A. Valinską nustebino D. Grybauskaitės elgesys: „Tai – dovana S. Skverneliui“

Atmesdama premjero Sauliaus Skvernelio teiktą kandidatę į aplinkos ministres šalies vadovė Dalia Grybauskaitė bandė vienu metu nušauti kelis zuikius, tačiau gali būti, kad šovė sau į koją: nemėgstamam kandidatui į prezidentus ji padėjo išsiskirti iš varžovų būrio.  

A. Valinską nustebino D. Grybauskaitės elgesys: „Tai – dovana S. Skverneliui“.<br>Lrytas.lt koliažas
A. Valinską nustebino D. Grybauskaitės elgesys: „Tai – dovana S. Skverneliui“.<br>Lrytas.lt koliažas
A.Valinskas mano, kad iš prezidentės ir premjero konflikto daugiau naudos gali išpešti S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Valinskas mano, kad iš prezidentės ir premjero konflikto daugiau naudos gali išpešti S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 1:36 PM, atnaujinta Feb 15, 2019, 4:36 PM

Taip apie vis dar aptarinėjamą premjero S.Skvernelio ir prezidentės D.Grybauskaitės kaktomušą dėl kandidatės Irmos Gudžiūnaitės portalo lrytas.lt laidoje #NeSpaudai ketvirtadienį kalbėjo buvęs Seimo vadovas Arūnas Valinskas.

Buvęs politikas pasidalijo žiniomis esą Prezidentūra buvo pasirinkusi kitą kandidatūrą į aplinkos ministro postą. „Tačiau kai iš Vyriausybės gavo signalą, kad tikrai tai nebus Prezidentūros kandidatas, buvo nuspręsta vienu šūviu nušauti du zuikius – įkąsti Gedimino Kirkilo socialdarbiečiams, galbūt įskelti nesutarimo kibirkščių koalicijos viduje bei pažeminti premjerą“, – #NeSpaudai sakė A.Valinskas.

Bet jis įsitikinęs, kad iš prezidentės ir premjero konflikto daugiausiai naudos gali turėti ne kas kitas, o į prezidentus kandidatuojantis S.Skvernelis.

„Jis iš to gali laimėti, nes žmonėms gali nepatikti kaip elgiamasi su geru premjeru. Laimėtojas čia tikrai ne Prezidentūra. Tokiu savo elgesiu prezidentė sudarė galimybę S.Skverneliui išsiskirti iš kitų dviejų kandidatų – Gitano Nausėdos ir Ingridos Šimonytės.

Jis tuo, greičiausiai, patariamas viešųjų ryšių specialistų, ir pasinaudojo. Nes jis labai aiškiai išsiskiria iš to trejetuko – D.Grybauskaitė jam padėjo išsiskirti iš kitų“, – svarstė A.Valinskas.

Buvęs Seimo pirmininkas mano, kad pasirinkta konflikto su kadencija baigiančia šalies vadove taktika prezidento posto siekiančiam premjerui tik padės. „Be jokios abejonės, S.Skverneliui tai – lyg ir savotiška dovanėlė“, – mano A.Valinskas.

Jo nuomone, šalies vadovės kalbos apie I.Gudžiūnaitės kompetenciją yra niekinės: „Prezidentė juk per dešimt minučių galėjo išsiaiškinti jos kompetenciją ir net nekviesti į pokalbį, jeigu tos kompetencijos truktų“.

A.Valinsko teigimu, pamatęs I.Gudžiūnaitės kandidatūrą, jis iš karto suabejojo, ar prezidentė ją paskirs: „Tai jauna, žavi ir daug žadanti politikė. Bet akivaizdu, kad D.Grybauskaitė pasirinko tokią kandidatūrą iš jai siūlytų, kad visuomenei nekiltų klausimų dėl jos kompetencijų.

Prezidentė juk matė jos gyvenimo aprašymą, žino išsilavinimą, bet viešumoje buvo bandoma parodyti kitaip: maždaug, žiūrėkit, kokią mergičką man premjeras pakišo. Tai ji juk visiškai nieko nesupranta“.

Paklaustas, ar tiki premjero S.Skvernelio kalbomis, kad iš Prezidentūros galėjo būti gautas teigiamas signalas dėl kandidatės I.Gudžiūnaitės, o po to nuspręsta kitaip, A.Valinskas juokėsi: „Duodu premjero galvą nukirsti, kad taip ir buvo“.

Panašioje situacijoje A.Valinskas buvo atsidūręs pats. Valdančioje daugumoje buvusi jo vadovaujama Tautos prisikėlimo partija 2010 metais A.Valinską pasiūlė skirti kultūros ministru.

Tada D.Grybauskaitė viešai pareiškė, kad ši kandidatūra bus atmesta.

Prezidentė argumentavo, kad A.Valinskas negali būti ministru, nes esą neužtenka kompetencijos, ministrui būtinas ir visuomenės pasitikėjimas.

„Mums reikalinga ne įžeistos bobos nuomonė, bet oficiali valstybės vadovės pozicija, argumentuota“, – tada D.Grybauskaitei atkirto A.Valinskas, tačiau nepaisant tokios ryžtingos jo pozos kultūros ministru buvo paskirtas kitas jo vadovaujamos partijos kandidatas.

„Kai matau šiandieninę situaciją apima deja vu (matytas jausmas, – red.), tada buvo analogiška situacija. Prezidentūra buvo davusi signalą – teikite, o paskui apsimetė nustebusi“, – kalbėjo A.Valinskas.

Tuo metu laidoje dalyvavęs Socialdemoktaratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas mano, kad I.Gudžiūnaitės kandidatūra buvo atmesta dėl jos partinės priklausomybės.

I.Gudžiūnaitė yra Socialdemokratų darbo partijos narė. „Tai tiesiai jai ir buvo pasakyta. Gali būti ir dar viena priežastis. Davose (Ekonomikos forumo metu, – red.) jau buvo padarytas pranešimas, kad pirmoji Vyriausybė Lietuvoje bus be moterų, o po to buvo pateikta moteris. Tai gal netilpo į tą paveikslą, nežinau“, – svarstė Seimo vicepirmininkas.

G.Kirkilas taip pat mano, kad vėliau kilęs konfliktas tarp D.Grybauskaitės ir S.Skvernelio pastarajam gali būti naudingas labiau. „Politiniai balai uždirbami konfliktuojant, o ne taikant. Man nesuprantama, kodėl Prezidentūra šiuo atveju padeda premjerui. Keistoka ir jo oponentų reakcija. Jie vienareikšmiškai palaikė prezidentę šiame konflikte, bet tokia pozicija yra pralaiminti“, – mano G.Kirkilas.

A.Valinskas laidoje #NeSpaudai kritiškai įvertino ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pastangas sutaikyti konfliktuojančias puses.

„Aš gerbiu jį kaip žmogų. Jis ramus ir dalykiškas. Bet čia jau yra politiniai žaidimai ir, šachmatų terminais kalbant, jis padarė ėjimą ne laiku ir ne vietoje“, – pakomentavo buvęs Seimo pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.