Internete plinta šmaikštus vaizdelis apie Lietuvą: tiek apie savo šalį nežino ir patys lietuviai

Kol Lietuvoje atsakingų institucijų darbuotojai bando pamiršti kelias itin nesėkmingas šalies teigiamo įvaizdžio kūrimo kampanijas, užsieniečiai randa itin šmaikščių būdų, kaip pasauliui papasakoti apie mūsų šalį.

 Vaizdo siužete šmaikščiai pasakojama apie Lietuvą.<br> Youtube.com stop kadras.
 Vaizdo siužete šmaikščiai pasakojama apie Lietuvą.<br> Youtube.com stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-30 18:53

Populiariame interneto svetainės youtube.com kanale „Geography Now!“ pasakojimas apie Lietuvą, publikuotą praėjusių metų balandį, peržiūrėjo beveik 800 tūkst. internautų.

Lietuva – šiurpiausia iš Baltijos valstybių

„Sveikiname šiurpiausioje Baltijos šalyje – Lietuvoje“, – tokiais žodžiais pradedamas pasakojimas apie mūsų šalį ir čia pat priduriama, kad daugeliui žmonių patinka šiurpūs dalykai – Latvijoje veikia viešbutis buvusiame kalėjime, Turkmėnistane esama 50 metų negęstančio degančio kraterio, užsimenama net apie banginių vėmalų muziejų Belize.

Vaizdo įraše trumpai apibūdinama Lietuvos geografinė situacija ir priduriama, kad „jūrų kroviniai Lietuvą pasiekia per Klaipėdos uostą ir niekas negali pristatyti krovinių į visai nesvarbią Palangą“, išvardijami didžiausi miestai ir pasakoma, kad Lietuva, būdama labai maža šalimi, turi net keturis tarptautinius oro uostus – Vilniaus, Kauno, Palangos ir... Šiaulių.

Neliko pamiršta ir tai, kad Lietuva gali pasigirti tuo, kad jos teritorijoje yra geografinis Europos centras. Tiesa, čia pat pateikta ir tai, kad ne visos Europos šalys sutinka, jog šis „turtas“ yra būtent Lietuvoje.

Siužete akcentuota ir „tamsi šalies praeitis“. Čia akcentras padėtas ties Antrojo pasaulinio karo laikotarpiu ir holokausto istorija, paminėtos Panerių žudynės ir Vilniaus getas.

Nepamiršta ir šių dienų rykštė – emigracija. Vaizdo siužeto kūrėjai rodo Ignalinos atominės jėgainės, Vilniaus sporto rūmų, Plokštinės raketų paleidimo bazės ir kitų objektų nuotraukas, sakydami, kad šie statiniai palikti be priežiūros.

Paaiškino pavadinimą ir mokė dėkoti čiauduliu

Humoro jausmo nestokojantys siužeto kūrėjai net nebandė apsimesti, kad moka lietuviškai ir prisipažino net neketinantys tarti neištariamų lietuviškų žodžių, tad rodydami Trakų ir Gedimino pilių, Pažaislio vienuolyno, Laivės alėjos ir kitų lankytinų objektų nuotraukas nuotraukas, sakė: „Šios pilys, vienuolynas ir muziejai leis susidaryti vaizdą apie ką mes kalbame.“

Nors mūsų mokslininkai taip iki galo ir nėra sutarę dėl mūsų šalies pavadinimo kilmės, regis, „Geography Now!“ kūrėjams tai jokia kliūtis, mat, anot jų, „Lietuva“ reiškia „lietus va“ ar „lyja čia“.

„Jei norite lietuviškai padėkoti – jums tereikia nusičiaudėti „Ačiū“, – žiūrovui patarė vaizdo siužeto kūrėjai.

Po šiuo vaizdo siužetu savo komentarus palikę lietuviai negailėjo kritikos jo kūrėjams dėl kai kurių faktinių neatitikimų, kaip, pavyzdžiui, karaliaus Mindaugo ir kunigaikščio Gedimino istorinių vaidmenų maišymas.

Akivaizdu, kad pasirinktų faktų išvardijimu ir net vietovardžių tarimu ne visi buvo komentatoriai buvo patenkinti tokiu pasakojimu apie Lietuvą.

Vaizdo siužetą galite pamatyti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.