Vytautas Bruveris. Valstiečiai savo vežime maištininkų nepakęs

Lietuvos Respublikos Seime yra nutikę daug visokių dalykų, bet, pasirodo, dar yra galimybių žengti į priekį.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2019, 11:02 AM

Šią savaitę Seimo narys J.Džiugelis viešai paskelbė, kad įveikta nauja aukštuma – esą politikai galėjo keistis kyšiais vokeliuose tiesiog Seimo salėje vidury darbo dienos. Negana to, pagrindinis šio veiksmo herojus, pasak J.Džiugelio, buvo svarbiausias šio Seimo asmuo R.Karbauskis.

Budrus buvęs valstietis net parašė skundą Specialiųjų tyrimų tarnybai, kuriame tvirtina, kad asmeniškai matęs ir girdėjęs, kaip R.Karbauskis įbrukęs kažkokį vokelį lenkų atstovei valdančiųjų partnerei R.Tamašunienei, o šalia stovėjęs Z.Jedinskis lenkiškai ištaręs: „Po dvidešimt eurų už parašą, kaip visad.“

Žinoma, versijų dėl Seime perkamų ar parduodamų parašų visiškai atmesti nevertėtų. Vis dėlto labiau tikėtina, kad R.Karbauskio negailestingai iš valstiečių gretų išvarytas J.Džiugelis tiesiog pamanė suradęs progą atkeršyti buvusiam vedliui. Tik šiam politikos naujokui, regis, nė motais, kaip atrodo ir jis pats, ir visas Seimas, kai į tokias sąmokslo teorijas veliama teisėsauga.

Kita vertus, ko drovėtis buvusiam valstiečiui, jeigu iš esmės tuo pačiu užsiima valstiečių vežime pagrindines vietas tebeužimantys veikėjai?

Pavyzdžiui, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas tiek savo, tiek visų valdančiųjų reklamai toliau intensyviai naudoja atliktą „parlamentinį tyrimą“ apie valstybę kone visai uždusinusią korupciją.

Šiame politiniame „tyrime“ noriai sudalyvavęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) suteikė jam esminį pagrindą, „tyrėjams“ pateikęs nežinia kokios kilmės, teisinio statuso ir paskirties operatyvinę informaciją, taip pat interpretacines pažymas apie koncerną „MG Baltic“, dabar teisiamą dėl galimos politinės korupcijos.

Būtent tuo pagrindu V.Bakas pats nuteisė šį koncerną, viešai jį paskelbęs nusikalstama organizacija, kuri labiausiai apiplėšė Lietuvą per pastaruosius metus.

Nepėsčias koncernas politikui iškėlė bylą, ir užvakar teismas prikirpo šiam veikėjui liežuvį – paskelbė, kad V.Bakas savo nepagrįstais teiginiais pakenkė „MG Baltic“ reputacijai.

Tiesa, teismas kažkodėl nutarė, kad V.Bakas už reputacijos sugadinimą neturi mokėti nė cento iš koncerno reikalautų 20 tūkst. eurų. Galima prisiminti ir tai, kad anksčiau teismai atsisakė netgi nagrinėti koncerno skundus prieš VSD, kurio pažymos apie „MG Baltic“, ko gero, buvo ne mažiau drąsios nei V.Bako pareiškimai.

Matyt, pajutęs naują vėjo gūsį į savireklamos bures ir progą dar labiau sustiprinti nepalaužiamo kovotojo-kankinio su korupcijos hidra įvaizdį, V.Bakas po teismo sprendimo, kurį pažadėjo apskųsti, nedelsdamas paskelbė, kad žino ir kada nors pasakys apie tą koncerną bei visus kitus daug daugiau, nei yra pasakęs.

Bet flirtuojantis su V.Baku ir maitinęs jį pažymomis VSD nepanoro leistis į tokį pat flirtą su pirmąja valstiečių ledi A.Širinskiene, kuri ėmėsi atlikti savą „tyrimą“ ankstesnio „tyrimo“ pagrindu.

Saugumiečiai dėl tokių bandymų įtraukti juos į politines intrigas netgi ėmė purkštauti užkulisiuose.

Užtat A.Širinskienė, dar negalinti pajoti ant teisėsaugos ir specialiųjų tarnybų, nusprendė atsigriebti bent ant Seimo pirmininko.

Valstietė ėmė tirti V.Pranckiečio vaidmenį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vidaus intrigose, kai šantažu ir spaudimu iš darbo buvo metamas neįtikęs šios komisijos aparato darbuotojas M.Siaurys. Todėl šią savaitę A.Širinskienė parlamento vadovą iškvietė pasiaiškinti į „tyrimo“ komisijos posėdį, bet šis paskelbė bendrausiąs raštu.

A.Širinskienė nenusileido – esą Seimo pirmininkui vis dėlto teks atpėdinti nusiėmus kepurę. Kitaip bus atvesdintas?

Daug kam kilo natūralus klausimas: kas čia darosi?

Greičiausiai dėl visko kaltos rietenos pačių valstiečių vežime.

V.Pranckietis iš kažkurios balos pasisėmė drąsos ir savo buvusiam agronomijos mokslų studentui R.Karbauskiui nusprendė įrodyti, kad nėra jo karvės veršis.

Valstiečių vedliui paskelbus, jog partijos skyriai į prezidentus yra iškėlę tik premjero S.Skvernelio kandidatūrą, Seimo pirmininko komanda paskelbė, kad tai netiesa, – esą Kauno ir Zarasų rajonų skyriai pasirinko V.Pranckietį.

R.Karbauskis tokį profesoriaus išsišokimą pakomentavo itin atsainiai – esą Kauno rajone V.Pranckietis ir taip išrinktas į Seimą, o Zarasuose gyvena jo uošviai, kurie, suprask, pirmininką greičiausiai ir iškėlė.

Stebint tokius pasibaksnojimus nestebina ir A.Širinskienės, žinančios, ko norėtų partijos vadas, jam dar net nepravėrus lūpų, akibrokštai V.Pranckiečiui.

Vis dėlto įdomu tai, kad valdančiojoje partijoje jos suvažiavimo išvakarėse išdrįso purkštauti ne tik V.Pranckietis.

Antai T.Tomilinas net parašė laišką visiems valstiečiams ir sukritikavo pirmininko R.Karbauskio užmojus vienasmeniškai pakeisti daugelį partijos vicepirmininkų, sumažinti jų skaičių, o į jų vietą pasodinti visiškai jam lojalius asmenis.

T.Tomilinas – tarp atstatydinamų vicepirmininkų. Teigiama, jog purkštavo ne jis vienas, bet ir kiti šalinamieji.

Būtent dėl to R.Karbauskis atsakė tuo pačiu – parašė laišką partijos masėms, prašydamas jų paramos.

Taigi neatmestina, kad šį savaitgalį rengiamame suvažiavime gali būti demaršų prieš vadą, kuris bus renkamas iš vienos kandidatūros ir dvigubai ilgesniam nei iki šiol laikotarpiui – ketveriems metams.

Bet greičiausiai visi vidaus bei išorės kenkėjai bus pastatyti į vietą ir suklestės tikroji naisietiškoji demokratija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.