Seimas pritarė referendumui dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo, bet keičia jo datą

Seimas ketvirtadienį sprendžia, ar skelbti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121.

Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu valstiečiai renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu valstiečiai renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu valstiečiai renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu valstiečiai renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu valstiečiai renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu valstiečiai renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2019, 6:48 AM, atnaujinta Feb 14, 2019, 5:15 PM

Referendumą dėl tokios Konstitucijos pataisos inicijuoja valdantieji valstiečiai, siūlo jį surengti su antruoju prezidento rinkimų turu gegužės 26 dieną. Seimo posėdžio metu, po pateikimo Seimas pritarė šiai minčiai. Toliau šis klausimas bus svarstomas, ir galbūt priimamas vakariniame Seimo posėdžio metu. 

Vakariniame posėdyje parlamentarai vėl grįžo prie šio klausimo, tiesa, ne iš karto. Dėl net kelių šiandien registruotų pasiūlymų, Teisės ir teisėtvarkos komitetas rinkosi jau antrą kartą šiandien svarstyti jų.

Po komiteto posėdžio, buvo registruotas naujas nutarimo projekto variantas – referendumą rengti gegužės 12 dieną – pirmojo prezidento rinkimo turo dieną, o ne gegužės 26 dieną, kaip kad buvo norima anksčiau.

Po svarstymo parlamentarai išsakė savo nuomonę, referendumo skelbimui buvo pritarta: už balsavo 57, prieš 43. Perėjus į priėmimo stadiją, parlamentarai pritarė referendumo skelbimo minčiai, už balsavo 58, prieš 42, susilaikė 2 parlamentarai. Taigi, referendumas dėl Seimo narių mažinimo skaičiaus bus rengiamas gegužės 12 dieną. 

Kritikavo ir svarstymo metu

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys parlamentarams priminė valstiečių lyderio žodžius, kuriuos jis išsakė dar prieš 2016 metų Seimo rinkimus.

„Prieš tris su puse metų jam buvo gėda už tuos, kurie savo interesus kelia aukščiau, nei tautos. Akivaizdu, kad iš referendumo kyšo politinio intereso ausys. Sutapimas su kitais rinkimais ir referendumo yra ne kas kitas, o žmonių mulkinimas“, – savo poziciją dėstė P.Urbšys.

„Iš esmės pasikeitusi jo nuomonė, tik dar kartą įrodo, kad dvigubos pilietybės problema, ar Seimo narių skaičiaus mažinimą, yra tik noras išsaugoti savo valdžios diktatūrą“, – kalbėjo jis.

A.Armonaitė dar kartą kritikavo paties referendumo idėją.

„Šiandien ryte jau kalbėjome apie tai, kad Lietuvos parlamento narių skaičius atitinka naudojamą formulę. Kažkaip nenorima girdėti to, kad balsuojančių žmonių skaičius nemažėja, piliečių skaičius nemažėja, nes Lietuvos Respublikos piliečiai gyvena ne tik Lietuvoje. Didysis paradoksas yra tas, kad viena vertus valstiečiai pasisako už daugybinę pilietybę ir tarsi rinkėjų plėtimą, bet kita vertus siūlo mažinti parlamentą ir mažinti įvairovę parlamente, kitokios nuomonės galimybę ir didinti terpę įtakai“, – kalbėjo parlamentarė.

Liberalas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad šis pasiūlymas yra tiesiog „popsinis ir populistinis“.

„Pasirinkote tai, dėl ko jums bus plojama ir dėkojama. Jūs esate manipuliatoriai, kurie negerbiate tautos, demokratinio proceso, galų gale, negerbiate Konstitucijos, kurios keitimą siūlote šiuo referendumu atlikti“, – savo kritiką žėrė E.Gentvilas.

Sulaukė opozicijos kritikos

Idėją Seimo salėje pristatęs Ramūnas Karbauskis buvo užverstas kitų parlamentarų klausimais. 

Liberalų frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad valstiečiai sugalvojo labai „elegantiška kombinacija“, jei galima kalbėti šachmatų terminais.

„Jūs padarėte taip, kad į antrą prezidento rinkimų turą ateitų politika nusivylę politika ir balsuotų už jūsų kandidatą“, – situaciją vertino V.Čmilytė-Nielsen, pridurdama, kad tokį sprendimą palaikytų, jei jis vyktų pirmo prezidento rinkimo turo metu.

R.Karbauskis teigė, kad tai nėra rinkimų naudos skaičiavimas. Jis teigė, kad jei Konstitucinis teismas neleis referendumui dėl dvigubos pilietybės vykti dvi dienas, referendumas būtų perkeltas į pirmojo prezidento rinkimų turo dieną.

„Nekankinkite tų žmonių, kuriems reikės ieškoti, kur tą parašą padėti“, – sakė valstietis Kęstutis Mažeika, raginantis balsuoti už referendumo paskelbimą.

„Mažesnis Seimas reiškiau mažiau klausimų, įvairovėms, ir daugiau galimybių įvairioms interesų grupėms lengvai nupirkti parlamentą. Čia vyksta prezidentinė valstiečių kampanija, ji paruošta premjerui. Tai yra pats tiesmukiškiausias populizmas, kuris gali kainuoti labai brangiai“, – balsuoti prieš ragino A.Armonaitė.

Po pateikimo balsavę parlamentarai nusprendė referendumo idėją palaikyti. Už balsavo 57, prieš 41, susilaikė 4 parlamentarai. Šis klausimas bus svarstomas ir priimamas vakariniame Seimo posėdyje. 

Ketvirtadienio darbotvarkėje numatytos visos trys teisės akto priėmimo procedūros stadijos – pateikimas, svarstymas ir priėmimas.

Norint, kad referendumas vyktų gegužės 26 dieną, nutarimas dėl jo surengimo privalo būti priimtas ne vėliau kaip kovo 26 dieną.

40 valstiečių referendume siūlo balsuoti už tokią Konstitucijos formuluotę: „Seimą sudaro Tautos atstovai – 121 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.“

Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu valstiečiai renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.

R.Karbauskis žurnalistams prieš posėdį Seime sakė, kad kol kas negali pasakyti, kiek parašų yra surinkta. Tačiau teigė, kad žmonių, kurie nenori palaikyti šį pasiūlymą, praktiškai nėra.

„Seimo salėje, jei susirenka 121 parlamentaras, tai čia jau yra stebuklas. Nereikia šnekėti, kad efektyviai Seimas negalės atlikti savo pareigų“, – žurnalistams prieš posėdį sakė R.Karbauskis. Jis teigė, kad per metus taip būtų sutaupyta pinigų suma „vaikų darželiui“.

Paklaustas, kodėl referendumo data pasirinkta būtent prezidento rinkimų antrojo turo data, valstiečių lyderis sakė, kad „jokio skirtumo kada“.

Anksčiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai teikė Konstitucijas pataisas, kad Seimo narių būtų sumažinta iki 111, bet parlamente ši iniciatyva palaikymo nesulaukė.

Dabar Konstitucija numato, kad renkamas 141 Seimo narys.

Surengti nėra neįmanoma

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad referendumo per tris mėnesius surengti nėra neįmanoma.

„Per tris mėnesius suorganizuoti referendumą būtų sudėtinga, bet nėra neįmanoma. Šiuo metu Referendumo įstatyme numatyta, jog referendumo data skiriama ne vėliau kaip po 8 mėnesių ir ne anksčiau kaip po 2 mėnesių nuo Seimo nutarimo dėl referendumo paskelbimo priėmimo dienos“, – lrytas.lt sakė L.Matjošaitytė.

„Piliečių referendumo paskelbimo iniciatyvos teisė įgyvendinama 300 tūkstančių turinčių rinkimų teisę piliečių reikalavimu. Siūlymą paskelbti referendumą turi teisę pateikti Seimui ne mažesnė kaip 1/4 visų Seimo narių grupė. Sprendimą dėl šio siūlymo priima Seimas Seimo statuto nustatyta tvarka“, – teigė VRK pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.