Mirtis prie Kauno ligoninės: šeimą sukrėtė medikų požiūris, pareigūnai pradėjo tyrimą

Po 78 metų statybos inžinieriaus, projektavimo specialisto Vidmanto Č. (pavardė redakcijai žinoma) mirties šalia Kauno klinikinės ligoninės prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Penktadienį įvykusi tragedija sukėlė platų atgarsį visuomenėje – liudininkė Rūta Visočnik paviešino, kaip staiga ant sniego parkritus praeiviui ji prašė gydymo įstaigos personalo padėti, kol atvyks greitoji pagalba, tačiau išgirdo neigiamą atsakymą.

 Po kauniečio mirties prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. <br> R.Visočnik nuotr. 
 Po kauniečio mirties prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. <br> R.Visočnik nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2019, 12:51 PM, atnaujinta Jan 22, 2019, 2:43 PM

Greitosios pagalbos brigada konstatavo pensininko mirtį. Tikriausiai jam staiga sutriko širdies veikla. Pasak velionio artimųjų, medicininiuose dokumentuose minima asistolija (širdies raumens susitraukimo susilpnėjimas arba nebuvimas).

Pagal profesiją iki mirties dirbęs Vidmantas Č. ne tik projektavo objektus, bet ir ėjo daugiabučio bendrijos pirmininko pareigas.

Tyrimas pradėtas dėl mirties priežasties nustatymo. Prokuroro pareiga jį organizuoti taip, kad būtų nustatytos visos įvykio aplinkybės. Įžvelgus baudžiamosios ar administracinės atsakomybės įvykyje dalyvavusių asmenų atžvilgiu, bus nedelsiant priimami procesiniai sprendimai“, – naujienų portalui lrytas.lt pasiteiravus, ar teisėsauga aiškinsis dėl ligoninės darbuotojų elgesio šioje istorijoje, atsakė Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Izabelė Bočkienė.

Pokalbis ligoninėje nuvylė

Laisvės alėjoje prieš vidurdienį parkritus praeiviui, pro šalį einantys žmonės puolė jam padėti – vienas gaivino sniege gulintį vyrą, kiti skubėjo kviesti greitąją pagalbą.

Atvykstanti greitosios pagalbos brigada procedūrai vadovavo telefonu.

R.Visočnik tuo metu nubėgo į Kauno klinikinę ligoninę, esančią vos keliasdešimt metrų nuo nelaimės vietos.

Registratūroje jai buvo nurodyta eiti į tam tikrą kabinetą.

„Registratūros darbuotoja manęs nepalydėjo, koridorių raizgalynėje kabineto teko ieškoti pačiai, nors kiekviena sekundė galėjo būti lemiama. Kabinete kelios moterys gėrė kavą.

Prašymas padėti personalo nesujaudino. Sako: kvieskite greitąją. Aš: „Kvietėm, bet kol atvažiuos, gal galite padėti praeiviui, gaivinančiam mirštantį žmogų.“ Atsakymas: „Mes negalime, juk greitoji iškviesta“, – prisiminė R.Visočnik.

Anot Kauno greitosios pagalbos stoties direktoriaus Nerijaus Mikelionio, laikas tokiais momentais yra gyvybiškai svarbus – kiekviena uždelsta minutė tikimybę likti gyvam sumažina 10–12 procentų: „Įsivaizduokite, greitoji atlekia po 6 minučių, tad jeigu niekas nepradėjo pradinio gaivinimo, 70 proc. tikimybė, kad pacientui padėti šansų nedaug.“

Paneigė medikų žodžius

Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas pirmadienį pateikė šios gydymo įstaigos medikų versiją: „Ligoninės vadovybė kalbėjosi su tą dieną dirbusiais medikais, ir norime patikslinti aplinkybes.

Tuo pat metu, kai moteris pasakė apie įvykį gatvėje medikams, ten jau buvo atvykusi greitoji medicinos pagalba.

Medikai mėgino paaiškinti, kad jie kuo nors labiau nei greitosios medicinos pagalbos darbuotojai pagelbėti negalės – mūsų darbuotojai būtų daug ilgiau užtrukę, kol būtų surinkę reikiamus prietaisus ir atbėgę iki įvykio vietos, nei ligonis būtų atvežtas greitąja pas juos.“

Šią versiją antradienį portalui lrytas.lt paneigė R.Visočnik.

„Medikių, su kuriomis bendravau, kabineto langai – į ligoninės kiemą. Greitoji tik važiavo, kai aš išėjau iš ligoninės pastato. Tuo metu pamačiau, kaip automobilis suka iš Kęstučio į Gedimino gatvę.

Dar porą minučių užtruko, kol greitosios darbuotojai perėjo Nepriklausomybės aikštę (jie atvyko ne iš tos pusės – žmogus gulėjo prie Įgulos bažnyčios, nuo K.Donelaičio gatvės pusės).

Tad man kalbantis su ligoninės darbuotojomis tikrai negalėjo vykti pagalbos teikimas.“

Artimieji – sukrėsti

„Negalime kaltinti ligoninės medikų dėl tėčio mirties, tačiau mus sukrėtė jų požiūris.

Gatvėje trys nepažįstami, medicininio išsilavinimo neturintys jaunuoliai šoko jam padėti, metė į šalį kuprines.

Tačiau medikai, davę Hipokrato priesaiką, net ir kviečiami nepajudėjo iš savo kabineto, nepasižiūrėjo, kas vyksta visai šalia jų. Nesuvokiama, kaip taip gali būti. Labai skaudu“, – portalui lrytas.lt sakė gatvėje mirusio pensininko dukra Edita Ž. ir žentas Raimundas Ž.

Artimieji prisipažino, kad labiau tiki nešališkos liudininkės, o ne ligoninės atstovų žodžiais.

Dukrą ir jos vyrą nustebino aiškinimai, kad darbuotojai būtų daug ilgiau užtrukę, kol surinktų reikiamus prietaisus ir atbėgtų iki nelaimės vietos, nei atvežtų greitoji.

„Gaivinimo aparatūra yra daugelyje įmonių, neturinčių nieko bendra su medicina. Pavyzdžiui, ji yra ir mano vyro darbovietėje.

Tikrai nepatikėsime, kad specializuotoje įstaigoje būtų užtrukę rasti reikiamos įrangos“, – sakė Vidmanto Č. duktė.

Pašnekovai negailėjo karčių žodžių medikams: „Jie protestuoja dėl algų, tačiau beveik už nieką neatsako. Pasitaiko, kai nugydo žmones, ir net plaukas nuo galvos nenukrinta.“

Šeima nuoširdžiai dėkoja praeiviams, suteikusiems pagalbą artimam žmogui: „Didžiulė pagarba gaivinusiems tėtį, R.Visočnik ir visiems žmonėms, kurie nebuvo abejingi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.