Besiginantis Remigijus Šimašius pasitelkė kačiuką

Rinkimų prievaizdai nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, tačiau politikas iš tokių jų žygių viešai pasišaipė.

Už savivaldybės pinigus humoristo O.Šurajevo (nuotr. kairėje) rengtos R.Šimašiaus veiklos ataskaitos sukėlė įtarimų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Už savivaldybės pinigus humoristo O.Šurajevo (nuotr. kairėje) rengtos R.Šimašiaus veiklos ataskaitos sukėlė įtarimų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2019, 11:13 AM

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prokurorų paprašė įvertinti, ar R.Šimašius nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi savo „Facebook“ paskyroje paskelbdamas už mokesčių mokėtojų lėšas rengtas vaizdo ataskaitas.

Pernai balandžio–spalio mėnesiais socialiniame tinkle skelbtas vaizdo ataskaitas rengė humoristas Olegas Šurajevas. Už tai savivaldybė jam sumokėjo 9,5 tūkst. eurų.

Tyrimą atlikusi VRK nustatė, kad už savivaldybės lėšas parengtos ataskaitos buvo skirtos R.Šimašiui, kaip asmeniui ir politikui, propaguoti.

Užkliuvo tik vienas įrašas

Tiesa, politine reklama pripažintas tik vienas iš aštuonių mero paskyroje spalį paskelbtų įrašų „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“. Taip pavadintas ir R.Šimašiaus vadovaujamas rinkimų komitetas, su kuriuo meras siekia antrosios kadencijos.

Kitų sostinės vadovo ataskaitų VRK nepripažino politine reklama, nors jos elementų tikino aptikę.

Vis dėlto rinkimų prievaizdai nusprendė, kad sudėtinga atskirti, kur baigiasi mero pareiga atsiskaityti rinkėjams ir kur prasideda politiko propagavimas.

Prievaizdams davė grąžos

Pats R.Šimašius iš vakarykščių VRK narių svarstymų viešai pasityčiojo.

Netrukus po komisijos sprendimo, už kurį balsavo dauguma jos narių, sostinės vadovas socialiniame tinkle paskelbė kritišką komentarą, kurį iliustravo kačiuko nuotrauka.

„VRK ką tik nusprendė, kad politikai negali turėti savo paskyrų „Facebook“. Arba jei ir turi – jų negali padėti administruoti įstaigos darbuotojai (linkėjimai ir premjerui, ir prezidentei), jose negali būti dedamos darbinės nuotraukos, ten negali būti rašoma darbo metu, nes visa tai yra administracinių resursų naudojimas“, – ironizavo R.Šimašius.

Meras svarstė, kad VRK norėtų uždrausti politikams komunikuoti su rinkėjais, bet jam esą svarbiausia yra Lietuvos įstatymai, pagal kuriuos jis įsipareigojęs atsiskaityti vilniečiams už darbus.

„Įmetu katuko nuotrauką, bet nemanau, kad VRK požiūris, jog politiko „Facebook“ gali būti tik katukai, grybai ir daržo gėrybės, yra teisingas“, – šaipėsi politikas, padėkojęs rinkimų prievaizdams už tai, kad jo bent neapkaltino pažeidus Savivaldybių rinkimų įstatymą.

Išvadas vadino prielaidomis

Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu stebėjosi ir už ryšius su visuomene atsakingas mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas: „Ar gyventojų informavimas apie atliktus mero, savivaldybės darbus yra nusikaltimas? Tuomet Lietuvoje rasite daug nusikaltimų.“

Mero patarėjas aiškino, kad 55 tūkst. sekėjų turinti R.Šimašiaus paskyra socialiniame tinkle yra kaip mero, o ne kaip privataus asmens ir esą buvo pasirinkta kaip didžiulę informacijos sklaidą turintis kanalas.

VRK išvadas A.Zubriakovas vadino prielaidomis ir neigė, kad skelbiama informacija rinkėjai buvo viliojami balsuoti už R.Šimašių.

Išgelbėjo senaties terminas

Praėjusių metų pabaigoje Vyriausioji rinkimų komisija priėmė dar vieną R.Šimašiui nepalankų sprendimą.

Rinkimų prievaizdai nustatė, kad Liberalų sąjūdis nuslėpė sutartį su skandalingais britų konsultantais, Vilniaus mero komandai talkinusiais per praėjusius savivaldos rinkimus.

Tiesa, nuo rimtesnių nemalonumų liberalus išgelbėjo senaties terminas.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, R.Šimašiaus pergalės rinkimuose liberalai siekė pasitelkę į pasaulinį skandalą patekusios britų kompanijos „Cambridge Analytica“ pagrindinę įmonę „SCL Elections“.

Pernai pavasarį liberalai neigė su šia kompanija turėję bet kokių reikalų, tačiau lapkritį paaiškėjo, kad už paslaugas britams jie buvo pakloję 30 tūkst. eurų.

Už šiuos pinigus užsieniečiai turėjo parengti R.Šimašiui prijaučiančių rinkėjų duomenų bazę. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.