Bendros grėsmės skatina vienytis

Todėl nenuostabu, kad bendrose karinėse pratybose dalyvaujančių karių skaičius per kelerius metus išaugo dešimtis kartų, o šalys kuria naujas bendradarbiavimo gynybos srityje strategijas.

 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2018, 8:23 AM

„Lietuvos bendradarbiavimas su Lenkija gynybos srityje labai svarbus tiek Lietuvos, tiek viso regiono saugumui. Džiaugiuosi, kad mūsų šalių bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityje jau yra tapęs sektinu pavyzdžiu visame Aljanse“, – sako krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

Jis taip pat pabrėžia, jog ir ateityje Lietuva sieks toliau plėtoti artimus ryšius su Lenkija gynybos srityje, kad būtų užtikrintas Lietuvos ir Lenkijos karinių pajėgų tarpusavio sąveikumas ir pasirengimas bendrai gynybai, įtvirtintos pastangos kartu stiprinti NATO kolektyvinę gynybą regione.

Lenkijos gynybos atašė Lietuvoje Piotras Sadysas tikino, kad glaudesnį abiejų šalių bendradarbiavimą skatina ir pasikeitusi geopolitinė situacija.

„Tarptautinė padėtis pasikeitė, todėl atsiranda naujų iniciatyvų. Tiek Lenkijos, tiek ir Lietuvos krašto apsaugos ministerijos reaguoja į pokyčius. Abiejų šalių ginkluotosios pajėgos stiprėja, auga šalių išlaidos gynybai ir tai leidžia daryti optimistines ateities prognozes“, – kalbėjo P.Sadysas.

Vienas naujausių Vilniaus ir Varšuvos bendradarbiavimo pavyzdžių – praėjusią savaitę įvykęs oficialus Lenkijos prisijungimas prie Lietuvos inicijuoto Europos Sąjungos kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų kūrimo projekto. Tai dar kartą įrodo, kad abi šalys supranta bendradarbiavimo gynybos srityje reikšmę.

Lietuva su Lenkija ir Ukraina nuo 2014 metų plėtoja bendrą karinį projektą – trišalę brigadą LITPOLUKRBRIG, kuri formuojama pagal Europos Sąjungos daugianacionalinių kovai su krizėmis skirtų kovinių grupių pavyzdį.

Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo pavyzdžių netrūksta – šalys kartu dirba planuojant NATO gynybą, plėtojant 5-ojo straipsnio pajėgumus, taip pat bendradarbiauja planuojant NATO pratybas regione. 2016 metais pratybų tikslais Lietuvos teritorijoje net du kartus buvo dislokuotos Lenkijos rotacinės pajėgos, kurios reikšmingai prisidėjo prie regiono saugumo stiprinimo.

Be to, Lenkija yra viena aktyviausių Aljanso Oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvaujančių šalių. Šios šalies karinių oro pajėgų naikintuvai Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose nuo 2005 metų buvo dislokuoti jau septynis kartus ir planuoja dalyvauti 2019 bei 2020 metais.

Dalyvavimas bendrose pratybose – vienas ryškiausių Lietuvos ir Lenkijos karinio bendradarbiavimo pavyzdžių.

„Dalyvavimas pratybose nuo 2014 metų išaugo nuo būrio dydžio vieneto (apie 30 karių) iki šių metų Lenkijos nacionalinių pratybų „Anakonda“, kur pratybų sudėtyje dalyvavo visa Lietuvos kariuomenės mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis vilkas“ su Rukloje dislokuota NATO priešakinių pajėgų bataliono kovine grupe. Tai buvo apie 3200 karių, kurie, nors ir treniravosi Lietuvoje, įėjo į bendrą pratybų vadovavimo struktūrą ir siekė bendrų mokomųjų siekinių, o vadovybės glaudžiai koordinavo savo veiksmus, taip pat ir susitikdamos tiesiogiai ant Lietuvos ir Lenkijos sienos“, – pasakojo V.Umbrasas.

Lietuvos kariai nuolat dalyvauja pasirengimo misijoms kursuose mokymo centre Bydgoščiuje, taip pat reguliariai dalyvaujama reprezentaciniuose renginiuose. Nuo kitų metų NATO greitojo reagavimo pajėgoms dedikuota Lietuvos kariuomenės Ulonų bataliono kuopa pradės savo budėjimą Lenkijos junginio sudėtyje.

Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės plėtoja nuolatinį įvairaus lygmens štabų, karinio mokymo įstaigų ir karinių vienetų bendradarbiavimą. Intensyvūs bendri darbai vyksta tarp Lietuvos mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ ir Lenkijos 15-osios brigados „Gižycka“, taip pat Lietuvos ir Lenkijos kariai kartu dalyvauja tarptautinėse pratybose.

Dvišalis bendradarbiavimas vyksta ir įsigijimų srityje. Lietuvos kariuomenė tęsia trumpojo nuotolio priešlėktuvinės sistemos GROM įsigijimą iš Lenkijos.

Projektas iš dalies finansuojamas pagal Lenkijos Respublikos Senato globos programą Polonijai ir lenkams užsienyje. Karinis bendradarbiavimas su Lenkija labai svarbus tiek Lietuvos, tiek regiono saugumui. Tai ypač ryšku pasikeitus geopolitinei situacijai.

„Projektas dalinai finansuojamas pagal Lenkijos Respublikos Senato globos programą Polonijai ir lenkams užsienyje”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?