Daugiabučių gyventojus gynę politikai atsidūrė teisme: mėginama prigriebti daug kalbančius

Daugiabučių gyventojų interesus itin aršiai gynę Mažeikių rajono savivaldybės opozicijos atstovai priversti minti teismo slenkstį. Verslininkai jiems pateikė ieškinius dėl pažeistos dalykinės reputacijos.

Mažeikių valdančiųjų ir verslininkų veiksmus kritikavę konservatorių atstovai L.Rimkienė ir P.Auryla atsidūrė teisme.
Mažeikių valdančiųjų ir verslininkų veiksmus kritikavę konservatorių atstovai L.Rimkienė ir P.Auryla atsidūrė teisme.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2019, 7:56 PM

Daugiabučius namus administruojančios bendrovės „Admituras“ ir nemažai užsakymų iš pastarosios sulaukiančios įmonės „Elotus“ atstovų teigimu, kraštutinių priemonių prieš du Mažeikių politikus imtasi dėl jų nesibaigiančių išpuolių.

„Ilgai kentėme, nenorėjome bylinėtis, bet kantrybė vis tiek trūko“, – sakė „Admituro“ direktorius Antanas Barvydis.

Tačiau Mažeikių savivaldybės tarybos opozicijos lyderė Lina Rimkienė nesigaili nė dėl vieno viešai pasakyto žodžio: „Tai – daugiau nei akivaizdus bandymas įbauginti ir kerštas už prarastus pinigus.“

Iš šios tarybos narės verslininkai bando prisiteisti 12,5 tūkst., o iš Kontrolės komiteto pirmininko Pauliaus Aurylos – 10 tūkstančių eurų.

Tarifo keisti neskubėjo

Konservatoriai L.Rimkienė ir P.Auryla jau nuo praėjusių metų vidurio kėlė triukšmą, kad Mažeikių savivaldybė nepaiso pernai gegužę aplinkos ministro pasirašyto įsakymo.

Juo buvo gerokai apkarpyti daugiabučių namų techninės priežiūros įkainiai – jie turėjo sumenkti nuo 5,2 iki 1,52 cento už kvadratinį metrą būsto.

Mažeikių taryba įkainio keisti neskubėjo, o praėjusį lapkritį nutarė sprendimą atidėti iki šių metų pradžios.

Opozicijos atstovai netruko apskaičiuoti, kad toks trypčiojimas daugiabučių gyventojams kas mėnesį kainuoja tūkstančius eurų, o iki metų pabaigos mažeikiškiai sumokės net 160 tūkstančių eurų daugiau.

Mažeikiuose liūto dalį daugiabučių administruoja įmonė „Admituras“ – ji turi sutartis su 273 namų gyventojais. Kita rinkos dalyvė bendrovė „Tavo pastogė“ prižiūri 53 daugiabučius.

Apklausa buvo atšaukta

Dar aršiau opozicijos atstovai sukritikavo įmonės „Admituras“ surengtą gyventojų apklausą. Joje mažeikiškių buvo klausiama, ar sutinka mokėti naują mokestį, skirtą avarinei tarnybai išlaikyti. Pateiktuose skaičiavimuose buvo ir tarifas – 4,3 cento už kvadratinį metrą.

Dėl tokio pasiūlymo kilo skandalas, nes įtarta, jog naujuoju mokesčiu norima kompensuoti sumažinto techninės priežiūros tarifo praradimus. Juolab kad daugiabučių namų administratorius pats net neturėjo avarinės tarnybos ir samdė kitą įmonę „Elotus“. Skelbta, kad abi šios bendrovės turi sąsajų per akcininkus.

Į daugiabučių gyventojų pusę stojusi L.Rimkienė išsiaiškino, kad apklausa rengta nesilaikant reikalavimų. Mat į kaupimo fondą patenkančius gyventojų pinigus galima naudoti tik daugiabučiui išlaikyti, atnaujinti ar gedimams šalinti, o ne avarinei tarnybai išlaikyti.

Netrukus apklausa buvo atšaukta, o naujas mokestis nepatvirtintas.

Papiktino mesti kaltinimai

„Admituro“ direktorius A.Barvydis tvirtino, kad įmonė dirba laikydamasi visų teisės normų: „Mums mestus kaltinimus laikau politikavimu, kuris peržengė visas ribas.

Niekuo nepagrįsti teiginiai ir asmeniniai įžeidinėjimai viešojoje erdvėje mus privertė kreiptis į teismą. Ta puolimo lavina peržengė žmoniškumo ribas, buvo skleidžiamas akivaizdus melas.“

Anot bendrovės vadovo, apklausa dėl naujo tarifo išties buvo rengiama, bet ji atšaukta, nes „klausimas nebuvo išdiskutuotas“. Jis neigė, kad nauja įmoka ketinta padengti praradimus dėl sumažinto techninės priežiūros tarifo.

A.Barvydis aiškino, kad jo vadovaujama bendrovė daliai darbų atlikti iš tiesų samdo įmonę „Elotus“: „Tačiau ne dėl sąsajų su akcininkais, o dėl patikimumo – daugiabučių gyventojams darbai turi būti atlikti ir laiku, ir kokybiškai.

Mes dirbdami nenusižengiame nė vienam teisės aktui.“

Direktoriaus tvirtinimu, politikų kritika padarė didelės žalos – vieno daugiabučio gyventojai netgi atsisakė pasirašyti sutartį ir pasirinko konkuruojančią įmonę.

Politikė gailėtis neketina

Tuo metu L.Rimkienė sakė neketinanti išsižadėti nė vieno ištarto žodžio: „Esu diplomuota teisininkė, todėl turiu kiekvieną teiginį pagrindžiančius argumentus.“

Tarybos narė neabejoja, kad verslininkai supyko dėl prarastų pinigų – kilęs skandalas neleido įtvirtinti naujo mokesčio: „Apskaičiavau, kad per ketverius metus gyventojai būtų sumokėję apie milijoną eurų už avarinę tarnybą, kurios administratorius neturi.“

Be to, L.Rimkienė išvardijo ne vieną pažeidimą, kurį esą padarė apklausos rengėjai. Politikė įsitikinusi, kad tik jų pastangos padėjo sustabdyti procesą, nes dauguma gyventojų net neįsivaizdavo, kokią krūvą pinigų per kelerius metus susirinks administratorius.

Pasak Mažeikių opozicijos lyderės, verslininkų žingsniui pritaria ir valdančioji dauguma, kuri buvo kritikuojama dėl neskubėjimo tvirtinti naują įkainį: „Jų atstovas netgi atėjęs į teismo posėdį ir telefonu saviškiams raportavo, kas vyksta. Teisėjui net teko daryti pastabą.“

Vis dėlto L.Rimkienė pasidžiaugė, kad dalis valdančiosios daugumos atstovų nebyliai pritarė opozicijos veiksmams: „Žmonės supranta, kad mes pajudinome tai, ko niekas nedrįso dešimtmetį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.