Ministras paaiškino, kaip Lietuva gelbės laive prie Italijos įstrigusius pabėgėlius

Italijai nesutikus įsileisti laivo su 47 migrantais, iš kurių aštuoni nepilnamečiai, kilo tarptautinis skandalas, o tarp pasiūliusių pagalbą valstybių yra ir Lietuva.

 Laive prie Italijos krantų įstrigo 47 migrantai.<br> AP nuotr.
 Laive prie Italijos krantų įstrigo 47 migrantai.<br> AP nuotr.
 Laive prie Italijos krantų įstrigo 47 migrantai.<br> AP nuotr.
 Laive prie Italijos krantų įstrigo 47 migrantai.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-31 13:23, atnaujinta 2019-01-31 13:43

Tiesa, kol kas nežinoma, kiek laivu „Sea Watch 3“ Europos krantus pasiekusių migrantų galėtų būti perkelti į Lietuvą, mat pagalbą taip pat žada Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Malta, Portugalija, Liuksemburgas, Lietuva ir Rumunija. Migrantus gelbėtojai aptiko netoli Libijos krantų.

Dėl pabėgėlių įsiplieskė ginčas

Beveik penkios dešimtys migrantų ir prieglobsčio prašytojų įstrigo laive netoli Italijos krantų dviem savaitėms, kai atvykėlių likimo įsiplieskė ginčas tarp Italijos ultradešiniųjų bei antiimigracinių pažiūrų vidaus reikalų ministro Matteo Salvini ir Vokietijos nevyriausybinės organizacijos „Sea Watch“.

Laivas „Sea Watch 3“ plaukioja su Olandijos vėliava, tad Italija reikalavo, kad būtent ši valstybė pasirūpintų laive esančiais migrantais. Olandija tai padaryti atsakė teigdama, kad būtinas aiškesnis susitarimas tarp Europos valstybių, kaip atskirti pabėgėlius nuo ekonominių migrantų.

47 migrantų likimui neliko abejingas ir Strasbūre įsikūręs Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT), kuris savaitės pradžioje paragino Italijos vyriausybę, kad ši kaip įmanoma greičiau imtųsi visų priemonių, kad laive esantys žmonės būtų kuo greičiau aprūpinti vaistais, vandeniu ir maistu.

Šis laivo „Sea Watch 3“ su migrantais atvejis nėra pirmasis, kai Italija kategoriškai atsisako priimti jūroje išgelbėtus migrantus. Praėjusiais metais tarptautinio didelio atgarsio sulaukė atvejis, kai Italija ir Malta atsisakė į savo uostus priimti laivą „Aquarius“ su 629 migrantais.

Lietuva priims iki penkių pabėgėlių

Komentuodamas situaciją vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas sakė, kad Lietuva pasiryžusi priimti iki penkių pabėgėlių.

„Italija yra paprašiusi Lietuvos ir kitų ES šalių, kurie buvo laive. Lietuva ieško galimybių atsakyti į tą prašymą ir sutarėme, kad galime priimti iki penkių asmenų“, – kalbėjo ministras ir patikslino, kad į mūsų šalį gali būtų perkelti tik asmenys, kuriems taikoma tarptautinė apsauga, t. y. pabėgėliai.

E. Misiūnas aiškino, kad į mūsų šalį šie žmonės gali būti perkelti tik tada, kai Italijoje praeis visas saugumo patikras. Į Italiją artimiausiu metu vyks ir specialistų iš Lietuvos grupė, kurie patys dar kartą atliks saugumo patikras.

Ministras priminė, kad Lietuva kol kas neįvykdžiusi nei pusės savo turimų įsipareigojimų ES numatytose pabėgėlių dalybose tarp bendrijos šalių.

Vis tik ministras pripažino, kad šiuo atveju sprendimas imti pabėgėlius yra precendentinis.

„Lietuva laikosi pozicijos, kad iš laivų mes negalime priimti pabėgėlių, bet tai tai yra tarsi paskatos faktorius – perkelti, tad mūsų principinė nuostata išlieka, kad esame solidarūs, tačiau visos procedūros turi būti išlaikytos“, – kalbėjo jis ir pabrėžė, kad svarbiausia bus saugumas.

Dėl šio sprendimo, anot ministro, buvo tartasi su Vyriausybe ir premjeru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.