Po Lietuvos teismus supurčiusio skandalo – teismų vadovų atsakas

Teisėsauga trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų kyšininkavimu sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai.

A. Valantinas: „Dėsime maksimalias pastangas, kad teisingumu Lietuvoje būtų pasitikima“.<br>Lietuvos teismai nuotr.
A. Valantinas: „Dėsime maksimalias pastangas, kad teisingumu Lietuvoje būtų pasitikima“.<br>Lietuvos teismai nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Teisėsauga trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų kyšininkavimu sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai.<br>V.Balkūno nuotr.
Teisėsauga trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų kyšininkavimu sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 1:13 PM, atnaujinta Feb 21, 2019, 5:32 PM

„Šiandien ryte sulaikyti 26 asmenys – aštuoni įvairių grandžių teisėjai (...) ir penki žinomi advokatai“, – žurnalistams sakė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

Į tai trečiadienį sureagavo ir Nacionalinė teismų administracija. Surengtoje spaudos konferencijoje Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus ir Vilniaus apygardos teismo pirmininkė Loreta Braždienė pakomentavo situaciją apie aštuonis teisėjus apimantį ikiteisminį tyrimą.

Sužinojo tik šiandien

Teisėjų tarybos pirmininkas A.Valantinas ragino teisėjų bendruomenę ir toliau atsakingai atlikti pareigas.

„Ši diena teismuose be galo sunki ir sudėtinga. Galiu pasakyti tik viena, kad tai labai skaudžiai palietė teismų bendruomenę, kartu noriu patikinti, kad teismuose dirba, kol neįrodyta kitaip, tik sąžiningi ir teisingi teisėjai. Todėl noriu kreiptis į teisėjų bendruomenę, kad jie ir toliau atsakingai atliktų savo pareigas, nepaisydami to, kas vyksta šiandien“, – sakė Teisėjų tarybos pirmininkas.

Jis teigė, kad apie šią situaciją sužinojo šiandien ryte, pamatęs kratas ir pareigūnų išvedamas kolegas.

„Kiekvienas iš teisėjų, kuris yra sulaikytas, nušalintas nuo pareigų, turėjo tam tikrą skaičių bylų, jie tų bylų negalės nagrinėti, bus paskirti nauji kolegos“, – teigė A.Valantinas.

„Jei bus nustatyta, kad konkrečioje byloje buvo kažkoks susitarimas, papirkimas, be jokios abejonės, tai yra pagrindas bylai atnaujinti ir ją nagrinėti iš naujo. O kad būtų visos tų teisėjų bylos peržiūrėtos, tai tikrai nebus taip“, – teigė Teisėjų tarybos pirmininkas.

Jis tvirtino, kad šiuo metu veikia visi galimi mechanizmai.

„Šiandien mes turime visus mechanizmus, kad į teisėjų luomą patektų nepriekaištingos reputacijos asmenys, sąžiningi, dori. Bylų paskirstymas yra kompiuterizuotas, nepasirinksi bylos“, – situaciją vertino jis.

„Bet ši situacija parodo, kad prie visų gal nepastatyti sargo. O moralės dalykų aš nesiruošiu vertinti“, – teigė A.Valantinas.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas R.Norkus spaudos konferencijoje sakė: „Skaudžiai išgyvenu asmeniškai šią situaciją, mes esame tik pradinėse ikiteisminio tyrimo stadijose. Ir daug taškų bus sudėliota, daug klausimų bus atsakyta. Į klausimą, koks mūsų kolegos vaidmuo įvardintose bylose, aišku, teisėjų nuotaikos šiandien yra slogios. Bet galime pasidžiaugti tuo, kad teisėsaugos institucijos darbą atlieka tinkamai. O jei įtarimai pasitvirtins, sprendimai bus priimti“, – kalbėjo R.Norkus. Jo pavaldinys Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas taip pat yra sulaikytas. Jis nagrinėjo civilines bylas. R.Norkus sakė, kad dabar ant E.Laužiko stalo yra apie 20 bylų, tačiau tų bylų jis toliau nenagrinės.

„Buvo Generalinės prokuratūros ir STT vadovų konkrečiai įvardinta viena rezonansinė byla, kuri galimai yra susijusi su pradėtu ikiteisminiu tyrimu – Vijūnėlės dvaro byla. Kai 2017 metais birželio 22 dieną Aukščiausiasis teismas priėmė sprendimą griauti dvaro pastatus, šis kolega nedalyvavo šios bylos nagrinėjime“, – žurnalistams sakė R.Norkus.

Paklaustas, kaip visuomenei dabar reikės pasitikėti teismų sistema, R.Norkus sakė, kad ateityje situacija gerės.

„Sukrėtimas yra ir visuomenei, mes ilgą laiką džiaugėmės visuomenės augančiu pasitikėjimu teismais, šis įvykis tikrai neprisidės prie visuomenės pasitikėjimo. Bet ilgalaikėje perspektyvoje mes net neabejojame, kad teisingumas Lietuvoje egzistuoja“, – teigė jis.

Vilniaus apygardos teismo pirmininkė L.Braždienė taip pat sakė, kad katoegoriškai prieštarauja teisėjų vardo žeminimui.

„Kaip ir visa teismų bendruomenė, Vilniaus apygardos teismo teisėjai yra be galo sujaudinti šio įvykio ir netoleruoja jokių korupcijos apraiškų, susijusių su teisėjų vardo žeminimu. Mūsų teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, jam yra suteiktos atostogos, pirmadienį bus rengiamas klausimas dėl jo nagrinėtų bylų perskirstymo. Jokių išskirtinių bylų teisėjas nėra nagrinėjęs“, – teigė L.Braždienė.

Įtariama, kad sutartų kyšių suma galėjo siekti 400 tūkst. eurų. Anot prokuratūros, konkretūs kyšiai svyravo nuo vieno tūkstančio iki 100 tūkst. eurų.

Korupcija įtariami Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Taip pat sulaikyti penki advokatai – Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys ir Marius Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.