Dovanos pagal Ramūną Karbauskį: už labdaros gali slėpti suktą planą

Seimo nariai valstiečiai darželiams išdalijo tautinius kostiumus, už kuriuos sumokėjo Ramūno Karbauskio „Agrokoncernas“. R.Karbauskį ir jo „Agrokoncerną“ būtų galima vadinti mecenatais – vaikiškiems drabužėliams išleista pusė milijono eurų. Tačiau Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariams kilo įtarimų, kad prisidengiat labdara politiko verslas galėjo pasinaudoti mokestinėmis lengvatomis.

 Seimo nariai valstiečiai darželiams išdalijo tautinius kostiumus, už kuriuos sumokėjo R.Karbauskio „Agrokoncernas“.<br> lrytas.lt montažas.
 Seimo nariai valstiečiai darželiams išdalijo tautinius kostiumus, už kuriuos sumokėjo R.Karbauskio „Agrokoncernas“.<br> lrytas.lt montažas.
Juozo Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juozo Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juozo Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juozo Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juozo Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juozo Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 27, 2018, 7:29 AM, atnaujinta Dec 27, 2018, 7:31 AM

VRK politikus, kurie „Agrokoncerno“ užpirktus kostiumus dalijo kaip savo dovanas, išteisino. Seime jau ne juokais svarstoma, kad jei Eligijus Masiulis būtų žinojęs schemą, kaip imti iš koncerno dovanas – ir dovanas būtų priėmęs, ir baudžiamosios bylos nebūtų.

Pasirodo, dovanas iš koncerno galima imti per tarpininką – kokį nors labdaros fondą. Su R.Karbauskio įkurtu fondu Seimo valstiečiai net sutartis pasirašę, jų patarėjai R.Karbauskio fonde neatlygintinai pluša net darbo valandomis. Kaip dovanos duodamos pagal R.Karbauskio modelį?

Krūvas tautinių kostiumų Seimo nariai išdalijo Lietuvos darželiams. Seimo nariai už kostiumus nemokėjo, už juos sumokėjo R.Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“. O Seimo valstiečiams tai buvo tik proga pasirodyti geradariais.

Seimo narius viename renginyje susirinkusiems pristatė Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės ir parlamentaro Stasio Tumėno sekretorė, kuri, pasirodo yra, R.Karbauskio įkurto fondo savanorė.

Gali būti, kad Seimo valstiečių padėjėja R.Karbauskio fonde savanoriauja darbo metu, kai valstybė jai moka algą.

„Mano padėjėjai tai buvo pertrauka, nežinau, kada ji organizavo. VRK pradėjo tyrimą, reiškia, bus atsakymai. Tautinis kostiumas per daug šventas dalykas, kad jį sutapatinti su kažkuo negatyvu“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ sakė Seimo vicepirmininkė R.Baškienė.

Bet kai kuriems Vyriausiosios rinkimų komisijos nariams kilo įtarimų, kad prisidengus šventenybe galėjo būti daromos smulkios piktadarystės. Komisijos narys Maksimas Reznikovas teigia, kad yra duomenų, jog savanoriai dirba darbo, už kurį jiems mokama alga, metu.

„Kostiumų įteikimai vyko vaikams dalyvaujant darželių grupėse. Vėlgi, tai buvo darželių darbo metu“, – sakė M.Reznikovas.

Tačiau R.Baškienė – kategoriška.

„Tai buvo pietų pertraukos metu, ką aš mačiau. O jeigu turite kitos informacijos, tą reiktų įrodyti“, – sakė ji.

Įrodymas paprastas. Seimo narių padėjėjų pietų pertraukos metu vaikučiai darželiuose miega. Ir reikėtų dabar patikėti, kad visi R.Karbauskio įkurto fondo savanoriai į darželius patyliukais tipeno per pietų miegą.

Štai geradarys Seimo narys Dainius Gaižauskas tautinius kostiumus nešė į darželį. Ir ne per pietų miegą. Vaikučiai tuo metu klausėsi dėdės kalbų.

„Mano visi padėjėjai prisijungė į savanorystę. Aš visus darželius, kiek yra Marijampolėje, aplankiau. Prieš dalinant vis pasitaisydavau, kad atėjau ne kaip Seimo narys, o kaip savanoris“, – teigė D.Gaižauskas.

Ar Seimo nario Valiaus Ąžuolo padėjėja Agnė Aleksejevaitė R.Karbauskio fondui savanoriavo per pietų pertrauką, ar tuomet, kai tiksėjo darbo valandos, turėtų nustatyti tyrėjai. Bet namo sugrįžę vaikučiai galėjo papasakoti savo tėvams, koks geras jų apygardoje rinktas Seimo narys.

„Mes surinkome sąrašą žmonių, kurie dalyvavo kaip dovanų tiekėjai. 79 proc. iš jų yra arba partijos nariai, arba susiję su partijomis. Tai Seimo nariai, padėjėjai, švietimo skyriuje buvę žmonės“, – sakė VRK narys M.Reznikovas.

„Kadencijos pradžioje „MG Baltic“ padalino Seimo nariams knygas apie Joną Basanavičių, bet jos buvo perduotos bibliotekoms, nes traktuota, kad taip pažeidžiamas Seimo narys. Dabar mes kalbame apie pusę milijono eurų, iš kurių padaromi tautiniai kostiumai, kuriuos dalija valstiečių frakcija ar susiję asmenys. Akivaizdu, kad yra požymių, kad skiriami privatūs pinigai, kad politikai galėtų įsigyti savo rinkėjų palankumą“, – teigė Seimo narys Povilas Urbšys.

Vyriausioji rinkimų komisija 9 mėnesius tyrė, ar už „Agrokoncerno“ pinigus pirktais kostiumais valstiečių partijos nariai nesireklamavo savo rinkėjams. Tačiau komisijos pirmininkė nei reklamos, nei politikų gautos naudos neįžvelgė.

„Palyginkime situaciją, kuo ji skiriasi nuo E.Masiulio, kuriam pinigus įdėjo į dėžutę. Šiuo atveju matome, kad oligarchas pats sėdi Seime ir dalina iš vienos kišenės į kitą, įkūrė fondą. Tik todėl, kad nėra konjako dėžutės, VRK pasako, kad viskas čia legalu ir gražu. Kitaip tariant, leidžia suprasti, kad jeigu „MG Baltic“ prezidentas būtų Seimo narys ir iš kišenės į kišenę perduotų pinigus, būtų legalu“, – sakė Seimo narys Bronislovas Matelis.

5 vyriausiosios rinkimų komisijos nariai balsavo, kad tautiniai kostiumai yra politinės reklamos projektas, 5 nariai balsavo prieš. Lemiamas buvo komisijos pirmininkės Lauros Matjošaitytės balsas, jis ir nulėmė, kad valstiečių partija nepripažinta ėmusi neleistiną paramą iš „Agrokoncerno“ ir labdaros fondo.

Beje, Mokesčių inspekcijos prašoma išsiaiškinti, ar R.Karbauskio „Agrokoncernas“ nepasinaudojo mokestinėmis lengvatomis, nes pats buvo paramos davėjas, tačiau paremtam paramos gavėjui teikė komercines paslaugas. Painiavą aiškinsis ir Generalinė prokuratūra.

„24/7“ – sekmadieniais 21.00 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.