Jautria žinute Stano kviečia Seimo narius skirti laiko mirtinai sergantiems

„Tai yra kanapių aliejus, daugumoje ES valstybių visiškai legalus vaistas ar maisto papildas, tačiau Lietuvoje griežtai draudžiamas“, – tokiais žodžiais vėžiu sergantis atlikėjas ir dainų autorius Stano sekmadienį pasidalijo savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams gyvybiškai būtinus kanapių preparatus draudžia Lietuvos įstatymai.<br>lrytas.lt foto montažas
Onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams gyvybiškai būtinus kanapių preparatus draudžia Lietuvos įstatymai.<br>lrytas.lt foto montažas
Mykolas Majauskas siekia Lietuvoje kanapių preparatus padaryti legalius ir prieinamus sergantiesiems<br>D.Umbraso nuotr.
Mykolas Majauskas siekia Lietuvoje kanapių preparatus padaryti legalius ir prieinamus sergantiesiems<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 2:02 PM, atnaujinta Feb 25, 2019, 11:07 AM

Dėl vaistinių preparatų įteisinimo Lietuvoje kovojantis Seimo narys Mykolas Majauskas pripažino, kad šių preparatų legalizavimas mūsų šalyje yra gilioje pelkėje.

Onkologiniai ligoniai priversti pažeidinėti įstatymus

„Šitos rankos laiko tėčio vaistukus. Vaikai žino, kad tai kaip vitaminas C – jei nenori susirgti, turi vartoti, bet vaikai nežino, kad pagal Lietuvos įstatymus tėtis už šio buteliuko turėjimą, laikymą ar įsigijimą gali pakliūti į kalėjimą penkiolikai metų.

Tai yra kanapių aliejus, daugumoje ES valstybių visiškai legalus vaistas ar maisto papildas, tačiau Lietuvoje griežtai draudžiamas. Kodėl jis nepageidaujamas Marijos žemėje, niekas pasakyti negali, kaip Kafkos „Procese“ – uždraustas, nes uždraustas.

Psichoaktyvių medžiagų jame nėra, na, gerai, yra, bet kad jos suveiktų, reikėtų išgerti septynis litrus aliejaus, žinant, kad 20 ml kainuoja apie šimtą eurų, „dozė“ tokių kvaišalų kaštuotų 35 000 Eur.

Onkologiniai ligoniai, kovojantys su vėžiu ar pasiekę remisijos stadiją, žino, kad tai itin veiksmingas produktas. Kai kalba eina apie išgyvenimą, žmonės rizikuoja – siunčiasi, veža per sieną, gaminasi patys ir niekada nėra tikri, ar kokybišką prekę vartoja, nes Lietuvoje neįmanoma atlikti jokių tyrimų, nusipirkti vaistinėje ar pagaliau išsiaiškinti, ar tai nėra paprasčiausias mulkinimas, galbūt už šimtą eurų gauni pigiausio rapsų aliejaus su spalva. Dėl to, kad yra draudžiamas, Lietuvoje aliejus išbrangsta iki beprotybės, nusipirkti ir vartoti jį gali vienetai, o sergančių vėžiu yra virš 100 000.“

Tokia jautria žinute Stano sekmadienį pasidalijo savo „Facebook“ paskyroje.

Atlikėjas taip pat kvietė „Seimą surasti stiprybės ir tarp rietenų skirti laiko kanapių aliejaus įteisinimui gydymo ir terapijos tikslais. Tai labai svarbu“.

Portalo lrytas.lt kalbinto Seimo nario Mykolo Majausko teigimu, „didelė dalis onkologinėmis ligomis sergančių ligonių yra priversti pažeidinėti įstatymus, jaustis nusikaltėliais ir kontrabandos būdu gauti bei vartoti kanapių preparatus“.

Kita alternatyvi ir šiuo metu mūsų šalyje prieinama galimybė yra vartoti sintetinius morfijaus pagrindo vaistus, nuo kurių išsivysto priklausomybė ir kurių šalutinis poveikis yra tragiškas.

Nereikėtų maišyti su kanapių sėklomis

M.Majauskas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje iš pluoštinių kanapių kol kas galima pinti virves arba sodininkystei ar maistui vartoti jų sėklas. Tačiau kanapių sėklose gausu tik baltymų, bet ne onkologinėmis ir kitomis ligomis sergantiems žmonėms reikalingų medžiagų.

Preparatai su kanapėmis, pasak parlamentaro, kitose šalyse prieinami trimis formomis.

„Pirma, tai maisto papildo ar maisto forma. Antra, ekstemporalaus vaistinio preparato pagrindu, tai yra, kai vaistinėje pagal gydytojo receptą yra sumaišomas preparatas su veikliosiomis medžiagomis. Trečia galimybė yra oficialiai ES arba vienoje iš ES šalių įregistruotas vaistas“, – portalui lrytas.lt sakė M.Majauskas.

Lietuvoje – gili pelkė

„Lietuvoje šiuo metu maistas ir maisto papildas yra draudžiamas. Ekstemporalus vaistas taip pat yra draudžiamas. Nuo gegužės 1 d. bus prieinamas oficialiai registruotas vaistas. Tačiau visoje ES nėra nė vieno vaisto, kuris būtų registruotas visose ES šalyse.

Taigi, turime tokią situaciją, kad nuo gegužės Lietuvoje nebus prieinamo nė vieno vaisto. Kad toks vaistas būtų, reikia labai aktyviai šviesti vaistų gamintojus, jog jie registruotų tą vaistą Lietuvoje. Jis automatiškai neužsiregistruoja, o didelės vaistų gamintojos nėra suinteresuotos ateiti į mažas rinkas“, – situaciją komentavo M.Majauskas.

Maisto papildai su kanapėmis šiuo metu taip pat, remiantis narkotikų kontrolės departamento ir maisto ir veterinarijos tarnybos išaiškinimais bei ministro įsakymu, uždrausti.

„Dėl maisto papildų prieš kelias savaites užregistravome įstatymo projektą. Dėl ekstemporalių vaistų planuoju artimiausiu metu teikti įstatymo projektą, nes būtent tokiu būdu kitose šalyse yra dažniausiai prieinami kanapių preparatai“, – teigė Seimo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.