Panevėžyje iš savivaldos rinkimų šalinama Darbo partija

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sprendė atvejus, kai pretendentams, neatitinkant įstatymo reikalavimų, jie neregistruojami kandidatais savivaldos rinkimuose.

 Darbo partija planuoja skųsti VRK sprendimą.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Darbo partija planuoja skųsti VRK sprendimą.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Mikučionytė, jp.lt

2019-01-30 13:28

VRK informavo, kad pretendentų į savivaldą sąrašas sutrumpės keliais šimtais – šalinami nenurodžiusieji teistumo, užsienio pilietybės.

Savivaldybių rinkimų įstatymas reikalauja, kad rinkimuose dalyvaujantys asmenys anketose privalo nurodyti, jeigu buvo teisti.

Turi problemų su teistumu

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad virš 300 kandidatų turi problemų su teistumais.

„Dalis nenurodė išvis, dalis nurodė turintys vieną teistumą, o iš tiesų turėjo du, tris teistumus. Esminis klausimas komisijai – ar leisti papildyti anketinius duomenis asmenims, kurie nurodė ne visus savo teistumus, kai kurie nurodė turintys teistumą, bet neteisingai nurodyta Baudžiamojo straipsnio dalis. Kaip tokiu atvejus vertinti, komisija ir apsispręs“, – sakė VRK vadovė.

Darbo partijos sąrašas gali būti išbrauktas

Tikrinant partijų, visuomeninių rinkimų komitetų kandidatų Panevėžio miesto savivaldybės tarybos rinkimuose sąrašus, labiausiai turėtų nukentėti Darbo partija.

Išbraukus iš kandidatų sąrašo teistumo nenurodžiusio Dmitrijus Bukarevo, partija gali iškristi iš rinkiminės kovos.

Ar išbrauks Darbo partiją iš rinkimų, VRK spręs artimiausiame posėdyje, kuris vyks ketvirtadienį.

Pagal savivaldybių rinkimų įstatymą Panevėžio miesto savivaldybės tarybą sudaro 27 nariai, todėl partijų sąrašuose turi būti ne mažiau 14 kandidatų. Todėl, išbraukus vieną kandidatą, Darbo partijos sąrašuose Panevėžyje liko 13 kandidatų – partija gali būti eliminuojama iš rinkimų.

Partijos kandidate į Panevėžio miesto merus iškelta Sandra Jakštienė gali būti rami. Pagal galiojančius įstatymus, jai turėtų būti leista dalyvauti tiesioginiuose merų rinkimuose.

Skųs sprendimą

Darbo partijos atstovas Viktoras Fiodorovas naujienų portalui JP paaiškino susidariusią situaciją, ar bus eliminuotas Darbo partijos kandidatų sąrašas iš rinkimų Panevėžyje:

„Aiškinamės su teisininkais, ar skųsime VRK sprendimą. Kol kas negaliu tiksliai pasakyti, kaip bus, ar nebeliks kandidatų sąrašo. Sprendžia VRK, bet galutinis sprendimas bus aiškus ketvirtadienį. Tuomet VRK jau turės galutinius kandidatų sąrašus. Vertiname situaciją ir žinome, kad iš Darbo partijos Panevėžyje išbraukė vieną žmogų, bet tikimės, kad tai nesutrukdys kandidatuoti į merus Sandrai Jakštienei. Apie tai neoficialiai kalbėjausi su VRK atstovais.“

Rinkimų dalyviai

Panevėžyje savivaldos rinkimuose dalyvauti pareiškė norą 9 partijos: Tvarka ir teisingumas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų, Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos žaliųjų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos socialdemokratų darbo, Lietuvos liberalų sąjūdis, Darbo, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos, Lietuvos centro ir du visuomeniniai rinkimų komitetai – „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ bei „Kurkime jaukų miestą Kartu“.

Pareiškinius dokumentus dalyvauti rinkimuose yra pateikę apie 14 tūkst. pretendentų.

Tiesioginiai merų ir savivaldybių tarybų rinkimai vyks kovo 3 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.