Ministrų kėdžių dalybos: Vyriausybėje atsiras vieta moteriai?

Gal ir geriau negu nieko. Taip galima įvertinti premjero Sauliaus Skvernelio pasirinkimą kandidatu į švietimo, mokslo ir sporto ministrus pasiūlyti Algirdą Monkevičių.

A.Monkevičius – patyręs politikas.
A.Monkevičius – patyręs politikas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2019, 9:38 AM, atnaujinta Jan 10, 2019, 9:39 AM

Buvęs Artūro Paulausko vadovautos Naujosios sąjungos (socialliberalų) atstovas A.Monkevičius švietimo ir mokslo ministru dirbo Rolando Pakso, Algirdo Brazausko ir Gedimino Kirkilo vadovautose Vyriausybėse (2000–2008 m.).

Pastaruoju metu 62-ejų A.Monkevičius vadovauja Mykolo Romerio universitetui (MRU), buvo vienas aktyvesnių Vyriausybės vykdomos aukštojo mokslo reformos kritikų.

A.Monkevičius nepritarė MRU jungimui su Vilniaus universitetu. Mykolo Romerio universitetas dabar jungiamas su Vilniaus Gedimino technikos universitetu ir greičiausiai jis būtų netekęs rektoriaus posto.

Ar prieš teikdamas šią kandidatūrą S.Skvernelis įvertino riziką dėl galimų interesų konfliktų, į kuriuos Mykolo Romerio universiteto rektorius gali patekti įgyvendindamas jau pradėtą reformą?

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas „Lietuvos rytui“ teigė, jog tai buvo įvertinta: „Aišku, bus metų atvėsimo laikotarpis, per kurį ministras negalės priimti su jo buvusia darboviete susijusių sprendimų ir kiekvienu atveju turės būti rasta išeitis, kaip nusišalinti ir kam deleguoti sprendimus. Bet galimą riziką įvertins ir prezidentė.“

Tiesa, anot S.Malinausko, pagrindiniai sprendimai įgyvendinant aukštojo mokslo reformą padaryti, procesas jau pajudėjęs.

Beje, A.Monkevičiui vadovaujant Švietimo ir mokslo ministerijai buvo įvesta vadinamojo mokinio krepšelio sistema, kurią dabartinė valdžia kritikavo ir jos atsisakė.

Nepaisant to, S.Skvernelis mano, kad dabar A.Monkevičiaus patirtis ir gebėjimai yra labai tinkami, juolab kad jis esą pažadėjo vykdyti Vyriausybės programą.

Bet gali būti, kad net jei A.Monkevičiui pavyktų pereiti prezidentės Dalios Grybauskaitės filtrą, ministru jis taptų tik kovo mėnesį. Mat kandidatas su šeima išvykęs į užsienį ir planavo grįžti kitą savaitę.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, prezidentė, atmetusi kelias kitas jai neoficialiai siūlytas kandidatūras vadovauti ministerijai, A.Monkevičiaus pavardę „suvirškino“. Tačiau vakar buvo neaišku, ar dekretą dėl jo skyrimo D.Grybauskaitė pasirašys su juo nesusitikusi.

Šią savaitę greičiausiai nebus Prezidentūros sprendimo ir dėl kandidato į aplinkos ministrus. Neoficialiomis žiniomis, į šią poziciją siūloma dabartinė ministerijos kanclerė Vilija Augutavičienė.

Jei šią savaitę šalies vadovės dekretų dėl ministrų nebus, jų skyrimo procedūros greičiausiai persikeltų į Seimo pavasario sesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.