Per rinkimus pagarsėjęs Pamario kraštas – politinės kampanijos sūkuryje: paaiškino, ar bus pokyčių

Per praėjusius savivaldos rinkimus balsų pirkimu pagarsėjęs Pamario kraštas – vėl politinės kampanijos sūkuryje. Ir suteptą reputaciją galime išsivalyti rinkėjų aktyvumu rinkimų dieną. Nes balsų pirkimas praranda savo prasmę, jei visuomenė aktyviai dalyvauja balsavime.

 Norint iškovoti nors vieną mandatą, kandidatus keliančiai organizacijai reikia surinkti ne mažiau nei 4 procentų balsų rinkėjų, dalyvavusių rinkimuose.<br> silokarcema.lt nuotr.
 Norint iškovoti nors vieną mandatą, kandidatus keliančiai organizacijai reikia surinkti ne mažiau nei 4 procentų balsų rinkėjų, dalyvavusių rinkimuose.<br> silokarcema.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sergėjus Gvildys, silokarcema.lt

Jan 28, 2019, 4:27 PM

Pateikti politinės kampanijos dalyvių sąrašai

Savivaldybių rinkimų politinė kampanija žengia į finišo tiesiąją.

Politinės kampanijos dalyviai jau sudarė kandidatų sąrašus ir grąžino Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) užpildytus rinkėjų parašų rinkimo lapus.

Pastaroji iki vasario 1 d. savo interneto svetainėje paskelbs kiekvienoje savivaldybėje rinkimuose dalyvaujančioms partijoms, partijų koalicijoms, rinkimų komitetams burtais nustatytus rinkimų numerius, kandidatų sąrašus – kandidatus, įrašytus į kandidatų sąrašus, ir kandidatus į savivaldybės tarybos narius-merus.

Iki savivaldybių rinkimų dienos likus 40 dienų apžvelgsime visų rajono politinės kampanijos dalyvių sąrašus, kurie pateikti VRK.

Tad mėginkime paanalizuoti šiuos sąrašus ir šiek tiek prognozuoti perspektyvas rinkiminėje kovoje. Šioje savivaldos rinkimų kampanijoje įsiregistravo visi esami rajono savivaldybės tarybos nariai, išskyrus Arvydą Jaką. Liberalų sąjūdžio sąraše puikuojasi 4 esami tarybos nariai, ir čia dominuoja vyrai, kurie sudaro beveik 71 procentą sąrašo. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše – du esami vietos savivaldos politikai ir 57 procentai vyrų.

Tvarkos ir teisingumo partija deleguoja penkis tarybos narius, o sąraše tik 35 procentai moterų. Rinkimų komiteto „Už žmonių valdžią“ sąraše du tarybos nariai ir beveik 55 procentai vyrų. Socialdemokratų partija į savo sąrašą įtraukė šešis veikiančios tarybos narius, ir jų šiame sąraše yra daugiausia. Taip pat sąraše dominuoja vyrai – 64 procentai. Naujai susibūręs politinis darinys, pavadintas Lietuvos socialdemokratų darbo partija, pirmąkart dalyvausiantis politinėje kovoje į rajono savivaldą, sugebėjo pritraukti du tarybos narius ir 42 procentus moterų, o „nukraujavusi“ Darbo partija savo sąraše neturės nė vieno politiko su patirtimi savivaldoje, tačiau vienintelio sąrašo sudėtyje moterų yra daugiau nei vyrų ir jų čia beveik 53 procentai.

Turi dideles galimybes

Dabar pažiūrėkime partijų politinį įdirbį praėjusiuose rinkimuose. Mes suskaičiavome pirmame dešimtuke registruotų kandidatų, praeituose savivaldos rinkimuose gautų pirmumo balsų skaičių ir remdamiesi jais, pamėginome prognozuoti rinkimų rezultatus.

Daugiausia tokių balsų turi socialdemokratai ir „tvarkiečiai“, tarp jų skirtumas nedidelis, abi partijos turi realių šansų laimėti savivaldos rinkimus Šilutės rajone. Politinės partijos, esančios valdančioje daugumoje ir savo sąrašuose turinčios daugiausia patyrusių politikų, remsis savo turimų rinkėjų bagažu ir turi dideles galimybes ir toliau formuoti valdančiąją daugumą.

Jau dabar yra žinoma, kad pirmuoju numeriu matysime Tvarkos ir teisingumo partiją. Šiuose rinkimuose į rajono savivaldą šis sąrašas grieš pirmuoju smuiku, mat kandidatu į merus nuo šios partijos yra keliamas dabartinis meras Vytautas Laurinaitis. Tai iš visų kandidatų daugiausia politinio potencialo ir administracinių resursų turintis politinės kampanijos dalyvis.

Reikia pripažinti, kad visos kadencijos metu dabartinis meras netiesiogiai vykdė savo rinkiminę agitaciją dalyvaudamas įvairiuose viešuose renginiuose, siųsdamas gyventojams sveikinimus įvairiomis progomis, išnaudodamas savivaldybės resursus. Kas paneigs, kad mero ir administracijos vojažas po rajoną su ataskaita apie nuveiktus darbus 2018 metais, yra netiesioginė politinė kampanija? Juolab, kad grafikas kaip tik sudėliotas rinkiminės agitacijos pačiu aktualiausiu metu.

Tik koją jam gali pakišti pastaruoju metu nugriaudėjęs skandalas savivaldybėje su korupcijos kvapu, kur pats meras apklaustas įtariamuoju piktnaudžiavimu tarnyba, chuliganiškas elgesys su piliečiu, reiškiančiu savo protestą prieš pjaunamus medžius, pralaimėjimai bylose dėl tarnautojų neteisėto atleidimo iš pareigų ir kiti abejones keliantys veiksmai bei darbeliai.

Liberalų sąraše – buvęs Seimo narys

Po jų seka Lietuvos liberalų sąjūdis ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Liberalų sąjūdis, sprendžiant iš kandidatų sąrašo, yra labiau konservatyvesnis ir pasitelkęs politikos grandą Audrių Endziną, buvusį Seimo narį dviejose kadencijose, taip pat turi nemažai šansų iškovoti rekordinį skaičių mandatų.

Tėvynės sąjunga, šiuose rinkimuose šiuo metu aktyviai dirbanti su rinkėjais, į savo sąrašą įtraukė apie trečdalį nepartinių rinkėjų. O tai reiškia, kad strateguodami rinkimus, konservatoriai ne tik pasitiki savo rinkėju, bet ir aktyviai dirba su neapsisprendusiu rinkėju. Tokia strategija gali padėti jiems iššauti ir iškovoti mandatų skaičių, lemiantį valdančiosios daugumos likimą.

Toliau rikiuojasi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei rinkimų komitetas „Už žmonių valdžią“. „Valstiečiai“, neišnaudodami savo partiečio Seimo nario Alfredo Stasio Nausėdos potencialo, taip pat kamuojami vidinių nesutarimų ir skyriaus pirmininko kaitos jau prasidėjus politinei kampanijai, gali prarasti daugiau nei laimėti. Nors sąrašo priekyje – seni politikos vilkai, tačiau jų politinis bagažas nėra ypatingas, o vienintelė naujovė – mažai žinomas kandidatas į merus – gali pakišti koją rinkimuose. Ir jei pavyks „valstiečiams“ išlaikyti turimus du mandatus, tai jau bus nemenkas pasiekimas. Buvusios merės D. Žebelienės komanda nieko naujo rinkėjams nepateikė ir taip pat, kaip ir valstiečiai, startuoja su senu bagažu.

Na, o technologijų amžiuje pirmauja ir laimi inovatyvūs, nebijantys iššūkių žmonės. Mažiausia politinės kovos patirties rinkimuose turi Darbo partijos kandidatai. Tiksliau, jos visiškai neturi, nes pirmajame dešimtuke esantys politikai ir kandidatė į merus nėra dalyvavę nė vienuose rinkimuose politinės kampanijos dalyviais arba jų pasirodymas buvo nereikšmingas. Būtų naivu tikėtis, kad V. Uspaskicho pavardė atves į pergalę. Todėl šiai komandai reikalingas intensyvus ir sunkus darbas, norint iškovoti nors vieną mandatą.

Prognozės palankios socialdemokratams ir konservatoriams

Norint iškovoti nors vieną mandatą, kandidatus keliančiai organizacijai reikia surinkti ne mažiau nei 4 procentų balsų rinkėjų, dalyvavusių rinkimuose. Mandatai bus skaičiuojami pagal kvotų ir liekanų skaičių, proporcingai nuo balsų, kuriuos gavo kiekviena rinkimuose dalyvaujanti organizacija.

Ir jeigu kovo 4 d. savivaldybės tarybos rinkimuose dalyvaus daugiau nei pusė rinkėjų, galime prognozuoti, kad daugiausia mandatų iškovos socialdemokratai – šešis, nedaug atsiliks „tvarkiečiai“, kuriems realu „užsidirbti“ penkis mandatus. Dėl keturių mandatų susikaus konservatoriai ir liberalai, bendrai sukrapštę septynis.

Po du atstovus taryboje gali turėti „valstiečiai“ ir rinkimų komitetas „Už žmonių valdžią“, trijų mandatų realu tikėtis naujokams – socialdemokratų darbo partijai. Deja, Darbo partijai neprognozuojame vietos valdžioje. Kalbant apie mero rinkimus, pilnai tikėtina, kad antrajame ture susirungs „tvarkietis“ Vytautas Laurinaitis ir konservatorė Sandra Tamašauskienė.

Jeigu tikrai taip įvyktų, pergalę prognozuotume konservatorei, nes tikėtina, kad pirmame ture pralaimėjusių oponentų rinkėjai susivienytų ir balsuotų prieš dabartinį merą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.