Daugiavaikė šeima trečias Kalėdas sutiko be elektros: konfliktas su kaimyne virto absurdu

Per Kalėdas visų namų langai nušvinta, tačiau tris mažamečius vaikus auginanti klaipėdiškių šeima jau trečius metus šventes sutiko tamsoje tik todėl, kad kaimynė jiems neleidžia į savo rankomis pastatytą ekologišką būstą nutiesti elektros kabelio per savo žemę.

Tamsoje skendinčiuose naujuose namuose Kalėdų eglutę apšviečia tik žvakių liepsnos. <br> A.Pilaitienės nuotr.
Tamsoje skendinčiuose naujuose namuose Kalėdų eglutę apšviečia tik žvakių liepsnos. <br> A.Pilaitienės nuotr.
 Šeimininkus gelbėja krosnis ir prožektoriai.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Šeimininkus gelbėja krosnis ir prožektoriai.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

Dec 26, 2018, 6:39 PM, atnaujinta Dec 26, 2018, 7:54 PM

Prašė prezidentės pagalbos

Įkaitais tapusiems Klaipėdos rajono gyventojams pagaliau įsižiebė šviesos viltis: Energijos skirstymo operatorius (ESO) kreipėsi į teismą.

Nekasdienišką bylą nagrinėja Klaipėdos rajono apylinkės teismas. Tikimasi, kad sausį ESO ginčą su daugiavaikės šeimos kaimyne pavyks baigti taikos sutartimi.

Padėti be elektros gyvenančiai šeimai bandė ir Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas, ir seniūnijos darbuotojai. Pavasarį atrodė, kad po ilgų įtikinėjimų pavyko rasti bendrą kalbą su gretimos žemės savininke - sutarta susitikti pas notarą, bet ji ten nepasirodė.

Šeimos tėvas Algirdas (vardas pakeistas – red.) savo bėdas išguldė ir laiške šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei. Iš prezidentūros gautame atsakyme pasiūlyta viską derinti su vietine valdžia.

Tenka verstis be elektros

Lietuvos Konstitucijos 38-ajame straipsnyje teigiama, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, kad valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę.

Tačiau nepavydėtinoje situacijoje atsidūrę klaipėdiškiai XXI amžiuje priversti gyventi be elektros. Tik po trijų metų energijos skirstymo operatoriai suskato ginti žmonių teises į orų gyvenimą.

„Elektros kabelis eitų šalia kaimynės sodybos tvoros, būtų įkastas į žemę, jokiai veiklai netrukdytų. Sodybą paveldėjusi moteris ten negyvena, tik kartais užsuka.

Jau seniai parengtas ir projektas, atsirado geradarių, kurie apmokėjo už kabelio tiesimo darbus. Bet viskas veltui, kol kas situacija – tiesiog beviltiška“, - pasakojo į penktąją dešimtį įkopęs šeimos galva Algirdas.

Virtuvėje stovi šaldytuvas, bet jis neveikia. Šeima nelabai liūdi, kad negali žiūrėti televizoriaus, tačiau ir vaikams, ir tėvams kartais norėtųsi prisėsti prie kompiuterio.

Kaip balanos gadynėje

Be elektros negalima naudotis skalbykle, todėl Algirdo žmona Jurgita tapo namų verge tikrąja prasme: nuo ryto iki vakaro rankomis skalbia drabužius, neskaičiuojant kitų kasdienių darbų. Kai auga trys vaikai, kiekvieną dieną susikaupia nemenka skalbinių krūva.

Klaipėdiškių šeimos gyvenimo ritmą, kaip balanos gadynės laikais, reguliuoja saulė: jai kylant visi keliasi, nusileidus eina miegoti.

Vasarą dar galima kentėti, o dabar, kai sutemsta po ketvirtos valandos – visai prastai. Tamsiuose namuose net per šventes nejauku - Kalėdų eglutę apšviečia žvakės.

Trijų dukterų tėvas seniai svajojo apie savo namą iš šiaudų ir molio. Viską padarė pats, tiesa, darbai užtruko – statyti pradėjo 2009-aisiais, o įsikėlė užpernai rudenį.

Statydamas ekologišką būstą apie elektros tiekimo problemas Algirdas nė nesusimąstė.

Bėdos – po senolės mirties

Tuomet kaimynystėje gyveno senyva moteris. Su ja Algirdas gerai sutarė, aptarė ir situaciją dėl elektros – močiutė neprieštaravo, kad elektros kabelis būtų įkastas jos žemėje.

Tačiau moteris mirė. Jos turtą paveldėjo dukra. Tuomet ir prasidėjo bėdos.

Vakarus šeima leidžia prie žvakių. Gal kitiems iš pirmo žvilgsnio tai – romantika, bet ji, pasak namų šeimininkų, greitai dingsta - lieka nesibaigianti vargana buitis.

Jurgita nuo ryto iki vakaro – kaip užsukta. Išleidusi mergaites į mokyklą ir darželį ji tiesiog įkalinta buityje. Praėjo tik dveji metai, o moteriai nuo visų darbų jau skauda nugarą.

Algirdas turi prinešti vandens iš šulinio – kasdien maždaug po 80 litrų, nes vanduo iš čiaupo nebėga – nėra elektros. Šaldytuvas stovi be naudos.

„Žiemą dar nieko: maisto produktus laikome lauke. O vasarą į parduotuvę reikia eiti kasdien, kad produktai nesugestų“, - apie savo buitį pasakojo Jurgita.

Pirtis – brangus malonumas

Moterį gerokai išvargina ir nuolatinis skubėjimas, nervinė įtampa. Sutemus jau viskas daroma paskubomis.

Namus apšildo pirmojo aukšto viduryje stovinti didelė senovinė krosnis. Kai ją užkuria, gali ir valgio išsivirti, ir vandens pasišildyti.

Vakarais valandai kitai klaipėdiškiai įsijungia prožektorius: vienas jų – virš valgomojo stalo, kitas apšviečia vaikų zoną. Tačiau baterijos labai greitai nusenka.

Į viešąją pirtį klaipėdiečiai nueina tik keletą kartų per metus - daugiavaikei šeimai ši paslauga yra pernelyg brangi.

Tenka kaitinti vandenį ir maudytis virtuvėje. Gerai, kad nesumanė pirkti elektrinės viryklės. Turi dujinę ir dujų balioną.

Tikisi palankaus sprendimo

Seniau šeima naudodavo elektros generatorių, tačiau jis sugedo.

Iš kieme sumontuotų dvejų saulės baterijų naudos nedaug – vasarą šeima dar gali pasikrauti mobiliuosius telefonus, pasiklausyti radijo, o šaldytuvui galingumo nepakanka.

ESO atstovai viliasi, kad viską pavyks taikiai išspręsti Klaipėdos rajono apylinkės teisme.

Pasak ESO Klaipėdos tinklų projektų valdymo skyriaus vadovo Žilvino Permino, situacijų, kai energijos skirstymo vartotojams problemas reikia aiškintis teismuose, pasitaiko nedaug.

Tokias bylas energetinių tinklų projektų valdytojai paprastai laimi, tačiau tam prireikia laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.