ŠMM toliau tvyro chaosas: vadovų tonas kyla, o mokytojų ašaros liejasi ir salėje, ir koridoriuose

Šeštadienio vidurdienį į Švietimo ir mokslo ministeriją pas streikuojančius mokytojus atvyko švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Lietuvos Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas tikino, kad mokytojai pasiryžę ministerijoje gyventi tol, kol susitarimas bus pasiektas.

 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 1, 2018, 12:38 PM, atnaujinta Dec 1, 2018, 3:31 PM

Atvykus J.Petrauskienei prasidėjo ilga diskusija, kokiu formatu turėtų vykti derybos. „Atvykau pas jus kaip žmogus, turiu darbo visam savaitgaliui... Suprantu, kad daugeliui čia smagu nusifotografuoti“, – kalbėjo J. Petrauskienė.

Mokytojai tikino, kad laiko jie turi, siūlė papjaustyti pyrago ir eiti prie derybų esmės. Ministrė klausė mokytojų, koks yra streiko objektas, bet A.Navickas atkirto, kad jei ministrė nesuvokia, koks yra streiko objektas, sunku apie ką nors kalbėtis.

Vėliau jis „mokė“ ministrę skaityti, lėtai skiemenuodamas iš lapo susitarimo sąlygas.

„Gerbkite save“, – sakė ministrė.

Žurnalistams ministrė J.Petrauskienė teigė apgailestaujanti dėl tokios situacijos. „Aš kiekvieną dieną kalbuosi su mokytojais ir kiekvieną dieną turime susitikimus. Man labai gaila, kad mokytojai yra pasirinkę tokį būdą čia leisti laiką, čia miegoti,o nebūti su savo šeimomis... Yra suformuluotas protokolas po to susitikimo, kuris vyko čia ministerijoje kalbantis ir esame jį išsiuntę visoms profesinėms sąjungoms, pirmadienį numatytas Vyriausybės posėdis, bus priimami sprendimai dėl biudžeto, yra pakviesti profesinių sąjungų atstovai, numatytas susitikimas su politinių partijų lyderiais“, – kalbėjo ministrė.

Anot jos, norint susitarti, visuomet galima: „Svarbiausia, būtų galima sugrįžti į normalų ugdymo proceso ritmą, to laukia moksleiviai ir tėvai ir mokyklų vadovai“, – kalbėjo ministrė.

Paklausta, kaip nutiko, kad iš ministerijos koridorių dingo sofos, ministrė skubėjo pataisyti žurnalistus, kad valstybės įstaigoje ir neturėtų būti sofų, o tik minkštasuoliai.

„Čia valstybinė įstaiga, joje dirba žmonės ir be joje esančių mokytojų taip pat vyksta susitikimai, tad turime užtikrinti ir saugumą... Ministerijos kompiuteriuose yra ir valstybės duomenys, tad koridoriai užrakinti, kad būtų užtikrintas saugumas. Mokytojų namuose laukia lovos. Iš ministerijos sofos nėra išneštos, o yra užrakinti koridoriai“, – kalbėjo ministrė.

Po ministrės apsilankymo mokytojų nuotaikos suprastėjo, jie prakalbo, kad toks vizitas, kai pro duris pasirodžiusi ministerijos vadovė su šypsena paklausė, kaip šie miegojo, priminė patyčias, o ministrės atneštas pyragas pedagogų taip pat nežavėjo. „Mes trijų savaičių algas paaukojom, o ji atnešė pyragą“, – svarstė mokytojai ir pridūrė, kad jų reikalavimai yra svarbiau už pyragą.

Atvykusi ministrė su ministerijos kancleriu ir Seimo nariu Tomu Tomilinu posėdžiavo viename iš ministerijos kabinetų, A. Navickas teigė, kad ir toliau kantriai lauks derybų.

Atvyko E. Jovaiša

Kelios minutės po 14 valandos ministrė grįžo pas mokytojus, kartu atvyko ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

„Manu, kad jūs čia gerai jaučiatės“, – kalbėjo jis ir žadėjo, kad televizoriaus pultelis ir sofos bus sugrąžinti. Jis kalbėjo apie dvi paraleles – streiką ir derybas.

„Esame emociškai pavargę ir išsekę, bet mums stiprybės užteks, nes viduje esame labai užgauti“, – E.Jovaišai sakė A. Navickas ir pridūrė, kad laikas sėsti ir tartis dėl reikalavimų. Profesinės sąjungos lyderis pabrėžė, kad ministerijos atstovai po derybų vienašališkai surašydavo protokolus.

A.Navickas patikino, kad jei veiksmų nebus imtasi, tai bus artimiausiu metu bus pareikšta, kad su šia ministerijos komanda apskritai neįmanoma kalbėtis. E.Jovaiša teigė, kad niekuomet nebuvo komunikuojama, kad etatinis apmokėjimas yra atlyginimų kėlimo sistema, o veikiau priemonė, padedanti susisteminti mokytojo darbą, o kartu galimybė sumokėti už nudirbtus, bet anksčiau darytus darbus.

E.Jovaiša teigė, kad didelių nuoskaudų priežastimi pedagogų bendruomenė deklaruoja tai, kad dažnai mokytojui net nesusidaro etatas, net jei jis turi 27 valandas, o prie stalo sėdėję mokytojai suskubo klausti, kodėl tą patį pamokų skaičių turintys mokytojai gauna skirtingus atlyginimus.

„Mes nuoširdžiai galvojome, kad reikia palaikyti mokyklų savarankiškumą ir tai klaida“, – pripažino E.Jovaiša ir pridūrė, kad mokyklų vadovai elgtųsi sąžiningiau. „Norėjome demokratijos, bet tą demokratija trenkė mums per veidą“, – mokytojams aiškino politikas.

Į pokalbį įsiterpusi J. Petrauskienė teigė, kad iki kitų metų pradžios bus parengtas teisės aktas, kuriame bus nurodyta, kiek konkretaus dalyko mokytojui būtų numatyta kontaktinių valandų.

„Niekas iš čia nepritaria minučių skaičiavimui, turime susitarti, kiek bus skirta konkretiems darbams, jūs klampinat į kišenes, turime susitarti, kas sudarys etatą ir kiek bus skiriamam mokomųjų valandų, kad mokykloje atsirastų etatinis darbas“, – kalbėjo A.Navickas ir pridūrė, kad vieni diskutuoja apie etato struktūrą, o kiti apie detales, bet pati diskusija niekur nejuda.

„Andriau, nevyksta derybos ir aš jūsų į jokį kelią nebandau įklampinti, mes tiesiog kalbamės“, – sakė E.Jovaiša ir pridūrė, kad laikas pagalvoti, kokiomis sąlygomis būtų prasminga užbaigti streiką. E.Jovaiša tikino, kad gaila mokytojų sveikatos ir laiko.

Plojimai ir ašaros

Pokalbio metu pasisakius vienam fizikos mokytojui iš provincijos, pirmiausiai salėje nuskambėjo plojimai (išeidamas iš salės pedagogas paliko A.Navickui kaimišką skilandį), o netrukus salėje pasigirdo šniurkščiojimas, prie stalo sėdinčios kelios pedagogės pradėjo verkti.

„Mums reikia grįžti į mokyklas, turime grįžti pas mokinius“, – kalbėjo jos. Pokalbyje dalyvavęs Seimo narys T.Tomilinas priminė, kad streikuoti sugalvojo patys mokytojai. Politikas ėmė kalbėti pakeltu tonu, nuo jo neatsiliko ir A.Navickas. Pora mokytojų išėjo iš salės ir braukė ašaras koridoriuje.

Itin arši diskusija kilo T.Tomilinui pasiūlius prie derybų stalo sodinti ir kitų viešojo sektoriaus profesinių sąjungų atstovus. 

J.Petrauskienė taip pat įsiterpė į pokalbį ir pasiteiravo A.Navicko, ar jis iki pirmadienio planuoja atsakyti į ministerijos atsiųstą dokumentą, dėl kurio profesinė sąjunga turi išreikšti savo poziciją.

„Galime siuntinėtis raštus, bet galime dabar imtis ir sėsti (derybų – aut. past.)“, – kalbėjo A.Navickas ir pridūrė, kad jei ministerija nepajėgi išspręsti problemų, laikas skirstytis. Salėje nuskambėjo raginimas J. Petrauskienei atsistatydinti.

E.Jovaiša dar kartą paskatino A.Navicką raštu išsakyti pageidavimus dėl galimų pokyčių galiojančioje tvarkoje.

Į ministeriją atvyko ir profesorė Vilija Targamadzė. Ji akcentavo, kad situacija susijusi ne tik su viena profesine sąjunga. „Reikia numesti emocijas, racionalizuotis. Mokytojas turi valdytis." Anot jos, yra trys išeitys – tvarka gali būti tobulinama arba taisoma, o trečiasis variantas mišrus ir pačios mokyklos spręstų, kaip joms patogiau dirbti“, – kalbėjo ji ir pasiūlė pirmadienį Vyriausybei pateikti skaičiavimus ir schemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.