Seimas nepritarė LRT komisijos išvadoms, R. Karbauskis nepasiduoda

Ketvirtadienį parlamentarai nepritarė Seimo laikinosios komisijos išvadoms dėl nacionalinio transliuotojo LRT ūkinės ir finansinės veiklos.

Seime vėl svarstomas LRT išvadų klausimas.<br>T.Bauro nuotr.
Seime vėl svarstomas LRT išvadų klausimas.<br>T.Bauro nuotr.
Seime vėl svarstomas LRT išvadų klausimas.<br>T.Bauro nuotr.
Seime vėl svarstomas LRT išvadų klausimas.<br>T.Bauro nuotr.
Seime vėl svarstomas LRT išvadų klausimas.<br>T.Bauro nuotr.
Seime vėl svarstomas LRT išvadų klausimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2018, 1:21 PM, atnaujinta Dec 20, 2018, 2:08 PM

Už išvadų patvirtinimą balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 57, penki parlamentarai susilaikė.

Prieš tai parlamentarai iš išvadų išbraukė visus siūlymus, susijusius su LRT valdymo pakeitimu.

62 parlamentarai pritarė Aušrinės Armonaitės siūlymui iš išvadų išbraukti siūlymus dėl LRT valdysenos pakeitimo, prieš buvo 35, susilaikė 15 Seimo narių.

Tokiu būdu nepritarta komisijos siūlymui steigti naują LRT valdymo organą – valdybą, koreguoti LRT tarybos narių skyrimo tvarką, susiejant su skiriančiosios institucijos kadencija, trumpinti tarybos narių kadenciją nuo šešerių iki penkerių metų ir pan.

Opozicijos atstovai neslėpė džiaugsmo dėl balsavimo rezultatų.

Žada priminti pavasario sesijoje

Iš Seimo tribūnos kalbėdamas Ramūnas Karbauskis užtikrino, kad naujas šio įstatymo redakcijos projektas bus pateiktas pavasario sesijoje, ir pareiškė, kad dėl šio įstatymo projekto nuspręsta konsultuotis su įvairiomis institucijomis 160-yje pasaulio šalių. Kiti parlamentarai net suabejojo, ar iš tiesų yra tiek valstybių, su kuriomis būtų galima šį klausimą aptarti.

Paskutinė iš Seimo tribūnos kalbėjusi valstietė Agnė Širinskienė teigė, kad jei Seimas nepritaria tam, kad komisija tyrė ir atliko darbą, tai gal komisija, anot jos, iš tiesų darbo nebaigė ir jį vertėtų tęsti. Tokie politikės svarstymai kai kurių parlamentarų buvo sutikti neigimo šūksniais.

R.Karbauskis su LRT veiklą tyrusios komisijos nariais yra įregistravęs dar vieną visuomeninio transliuotojo įstatymo redakciją.

Joje numatyta LRT steigti valdybą, sutrumpinti tarybos narių kadenciją ir pakeisti formavimo principus, atsisakyti reklamos interneto svetainėje.

Patvirtintose Seimo komisijos tyrimo išvadose atskleisti viešųjų pirkimų pažeidimai, padaryti dirbant ankstesniems LRT vadovams. Konstatuota, kad Viešųjų pirkimų tarnyba nuo 2005 metų sistemingai fiksavo pažeidimus, bet nėra duomenų, kad tuometė LRT vadovybė būtų ėmusis priemonių užkirsti jiems kelią.

„Daugiau kaip pusė (apie 62 proc.) 2013–2017 metais LRT vykdytų tarptautinių ir supaprastintų viešųjų pirkimų buvo vykdyti nesant konkurencijos ir pirkime dalyvaujant tik vienam tiekėjui. Daugiausia tokių pirkimų (17) buvo įvykdyta 2017 metais. Vieno tiekėjo su LRT sudarytų sutarčių vertė sudarė 83 proc. visų tiekėjo sudarytų viešųjų pirkimų sutarčių vertės“, – pabrėžiama išvadose.

Seimas praėjusių metų gruodžio pabaigoje sudarė komisiją LRT finansams tirti. Jai pavesta nustatyti, ar LRT iš prodiuserių perkamos paslaugos atitinka rinkos kainas, išnagrinėti LRT pirkimus, vadovybės struktūrą, jos atitikimą europinei praktikai ir t. t.

Seimo tyrimo metu pasikeitė LRT vadovybė. Pasibaigus ankstesnio LRT vadovo Audriaus Siaurusevičiaus antrajai kadencijai, generaline direktore kovo mėnesį išrinkta Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Vadino „antikonstituciniu išpuoliu“

Opozicija ne kartą buvo išsakiusi kategorišką nepritarimą komisijos išvadoms ir visą situaciją vadina mėginimu politizuoti LRT.

„Liberalai iš pat pradžių atsisakė deleguoti savo narius į šitą komisiją. Matydami 2006 m. Konstitucinio teismo išaiškinimą mes ir toliau manome, kad išpuolis prieš LRT yra antikonstitucinis“, – teigė Eugenijus Gentvilas.

„Valdančiųjų ketinimai atrodo aiškūs: užtikrinti, kad laikinosios LRT tyrimo komisijos išvados būtų patvirtintos, ir tam dabar naudojamos visos įmanomos priemonės. Negana to, kad šis svarbus klausimas turėjo būti įtrauktas į antradienio darbotvarkę, išvadų svarstymą valdantieji nukėlė į vėlyvą ketvirtadienio vakarą“, – valstiečių sprendimą kritikavo Seimo liberalų frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Kiek anksčiau konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis piktinosi, kad šios komisijos iniciatoriai net nepasivargino būti Seimo salėje ir išklausyti kitų parlamentarų komentarų. „Kas paragino į išvadas įtraukti tokius punktus, kurie leis valstiečiams perimti LRT kontrolę?“ – į Seimo narius kreipėsi G.Landsbergis ir priminė, kad valstiečių siekis – pergalė ir kituose Seimo rinkimuose.

„Kviečiu atsitokėti, atsitraukti keletą žingsnių, esu įsitikinęs, kad galima grąžinti tikrąją parlamentarizmo tradiciją į Lietuvą“, – balsuoti prieš išvadas kvietė konservatorių lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.