Bando suvaldyti krizę: premjeras kalbėsis su streikuojančių savivaldybių merais

Mokytojų streikas Lietuvoje skaičiuoja jau ketvirtą savaitę. Pirmadienio pavakare, valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija rinkosi aptarti, kaip šią situaciją suvaldyti. Buvo nutarta, kad premjeras kalbėsis su savivaldybių atstovais, kuriose mokytojų streikas ir toliau vyksta. Pirmadienį ryte premjeras nusprendė, kad švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė savo darbą turi baigti. Jis tvirtino, kad tai nėra daroma dėl mokytojų streikų, o dėl reformų ministerijose paskatinimo. 

Premjeras Saulius Skvernelis. <br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 5:27 PM

Kaip skelbia 15min.lt, valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad už streiko laikotarpį mokytojai atlyginimo negaus, šiuos praradimus yra pažadėjusi padengti Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjunga. Jis tvirtino, kad būtent šie pinigai galėtų būti skirti tęsti mokymosi procesą streikuojančiose mokyklose.

Valstietis Kęstutis Mažeika po valstiečių frakcijos posėdžio naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad bendru sutarimu rado išeitį, kaip suvaldyti situaciją.

„Mes išklausėme, kokių priemonių buvo imtasi, ar viskas padaryta, kas priklauso tiek nuo Vyriausybės, tiek nuo ministerijos, premjero. Kaip supratau, svarbiausias prioritetas yra vaikai, kad būtų užtikrinamas tolimesnis mokymo procesas, buvo frakcijos kolegų vieningai sutarta, kad būtų dar kartą streikuojančiais mokytojais. Taip pat, reikia kalbėtis su savivaldybių vadovais, kuriose mokytojai streikuoja. Ir ieškoti priemonių, jei mokytojai ir toliau atsisako grįžti prie darbų, ieškoti alternatyvų, kaip mokytojams kompensuoti atvykimą į tas mokyklas, kurių mokytojai streikuoja. Arba mokinių pervežimą į kitas mokyklas“, – pasakojo K.Mažeika, konkrečiai kalbėdamas apie pirmadienį premjero pasiūlytą būdą – laikinai sujungtas mokyklas.

„Mes manome, kad šitas būdas ir būtų efektyviausias. Nes finansiškai, kas numatyta Vyriausybės susitarime, finansine išraiška yra dideli pinigai. Jei mes besąlygiškai paklustume tiems reikalavimams, premjeras konstatavo, kad turėtume atsisakyti vaiko pinigų, taip pat ir pensijų indeksavimo, kalbame apie 300 milijonų eurų. Tikrai manome, kad tai nėra išeitis“, – kalbėjo politikas.

Pirmadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo apžvelgiamas kitų metų biudžetas svarstoma, kokių priemonių bus imtasi sprendžiant viešojo sektoriaus darbo užmokesčio ir švietimo sektoriaus problemas.

Finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad streikuojančių pedagogų finansiniai reikalavimai nepagrįsti ir įspėjo, kad jei mokytojų reikalavimai būtų patenkinti, Vyriausybė kitąmet negalėtų didinti nei nei pensijų, nei vaiko pinigų.

Ketvirtą streiko savaitę pamokų neveda apie 1400 mokytojų. Preliminariais Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, pirmadienį streikas vyksta 60 (apie 3 proc.) švietimo įstaigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.