Darželių reikėjo tik iki rinkimų: įsiplieskė konfliktas, pastatų nėra nė kvapo

4 moduliniai darželiai turėjo iškilti dar praėjusį rudenį. Kai paaiškėjo, kad juos pavyks pastatyti tik gegužę, savivaldybė nutraukė sutartį su statybos bendrove „LitCon“. Juk savivaldos rinkimai jau bus pasibaigę.

Įmonėje šalia Kauno jau seniai surinkti keturi moduliniai darželiai. Juos tereikia atvežti į Vilnių ir pastatyti, tačiau savivaldybė sutartį nutraukė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Įmonėje šalia Kauno jau seniai surinkti keturi moduliniai darželiai. Juos tereikia atvežti į Vilnių ir pastatyti, tačiau savivaldybė sutartį nutraukė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„LitCon“ projektų vadovą Gintą Tvarijonavičių stebina Vilniaus valdžios darbo metodai.
„LitCon“ projektų vadovą Gintą Tvarijonavičių stebina Vilniaus valdžios darbo metodai.
„LitCon“ į projektą investavo dideles pinigų sumas, todėl kreipėsi į teismą.
„LitCon“ į projektą investavo dideles pinigų sumas, todėl kreipėsi į teismą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 5:58 AM, atnaujinta Jan 21, 2019, 10:17 AM

Kauno pakraštyje įsikūrusios bendrovės „Ryterna Modul“ sandėlyje – keturi moduliniai darželiai, kuriuose jau seniausiai galėjo krykštauti vaikai.

Tereikėjo detales atvežti į Vilnių ir kaip priestatus pastatyti prie jau veikiančių vaikų darželių.

Tačiau savivaldybė, besiskelbianti eiles į darželius tirpdanti lyg sniegą pavasarį, pranešė, kad nutraukia sutartį su priestatus turėjusia statyti bendrove „LitCon“, o dėl patirtų nuostolių žada kreiptis į teismą.

Neliko skolingi ir statybininkai – jie pareiškė, kad statybų vėlavimo priežasčių reikėtų ieškoti pačioje savivaldybėje. Būtent ji nesutiko sutvirtinti vaikų darželių, prie kurių turėjo iškilti priestatai, pamatų, vangiai tvarkė dokumentus.

Todėl „LitCon“ jau kreipėsi į teismą dėl neteisėto sutarties nutraukimo, o paskui mėgins prisiteisti ir patirtus nuostolius.

Informavo daugybę kartų

Į modulinius darželius prie lopšelių-darželių „Gabijėlė“ Gabijos gatvėje, „Atžalėlė“ Antakalnio gatvėje, „Gintarėlis“ Didlaukio gatvėje ir „Medynėlis“ A.P.Kavoliuko gatvėje tėvai mažylius atves dar negreitai.

Tai aiškėja klausantis įsiplieskusio konflikto dalyvių kalbų.

„Kad dabartinių darželių pamatų mes neturėjome stiprinti, patvirtino pati savivaldybė. Tačiau tų darbų neatliko. Todėl, laikydamiesi reikalavimų, negalėjome įrengti modulinių darželių pamatų“, – aiškino įmonės „LitCon“ pardavimo direktorius Simas Pauža.

Vien oficialiais raštais bendrovė „LitCon“ apie tai savivaldybę informavo tris ar keturis kartus.

Dar daug kartų statybininkai apie tai pranešė elektroniniais laiškais, per pokalbius telefonu.

Tiesa, savivaldybė mėgino derėtis su „LitCon“, kad statybos įmonė atliktų pamatų stiprinimo darbus, bet per kelis mėnesius valdininkams susitarti nepavyko.

Pavadino rinkimų triuku

„LitCon“ paneigė iš savivaldybės sklindančias kalbas, kad keturi moduliniai darželiai net nepradėti statyti. Mat pastatai yra baigti ir laukia gamykloje.

Savivaldybės atstovai tai puikiai žino, nes patys buvo gamykloje jų apžiūrėti.

„Negalime jų pristatyti į vietą tik dėl savivaldybės kaltės. Savivaldybė neatlieka veiksmų, kuriuos būtina atlikti prieš pristatant modulinius pastatus: nepriveda inžinerinių tinklų, neatlieka esamų darželių pamatų stiprinimo darbų“, – dėstė „LitCon“ atstovai.

Įmonė pateikė aiškų planą, kad savivaldybei atlikus jai priklausančius veiksmus darželiai būtų pastatyti gegužės mėnesį.

„Deja, aiškėja, kad savivaldybės administracijai šių darželių tiesiog nereikia – ji nedarė absoliučiai nieko, kad jie atsirastų. Maža to, dar 2018 metų lapkričio 30 dieną pasitarimo metu savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis aiškiai pareiškė, jog jiems aktualu, kad darželiai būtų pastatyti iki rinkimų, o po jų darželių nebereikia.

Taigi savivaldybės veiksmus vertiname būtent taip – tai rinkimų triukas, kai mėginama savo neveiksnumą suversti ant kitų. „LitCon“ su partneriais į šį projektą investavo dideles pinigų sumas, todėl rengiamės teisme įrodyti, kad savivaldybė yra absoliučiai neteisi“, – tokį pranešimą išplatino statybos bendrovė.

Negailėjo piktų žodžių

Šią savaitę administracijos direktorius P.Poderskis viešai pareiškė, kad savivaldybė nusprendė nutraukti sutartį su „LitCon“. Jos vertė – 4,3 mln. eurų.

Atidaryti keturis modulinius darželius ketinta iki 2018-ųjų rugsėjo. Kiekviename jų buvo suplanuota po šešias grupes, jas galėjo lankyti apie 15–17 vaikų.

P.Poderskio teigimu, savivaldybė ketina teikti ieškinį teismui dėl žalos atlyginimo, taip pat ketina reikalauti pagal sutartį pateiktos banko garantijos. Ji siekia 350 tūkst. eurų.

Savivaldybės administracijos direktorius tikino, kad modulinius darželius pastatys tikrai be „LitCon“ pagalbos. O šiai statybos bendrovei jis negailėjo kritikos viešai kalbėdamas apie jos nekompetenciją, nesugebėjimą organizuoti darbo ir absoliutų abejingumą Vilniaus problemai.

Su „LitCon“ atstovais savivaldybėje šią savaitę susitikęs P.Poderskis sakė, kad jie turėjo pateikti techninio projekto korektūras, bet tai esą padarė su klaidomis.

Todėl savivaldybė grasina pamokyti bendrovę: siūlyti Viešųjų pirkimų tarnybai įtraukti ją į juoduosius sąrašus.

Tokiu atveju ji negalėtų dalyvauti viešuosiuose konkursuose.

Valdininkai neatsakė nieko konkretaus

Praėjusių metų vasaros pabaigoje tarp tėvų kilo panika, kai paaiškėjo, kad į modulinius darželius užrašytų vaikų niekas nelaukia, nes priestatų nėra nė kvapo.

Paklausti, kodėl iki šiol nepastatytas nė vienas tokio tipo darželis, savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento atstovai aiškino, kad vyksta modulinių darželių gamybos, statybos vietos parengimo procesai bei statybas leidžiančio dokumento derinimas.

Modulinių darželių statybos esą turėtų prasidėti artimiausiu metu.

Kur ir kokias ugdymo įstaigas lankys vaikai, kuriuos tėvai ketino vesti į modulinius darželius? Į tai valdininkai nedaugžodžiaudami atsakė, kad mažyliai pradės lankyti ugdymo grupes, kai bus pastatyti moduliniai darželiai, tėvai apie tai bus informuojami.

Konkretesnių terminų, kada darželiai atsiras, savivaldybė taip ir nepateikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.