mėsos vaikams siūloma gaminti kotletus iš sojos, vietoj grietinėlės – avižų pienas. Ir pigiau, ir įvairove tokius patiekalus gali pavadinti. Ką valgys pasiturintys, o ką socialiai remtini vaikai?

Pasak garsus fitoterapeuto Juozo Ruolios, pirmiausia reikėtų pasirūpinti, kad į mokyklas būtų tiekiami cheminėmis medžiagomis neapdoroti produktai. Tačiau apie ekologiškus produktus kol kas nekalbama. Ministerija pasišovė parengti pavyzdinį valgiaraštį, pagal kurį būtų maitinami moksleiviai.

„Nieko privalomo nėra, yra tik pasiūlymas naudoti pavyzdinį restoranų šefų valgiaraštį. Privalumas, kad jeigu keis, nieko nereikės derinti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Almantas Kranauskas.

Bandoma įteigti, kad sveikatos apsaugos ministras yra sveikos mitybos vėliavnešys. Tačiau mokinius maitinantys virtuvės šefai sako, kad tai neatitinka realybės.

„Realiai niekas nepasikeitė. Vienintelis dalykas, kad nebėra džiūvėsėlių. Bet mes taip pat gaminome ir pernai metais. Tai tausojantys patiekalai, gaminami konvekciniame pečiuje, troškintuve, mažai keptų patiekalų. Mums taip patogu, be to, mes turime savo vaikus ir maitiname juos kaip sako“, – pasakojo mokyklos valgyklos virėja-technologė Natalija Derškienė.

„Konkrečiai mūsų gimnazija nepatyrė didelių pokyčių įvedus naujus reikalavimus valgiaraščiams. Iš esmės neatsirado didelių pokyčių, išskyrus tai, kad nebegaminami patiekalai, kepti džiūvėsėliuose. O anksčiau didelių nusiskundimų irgi neturėjome – manome, kad ir anksčiau turėjome sveiką valgiaraštį“, – sakė Riešės gimnazijos direktorė Lina Miliuvienė.

Pasiturinčių tėvų vaikai valgys gardžiai, o ką valgys socialiai remtini vaikai, už kurių pietus Švietimo ir mokslo ministerija moka tik 1,09 euro?

„Jeigu žiūrėti patiekalus, restoranų šefų valgiaraščiai nėra brangesni ar išmaniau padaryti. Tai nėra egzotiški dalykai, kurie kainuotų didelius pinigus“, – teigė A.Kranauskas.

Teorija kalba viena, praktika rodo kita. Valgiaraščiuose numatyti ir jautienos, ir raudonos žuvies patiekalai.

„Lašišos ar jautienos už tokią sumą vaikai tikrai nevalgys. Reikalavimai dideli, o kompensuojama kaina maža. Jeigu valstybė iš mūsų tikisi gero maisto ir kokybės, tai prie to pačio irgi turėtų prisidėti ir skirti ne 1,5 euro vienam vaikui, o bent jau 2 eurus“, – sakė virėja-technologė N.Derškienė.

„Ką jis gali, tai pavalgyti pigų ir prastos kokybės maistą už 1,09 euro. Daržovės, kaloringumas ir vertė privalo atitikti, taip pat įvairumas kas savaitę turi būti užtikrinamas.

Galėčiau sudaryt valgiaraštį, bet nenorėčiau po juo pasirašyti. Ten būtų bulvės, ryžiai, miltai, kiauliena, kažkiek vištienos. Aš esu baigusi aukštąją matematiką, bet vaisiai ir daržovės į 1,09 euro man taip gerai neįsiskaičiuoja. Mano nuomone, neįmanoma. Gal kažkas protingesnis sugalvotų“, – sakė UAB „Namų dvasia“ direktorė Eurika Tumonienė.

Viešojo konkurso būdu maitinimo paslaugą perkančios mokyklos sąlygas kelti ir kainą nurodyti gali tik socialiai remtinų vaikų maitinimui.

„Mes, organizuodami viešąjį konkursą, teikiame ir valgiaraštį, kokio pageidautume. Bet pagrindinis kriterijus yra kaina, nes mes perkame nemokamo maitinimo paslaugą“, – teigė Riešės gimnazijos direktorė L.Miliuvienė.

Vaikui iki 11 metų Švietimo ir mokslo ministerija skiria 1,09 euro. Kai kurios savivaldybės jau suprato, kad už tokią sumą vaiko nepamaitinsi ir įkainį pakėlė. Nuskriausti liko ministerijai pavaldžių mokyklų vaikai.

„Socialiai remtiniems vaikams mokyklose, kurios priklauso Vilniaus rajonui, skiriama 1,09 euro. Akivaizdu, kad už tokią sumą neįmanoma pagaminti maisto vaikui, kurį teikiant tau pačiam nebūtų gėda. Mes tiesiog maitiname kaip kitus, už kainą, kurią moka kiti – tai reiškia, kad mes juos finansuojame savo sąskaita. Kiekvienoje mokykloje taip nebūtų, nes Lietuvoje procentaliai daug socialiai remtinų vaikų. Mes galime sau tai leisti, nes pas mus socialiai remtinų vaikų procentas gana mažas“, – sakė E.Tumonienė.

Kad virėjai galėtų pamaitinti ir socialiai remtinus vaikus už 1,09 euro, išradingi šefai sugalvojo būdą. Mėsą pakeis sojos, grietinėlę – avižų arba kokosų pienas. Ir, svarbiausia, tokį valgiaraštį gali pavadinti išradingu ir egzotišku. Kaip sakoma, ir vilkas sotus, ir avis sveika.

„Pieno produktų yra nenormaliai sumažinta. Nemanau, kad grietinėlę reikia keisti į kokosų pieną arba avižų pieną. Nors kol kas jokių paaiškinimų, kodėl taip yra neišgirdau“, – sakė E.Tumonienė.

„Mes seniai esame Europos valstybių bendrijoje. Tie produktai, kurie atrodo nauji, iš tiesų nėra nauji ar įdomūs. Galima laikytis tradicinių patiekalų, bet iš jų nelabai gali sukurti kažką naujo. Mes pritariame tam, kad būtų skonio įvairovė – tai ir vaikams būtų įdomų“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas A.Kranauskas.

Tačiau fitoterapeutas J.Ruolia atkerta – ne viskas, kas skamba egzotiškai, gali tikti mūsų vaikams.

„Kur sąžinė – jūs paskirti prižiūrėti tautą. Nesityčiokite iš tų mažutėlių su čiūdnais maisto produktais ar čiūdnai paruoštais, kaip kad kartais siūlo mėgėjai.

Visada išsiaiškinkite, ar suvirškins atvežtinį produktą. Atvežtinius augalus atsargiai integruokite į patiekalus, pasiskaitykite, nes mes įpratę suvirškinti mėsos, pieno produktus, taip pat angliavandenius“, – sakė J.Ruolia.

Ne vieną mokyklą ir privatų darželį maitinančios verslininkės nuomone, vaikams reikia tiekti patiekalus daugiausia iš Lietuvoje užaugintos produkcijos.

„Mes arčiau žemės, arčiau vaikų – mūsų vaikų meniu sukurti pagal vaikų pomėgius. Esame pateikę derinti tą meniu ir mes esame atrinkę patiekalus, kuriuos vaikai tikrai mėgsta. Taip užtikriname kad vaikai būtų pavalgę. Pamatuojame per šiukšlių dėžę: šiukšlių dėžės turinys viską pasako“, – sakė E.Tumonienė.

„Virėjui širdį skauda, kai jo maistas eina į šiukšlių dėžę. Skauda, tada verkiu – visko pasitaiko. Darom tam tikras išvadas, galvojame, kur tobulėti ir kaip patiekti, kad vaikas galėtų valgyti“, – sakė virėja-technologė N.Derškienė.

Pavyzdinis valgiaraštis kuriamas nemokamai, bet kažkas sočiai užsidirbs mokydamas Lietuvos mokyklų virėjus maistą ruošti pagal ministerijos patvirtintą valgiaraštį. Mokymams ruošiamasi skirti apie 800 tūkst. eurų.

„24/7“ – sekmadieniais 21.00 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.