Šalčiai grėsmės nekelia

Meteorologai pranašauja, kad sausį Lietuvą gnaibys šalčiai, o termometrų stulpeliai gali nukristi žemiau 20 laipsnių šalčio. Daugiabučius prižiūrintys specialistai tikina, kad žiemos išdaigoms pasiruošta. Dideli šalčiai pavojingi daugiabučių namų inžinerinėms sistemoms, nes padidėja šilumos nuostoliai, išauga avarijų tikimybė.

 Per šalčius namų priežiūra rūpinasi sustiprintos avarinės tarnybos pajėgos.
 Per šalčius namų priežiūra rūpinasi sustiprintos avarinės tarnybos pajėgos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2019, 8:00 AM

Kaip ir per kiekvienus didelius šalčius, kai oro temperatūra nukrinta žemiau 15–20 laipsnių, padidėja rizika, kad daugiabučiuose gali užšalti vamzdynai arba atsirasti įtrūkių.

Specialistai įspėja, kad, norint išvengti nemalonumų, būtina tinkamai atlikti namų darbus ir nuolat prevenciškai rūpintis namo inžinerinėmis sistemomis.

Ruoštis pradeda vasarą

Daugiabučių namų administratoriai, priklausantys įmonių grupei „Mano būstas“, žiemą stebi orų prognozes ir, jei tik prognozuojami dideli šalčiai, nedelsdami stiprina avarinės tarnybos pajėgas.

„Kai oro temperatūra nukrinta žemiau 10 laipsnių šalčio, visos „Mano būsto“ avarinės tarnybos brigados dirba sustiprintu režimu. Šiuo laikotarpiu avarinės tarnybos automobiliai būna aprūpinti specialiomis priemonėmis, naudojamomis užšalus vamzdynams: dujinėmis šildymo patrankomis, šildymo fenais, kita ekstremalioms situacijoms skirta įranga“, – sakė bendrovės „Mano būstas“ Avarinės tarnybos vadovas Gintaras Rabikis.

Anot jo, išvengti rimtų incidentų padeda šiltuoju metų laiku daugiabučiuose atlikti namų darbai. Jų metu tvarkomos tarpblokinės siūlės, keičiami seni laiptinių ir rūsių langai, modernizuojami šilumos punktai, įrengiami balansiniai ventiliai, izoliuojami arba keičiami vamzdynai.

„Anksčiau pasitaikydavo nesklandumų, tačiau pernai ir šiemet jokių rimtų incidentų, susijusių su šalčiais, mūsų tarnyba nefiksuoja. Tai rodo, kad visą vasarą ir rudens pradžioje vykdyti pasiruošimo darbai buvo atlikti nepriekaištingai. Žinoma, jei plūstelės arktinis šaltis, gali pasitaikyti visko, tačiau esame pasiruošę greitai ir operatyviai reaguoti į bet kokius incidentus ir juos operatyviai pašalinti“, – teigė G.Rabikis.

Padeda paprasti sprendimai

Bendrovės „City Service Engineering“ Energijos taupymo grupės vadovas Donatas Karčiauskas atkreipė dėmesį, kad speiguotu ir vėjuotu oru daugiabučiai namai netenka daug šilumos. Todėl jis pataria gyventojams patiems pasirūpinti, kad namuose būtų šilta net per didžiausius šalčius. Anot jo, taupyti šilumą gali padėti ir paprasti sprendimai.

„Speiguotu oru gerokai padidėja šilumos nuostoliai, todėl racionalus energijos vartojimas bute neįmanomas be sandarių langų ir durų. Jeigu langai seni ir nesandarūs, greitoji pagalba – užlipdyti tarpus izoliacinės medžiagos juostomis, o naujuose languose nustatyti žiemos režimą“, – patarimais dalijosi D.Karčiauskas.

Ertmes reikia sandarinti

Ypač daug šilumos daugiabučiuose namuose iššvaistoma per senas balkonų duris. Šaltuoju metų periodu jų ertmes rekomenduojama sandarinti šilumos nepraleidžiančia medžiaga. Taip pat šilumos nuostolius mažina į senų langų rėmus įstatytas trečias stiklas ir ant esamų stiklų užklijuota šilumą atspindinti plėvelė. Norint tai padaryti, reikia atsukti medinį lango rėmą, pritvirtinti arba priklijuoti skaidrią plėvelę ir vėl užsukti.

Be to, gyventojai per šalčius neturėtų palikti atvirų laiptinės durų. Taip ne tik švaistoma šiluma, bet ir kyla grėsmė, kad sprogs bendrojo naudojimo patalpose sumontuoti radiatoriai.

Tai ne tik sukeltų nepatogumų visiems namo gyventojams, bet ir pareikalautų papildomų išlaidų remontui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.