Reitingų laimėtojai ir nelaimėliai: kam 2018-ieji buvo dosnūs, o nuo ko rinkėjai nusigręžė

2018 metai Lietuvos politikoje buvo neabejotinai įdomūs. Netrūko nei apkaltų, nei politinių skandalų, gausu buvo ir politinių nesutarimų bei rietenų. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ parengti politinių partijų reitingų rezultatai šiais metais keitėsi ir dėl partijų lyderių grįžimo į politiką, ir dėl buvusių lyderių pasirodymo televizijos ekranuose.

 2018 metais politinis gyvenimas buvo itin spalvingas.
 2018 metais politinis gyvenimas buvo itin spalvingas.
Premjeras Saulius Skvernelis ir konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. <br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis ir konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. <br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir partijos deleguotas nepartinis premjeras Saulius Skvernelis. <br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir partijos deleguotas nepartinis premjeras Saulius Skvernelis. <br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių vadovas Ramūnas Karbauskis ir konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių vadovas Ramūnas Karbauskis ir konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
 LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas.<br>D.Umbraso nuotr.
 LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas.<br>D.Umbraso nuotr.
LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas. <br>D.Umbraso nuotr.
LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas. <br>D.Umbraso nuotr.
Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liberalų Eugenijus Gentvilo ir  Remigijaus Šimašiaus keliai išsiskyrė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liberalų Eugenijus Gentvilo ir  Remigijaus Šimašiaus keliai išsiskyrė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs liberalų partijos pirmininkas Eligijus Masiulis dabar mina teismo slenksčius. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs liberalų partijos pirmininkas Eligijus Masiulis dabar mina teismo slenksčius. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 28, 2018, 1:45 PM, atnaujinta Dec 28, 2018, 6:21 PM

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikos ekspertai paaiškino, kaip vertina per praėjusius metus pasikeitusias politinių partijų pozicijas.

Kovojančios viršūnės

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ parengti politinių partijų reitingų rezultatai šiais metais taip pat pateikė staigmenų – dar ryškiau pastebimos dvi politinės partijos, kurios karaliauja ir tarpusavyje kovoja reitingų viršūnėse – valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija (LVŽS) ir opozicinė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija.

Rinkėjų palaikymo pasikeitimai buvo matomi ir reitingų lentelės apačioje – nuo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atskilus daliai politikų buvo sukurta Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP), reitinguose ji atsirado šių metų balandžio mėnesį, su 5 procentų reitingu. Vėliau jis kito – gegužę pakilęs iki 6,4 procento, gruodį krito iki 2,4.

Nuo LSDDP susikūrimo reitinguose nukentėjo ir LSDP, metų pradžioje partija turėjo vidutiniškai 9 procentų palaikymą, metų pabaigoje – kiek virš 5 procentus.

Ne pačius geriausius laikus išgyveno ir Lietuvos liberalų sąjūdis, ši politinė jėga vis dar jaučia buvusio partijos lyderio Eligijaus Masiulio veiksmų padarinius. Šiais metais reitinguose kilo Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“.

Apie partijas lentelės apačioje sunku kalbėti

„Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys pakomentavo, kaip politinių partijų reitingai keitėsi per šiuos metus. Jo teigimu, geriausiai matomos partijos išlaikė gana stabilų rinkėjų skaičių.

„Buvo stabilių momentų, buvo ir tam tikrų pokyčių. Aiškus stabilumas – Tėvynės sąjungos ir valstiečių, per 12 mėnesių buvo svyravimų, bet matoma tiesė, abiejų šių partijų palaikyme. Šios partijos daugiau mažiau pastovios. Šioms partijoms būdingas ryškus elektorato profilis, jį iš karto lengva atpažinti“, – sakė V.Gaidys.

Pašnekovas sakė, kad apie kitas partijas kažką pasakyti tikrai sunku, nes ir ryškius lyderius partijose dabar įvardinti sunku. V.Gaidys sakė, kad Darbo partijos reitingo augimui įtakos daugiausiai turėjo politiko Viktoro Uspaskicho grįžimas į politiką, dėl to pastebimas ir partiją „Tvarka ir teisingumas“ palaikančių rinkėjų skaičiaus pokytis. V.Gaidžio teigimu, tai galima pavadinti tendencija – jei viena gauna daugiau, kita praranda.

Anot V.Gaidžio, socialdemokratų atskilimas ir naujos partijos įkūrimas balsus padalino pusiau. „Pastaraisiais mėnesiais LSDDP palaikymas mažėja, o LSDP didėja. Turbūt į patį žodį „socialdemokratas“ kažkas pozityviai reaguoja, kaip ir politinis prekinis ženklas. O kuri ta atšaka geresnė, turbūt sunku nuspręsti“, – sakė V.Gaidys.

„Liberalų reitingas vis svyravo, priklausomai nuo teismo posėdžių transliacijų. Jei Eligijus Masiulis pasisako ką nors, tai reitingą gali sumažinti. Šiaip metų pradžioje jis buvo aukštesnis. Šiuo metu į Tėvynės sąjungos palaikytojų tarpą emigravo dalis tų rinkėjų. O ir dabar ten vyksta nuolatinė kova. Ir nauja įkurta politinė partija daroma įtaka. Tikrai ne patys sėkmingiausi metai liberalų sąjūdžiui“, – lrytas.lt sakė V.Gaidys.

Kortų savo rankose valstiečiai nebeturi

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius kalbėjo, kad nors reitingų viršūnėse karaliaujančioms partijoms naudinga kalbėti apie dvipartinę sistemą, tai prasilenkia su logika ir realybe.

„Politikos mokslų teorija sako, kad dvipartinei sistemai reikia, jog pagrindinės dvi partijos rinktų bent 80 procentų visų esamų rinkėjų balsų, Lietuvoje didžiausios partijos surenka per 40 procentų“, – kalbėjo A.Krupavičius. Jis tvirtino, kad bet kokias abejones išsklaidys kitais metais rengiami Savivaldos rinkimai.

Jo teigimu, daug ryškiau bus pastebėti ir socialdemokratai. Jo teigimu, negalima artėjančiuose savivaldos rinkimuose nurašyti ir Lietuvos liberalų sąjūdžio.

„Aišku, jie susilpnėjo dėl dalies buvusių lyderių išėjo į visuomeninius komitetus. Bet labai galimas scenarijus, kad dalis tų komitetų sugrįš dirbti kartu su liberalais“, – prognozavo A.Krupavičius.

„Tiek „Tvarkos ir teisingumo“, tiek ir Darbo partijos reitingo pokytį galima paaiškinti tuo, kad turbūt tiek rinkėjai 2016 metų Seimo rinkimuose rinko valstiečius. O dabar paveikslas toks, kad protesto rinkėjai yra nusivylę valstiečiais. Tą gerai iliustruoja ir valstiečių reitingo sūpynės. Vienu metu, 2017 metais, šios partijos reitingas siekė net ir 30 procentų. O tada sekė labai staigus krytis“, – lrytas.lt pasakojo A.Krupavičius.

Jis taip pat teigė, kad Darbo partijos reitingą didino ir politikoje nusprendęs likti Viktoras Uspaskichas. „Jam reikėjo Lietuvos politikos arenoje prisiimti partijos lyderio vaidmenį. Ji vis dar išlieka vieno lyderio partija, jo vaidmuo yra itin svarbus, dėl to ir matome reitingo augimą“, – kalbėjo politologas.

Šiais metais buvo įkurta LSDDP, kuriai vadovauja parlamentaras Gediminas Kirkilas. A.Krupavičiaus teigimu, šios jėgos skilimas nebuvo toks blogas, kaip kad buvo galima tikėtis.

„Buvo bandoma socialdemokratams patiems pasidaryti tokį politinį charakirį, bet rezultatas nesigavo toks blogas, kokį buvo galima prognozuoti iš anksto. Per laiką po partijos skilimo matosi labai aiški tendencija, kad socialdemokratai išlaikė savo rankose buvusią organizaciją didžiąja dalimi, tik keli tūkstančiai yra LSDDP gretose“, – pasakojo A.Krupavičius.

Pašnekovo teigimu, valstiečių lengvos dienos nelaukia.

„Valstiečiams jau vieną kartą pavyko stabilizuoti savo partijos reitingą, bet jie turbūt dar turėjo kortų savo rankose. Dabar partijai padėtis yra sudėtingesnė“, – kalbėjo jis.

„Stumdymasis tarp valstiečių ir konservatorių ir toliau, natūraliai vyks. Nes parlamente šių partijų atstovai yra matomi geriausiai“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė A.Krupavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?