Šilutės aviatoriams džiugi žinia - galės kilti į padangę iš kariškių valdomo aerodromo

Krašto apsaugos ministerija (KAM), valdanti Šilutės aerodromą, ramina tenykščio aeroklubo narius, kurie sukėlė triukšmą, pagalvoję, kad kariškiai ketina iškeldinti aviatorius. Šiuo metu svarstoma galimybė, kaip pasidalyti valstybei priklausančia aerodromo infrastruktūra ir statiniais, kad padangių entuziastai galėtų tęsti savo veiklą.

Šilutiškai aviacijos mėgėjai ir toliau galės naudotis aerodromo infrastruktūra. <br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
Šilutiškai aviacijos mėgėjai ir toliau galės naudotis aerodromo infrastruktūra. <br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
 Šilutės aerodromas.<br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
 Šilutės aerodromas.<br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
 Aviatoriai galės naudoti kariškių aerodromu.<br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
 Aviatoriai galės naudoti kariškių aerodromu.<br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
 Šilutės aerodrome vasarą verda gyvenimas.<br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
 Šilutės aerodrome vasarą verda gyvenimas.<br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
 Aviacijos mėgėjams ir kariškiams vietos užteks.<br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
 Aviacijos mėgėjams ir kariškiams vietos užteks.<br>"Aviacijos pasaulio" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-02-11 18:10, atnaujinta 2019-02-12 10:47

Suprato, kad reikės kraustytis

Asociacijos „Šilutės aeroklubas“ viešai išplatintoje peticijoje nuogąstauta, kad aviatoriai esą iškraustomi iš Kirlikų kaimo (Šilutės r.) apylinkėse veikiančio aerodromo, kuriame plėtoja savo veiklą nuo 1961 metų, kariuomenės reikmėms paimant visus lėktuvų angarus, kilimo ir tūpimo taką, administracinius pastatus.

Šilutės aerodromo infrastruktūra - ne aviacijos mėgėjų, o valstybės nuosavybė. Nuo 1998 metų patikėjimo ją teise valdanti Lietuvos kariuomenė (LK) pernai nepratęsė teritorijų ir patalpų panaudos sutarties su vienu seniausių Lietuvoje „Šilutės aeroklubu“. Dėl to dėl aviatoriai, regis, smarkiai susijaudino ir pasišiaušė.

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai majoras Mindaugas Neimontas patvirtino, jog KAM ir LK atstovai Šilutės rajono valdžios ir tenykščių aviatorių niekada nėra informavę apie galimą jų iškeldinimą iš aerodromo, peticijoje pateikiamos žinios, pasak jo, tėra prielaidos ar nuogąstavimai.

"Aviatorius veikiausiai sudirgino KAM Logistikos departamento elektroninis laiškas Šilutės rajono merui Vytautui Laurinaičiui apie LK planus dėl aerouosto naudojimo, bet jis neatspindi vadovybės pozicijos - jokie sprendimai dėl pokyčių jį naudojant kariuomenės reikmėms tada dar nebuvo priimti“, - komentuodamas „Šilutės aeroklubo“ išplatintą peticiją pažymėjo M.Neimontas.

Prašyta dėmesio savanoriams

Peticijoje teigiama, jog „Šilutės aeroklubas“, padedant regiono valdžios institucijoms, su KAM ir LK atstovais tarėsi, kaip perduoti dalį klubo turto rajono savivaldybei, kad būtų išsaugota galimybė tęsti aviacijos sporto tradicijas pamario krašte. Susitarimas esą buvo pasirašytas, jau pradėta ir turtu dalytis, tačiau kariškiai neva vienašališkai nutraukę sutartį nepaaiškindami, kodėl nesilaiko rašytinio susitarimo.

M.Neimontas atkreipė dėmesį, kad derinant kariuomenės ir aviatorių interesus, Sausumos pajėgų vadovybė tik žodžiu tarėsi su meru V. Laurinaičiu: „Kalbėta taip - jeigu savivaldybė savanoriams pasiūlytų tinkamą infrastruktūrą kitur, LK būtų linkusi perduoti jai aerodromą Kirlikų kaime, kad aviacijos mėgėjai galėtų juo ir toliau naudotis po to, kai LK padaliniui būtų atrasta kita vieta vykdyti savo funkcijas“.

Keli objektai, kuriuos Šilutės  savivaldybė pasiūlė kariuomenei, pasak M. Neimonto, buvo visiškai netinkami Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės padalinio veiklai, reikalavo didelių investicijų, todėl pirminis susitarimas neįgyvendintas.

Savivaldybė aerodromo negavo

Graudžioje aviatorių peticijoje minima šilutiškių ir kariškių sutartis, kaip teigia LK atstovai, iš tikrųjų buvo vėlesnis žodinis sutarimas tarp tuometinio Sausumos pajėgų Krašto apsaugos savanorių pajėgų vado pulkininko Artūro Jasinsko ir Šilutės rajono mero V. Laurinaičio.

„Neįgyvendinus pirminio susitarimo, kitu norėta atsidalinti Šilutės aerodromo pastatus, kuriais naudojasi aviatoriai, perduoti juos savivaldybei, kad ji vėliau tas patalpas perleistų aeroklubui, o krašto apsaugos savanoriai galėtų ir toliau naudotis jiems skirta infrastruktūra“, - aiškino M. Neimontas.

LK atstovas atkreipė dėmesį, kad jokia konkreti sutartis šiuo klausimu nebuvo pasirašyta, nes tam pirmiausiai reikėjo Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vadovybės pritarimo.

Pernai gruodį vykusiame krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio vadovaujamos Gynybos resursų tarybos (GRT) posėdyje svarstyta Šilutės aerodromo perspektyva. Kariškiai nusprendė infrastruktūrą išlaikyti savo rankose - neperduoti jos Šilutės rajono savivaldybei.

Lakūnai galės raižyti padangę

Tąkart klausimas dėl „Šilutės aeroklubo“ tolimesnio buvimo ir veiklos Kirlikų kaime Lietuvos kariuomenės valdomoje infrastruktūroje į GRT posėdžio dienotvarkę nebuvo įtrauktas - liko atviras.

Šiandien M.Neimonto paviešinta žinia turėtų nudžiuginti aviatorius: „Atsižvelgęs į GRT sprendimą, kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas nuprendė leisti „Šilutės aeroklubui“ patikėjimo teise naudotis LK valdoma aerodromo infrastruktūra panaudos pagrindais, sudarant sutartį penkeriems metams“.

LK atstovas pažymėjo, jog kariškiams ir aviatoriams teks derinti veiksmus, kad aerodrome jie nesigrumdytų šonais. Abipusiu susitarimu bus reglamentuotos patekimo į LK teritoriją sąlygos ir elgesio joje taisyklės.

M. Neimantas patikino, jog aeroklubo ir savivaldybės vadovai apie J. V. Žuko sprendimą bus informuoti oficialiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.