Iš Vyriausybės – neigiamas signalas R. Karbauskio projektui dėl LRT

Vyriausybė trečiadienį pritarė išvadai, kuria buvo nepritarta valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio inicijuojamai Konstitucijos pataisai dėl visuomeninio transliuotojo LRT valdymo.

Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2019, 6:32 AM, atnaujinta Jan 30, 2019, 1:27 PM

R. Karbauskis savo projektu siūlė, kad Nacionalinio radijo ir televizijos valdyme negalėtų dalyvauti partijų nariai. Kultūros ministerija pasiūlė Vyriausybei pateikti neigiamą išvadą Seime svarstomam projektui, nors premjeras Saulius Skvernelis buvo vienas šio projekto teikėjų.

„Konstitucijos prasmė būtų ignoruojama, jeigu intervencija į jos tekstą būtų daroma kiekvienąkart, kai pasikeičia kurie nors teisiškai reguliuotini visuomeniniai santykiai“, – rašoma Vyriausybės parengtoje pažymoje.

Vyriausybės posėdyje kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas sakė, kad ministerija siūlo pritarti projektui tikslui – užtikrinti LRT nepriklausomumą. Bet priežasčių, kodėl dėl to reikėtų Konstituciją – nemato. Jo teigimu, Nacionalinio radijo ir televizijos valdyme dalyvaujančių žmonių buvimą politinių partijų narių, galima užtikrinti įstatymais.

„Manome, kad įstatymų būdu, esant reikalui, galima nustatyti saugiklius ne tik generaliniam direktoriui, bet ir kitiems, jei jų reikia. Dėl jų nereikėtų daryti intervencijos į Konstitucijos tekstą“, – Vyriausybės posėdyje sakė kultūros ministras.

Šiai išvadai ministrų kabinetas pritarė bendru sutarimu. 

Kultūros ministerija teigia, kad apribojimai LRT organų nariams dalyvauti politinių partijų ir kitų politinių organizacijų veikloje gali būti nustatomi Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatyme.

Dokumente teigiama, kad „Konstitucija neturi būti keičiama, jeigu tai nėra teisiškai būtina“. Konstitucijos pataisą teikė 52 Seimo nariai iš valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Socialdemokratų darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijų, keli Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Vyriausybės išvada neįpareigoja parlamentarų balsuoti taip, kaip siūlo Ministrų kabinetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.