Saulius Skvernelis grasina: kitąmet planuojami rinkimai gali neįvykti

Dėl užsitęsusio mokytojų streiko vis labiau į kampą speičiamas Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad kitąmet gali neįvykti Lietuvoje planuojami net treji rinkimai.

Premjeras S.Skvernelis opozicijos atstovus perspėjo, kokios pasekmės gali kilti nepriėmus biudžeto.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras S.Skvernelis opozicijos atstovus perspėjo, kokios pasekmės gali kilti nepriėmus biudžeto.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2018, 5:02 PM, atnaujinta Dec 6, 2018, 7:35 PM

Apie tai S.Skvernelis Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijoje užsiminė kalbėdamas apie scenarijus, kurie šalies lauktų, jei Seimas nepatvirtintų kitų metų valstybės biudžeto.

Tarp įvardintų grėsmių premjeras paminėjo ir mažesnį finansavimą rinkimus organizuojančiai Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Anot S.Skvernelio, nepriėmus biudžeto, visoms biudžetinėms įstaigoms tektų kitąmet gyventi pagal vieną dvyliktąją šių metų biudžeto dalį. „Tai reiškia, kad ir komisija gaus tik vieną dvyliktąją biudžeto dalį ir suplanuoti rinkimai šalyje nevyks. Nes tiesiog nebus tam finansavimo“, – opozicinės frakcijos narius perspėjo Vyriausybės vadovas.

Opozicinės frakcijos posėdyje, kuriame S.Skvernelis prakalbo ir apie jam žinomą konservatorių esą suręstą valstiečių valdžios nuvertimo planą, premjeras įvardijo ir daugiau grėsmių, kurios kiltų nepatvirtinus kitų metų biudžeto: „Dabar matosi noras kelti chaosą. Tai pažiūrėkime, kokios gali būti to pasekmės?

Jeigu nebus priimtas biudžetas, pasekmės būtų tokios – milijonui dirbančiųjų, nesvarbu, ar jie dirbtų viešajame, ar privačiame sektoriuje, nebus sumažinti su darbo santykiais susiję mokesčiai. Tai reiškia, kad visi jie kas mėnesį praras nuo keturiolikos iki šešiasdešimt eurų.

Dar daugiau – nebus galima didinti 10 proc. atlyginimų mokytojams, kurie jau yra numatyti biudžete, nebus galima didinti jau numatytų padidinti algų teisėsaugos pareigūnams, medikams, nebus galima spręsti klausimų, susijusių su atlyginimais gydytojams rezidentams. Nebus galimybės didinti atlyginimų visiems valstybės tarnautojams.

Tai iš esmės toliau prasidės grandininė reakcija. Nes mokesčių reforma yra susijusi su pensijų reforma. Vadinasi, mes negalėsime indeksuoti senatvės pensijų ir negalėsime mokėti bazinės pensijos, nes nuo sausio mėnesio ji turėtų būti mokama iš valstybės biudžeto“.

S.Skvernelis aiškino, kad chaosą norima kelti vykdant nuoseklų konservatorių planą, kuriuos esą siekiama nuversti teisėtai išrinktą valdžią.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas portalui sakė, kad tokios premjero kalbos ir grasinimai rodo visišką desperaciją. „Taip, premjeras sako tiesą – nepriėmus biudžeto, tokios pasekmės lauktų.

Bet, aišku, kad tai yra šantažas ir spaudimas, kai kalti visi aplinkui ir nevertinama reali situacija, dėl kurios yra kalta būtent ši Vyriausybė ir jos neveikimas. Bet kaltinamos yra buvusios socialdemokratų ir konservatorių vyriausybės, o dabartinė – valstiečių – esą nieko dėta. Tai jau – desperacija“, – mano liberalas.

Dabartinės premjero kalbos, anot E.Gentvilo, jam ima panašėti į 1992 metais girdėtas kalbas apie „šliaužiantį perversmą“, kuris baigėsi tokių kalbėtojų pralaimėjimu. „Tokie priešų ieškojimai dažniausiai pasigirsta prieš pabaigą“, – kalbėjo parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.