Arūnas Dumalakas. Vilniaus prakeiksmas – šiukšlės

Protu nesuvokiama: atliekų tvarkymo verslas, visame pasaulyje dedantis auksinius kiaušinius, Vilniuje niekaip neišsikapsto iš nuostolių liūno.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-02 07:00, atnaujinta 2019-02-02 08:23

Dvi įmonės pareiškė nutraukiančios sutartis su savivaldybe, vilniečiai valdžią atakuoja skundais dėl perpildytų konteinerių, bet tai dar ne viskas.

Savivaldybė, įsteigusi įmonę „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA), nenori pripažinti, kad naujokas nedirba taip, kaip turėtų. O kai bendrovė nesurenka pinigų, jų tenka atseikėti iš skylėto biudžeto.

Truputis skaičių. Štai prieš porą savaičių savivaldybėje vykusio slapto pasitarimo metu konstatuota, kad praėjusiais metais surinkti vietinės rinkliavos nepavyko. Ir neaišku, kada pasiseks.

Per aštuonis 2018-ųjų mėnesius planuota surinkti 10,7 mln., tačiau pribyrėjo tik 8,6 mln. eurų. Bėda ta, kad juridinių asmenų skola siekia tik 400 tūkst. eurų, o didžiąją dalį sudaro fizinių asmenų skolos. Vilniečiai skolingi nedideles sumas – nuo 5 iki 40 eurų, bet VASA jų nesugeba išsireikalauti.

Tad padėtis tapo grėsminga. Rinkliavos sąskaitoje liko 280 tūkst. eurų sumokėti už atliekų tvarkymą.

Vien vežėjams už lapkričio mėnesį reikia atiduoti beveik 69 tūkst. eurų. O už gruodį suteiktas paslaugas pinigų išvis nėra. Be to, savivaldybė beviltiškai prasiskolinusi sąvartyno šeimininkei – bendrovei Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui (VAATC). Skola netrukus pasieks milijoną eurų.

Kokios grėsmės kyla dėl skolų? Pirmiausia VAATC gali vilniečių atliekų nebepriimti į sąvartyną. Teks ieškoti aikštelių joms kaupti, o rasti tokių teritorijų šalia Vilniaus tikrai bus nelengva. Be to, tai papildomos išlaidos, nes anksčiau ar vėliau šiukšlės vis tiek turės atsidurti sąvartyne.

Gali ir vežėjai atsisakyti teikti paslaugas arba darbą atlikti nekokybiškai, nors vilniečių šiukšlių kalnais prie konteinerių jau nenustebinsi.

Susirinkę valdininkai nieko geresnio nesugalvojo, kaip tik skoloms grąžinti permesti naujų pusiau požeminių konteinerių aikštelėms įrengti skirtus pinigus. Bet ar išgelbės 950 tūkst. eurų nuo artėjančios atliekų krizės?

Tiesa, vilniečiai galės ir džiūgauti: naujas pusiau požeminių konteinerių aikšteles, kurios buvo įrengiamos chaotiškai, po daugiabučių langais ar prie įėjimo durų, kurį laiką bus galima pamiršti.

Akis bado dar vienas skaičius. Tai lėšos, kurių reikia VASA išlaikyti. Nei daug, nei mažai – 166 tūkst. eurų.

Apie tai, kad už vilniečių mokesčių mokėtojų pinigus išlaikomoje įmonėje prikurta per daug etatų, kalbama jau seniai. O pati bendrovė nenoriai teikia informaciją net apie darbo užmokestį, tik pamini, kad praėjusiais metais direktoriaus, tarnybų ir skyrių vadovų atlyginimas buvo 1625, o vyriausiųjų specialistų – 1015 eurų.

Kiek tų vadovų ir vyriausiųjų specialistų, neužsimenama nė žodžiu. Savivaldybė, jų išlaikymą užkrovusi ant vilniečių pečių, nuostolingą atliekų tvarkymo verslą aplipdo dar didesnėmis skolomis.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.