Už kraupius nusikaltimus Amerikoje mirties bausme nuteistas buvęs vilnietis šokdina Lietuvą

Vilniaus apygardos administracinis teismas svarstys dar negirdėtą prašymą – JAV mirties bausme nuteistas Lietuvos pilietis Jurijus Kadamovas siekia, kad Užsienio reikalų ministerija būtų įpareigota kuo greičiau pateikti Amerikai protesto notą.

Mirtininkas iš Amerikos bando šokdinti Lietuvą.<br>Lrytas.lt koliažas
Mirtininkas iš Amerikos bando šokdinti Lietuvą.<br>Lrytas.lt koliažas
JAV kalėjime laukdamas, kada jam bus įvykdyta mirties bausmė, J.Kadamovas pradėjo tapyti ir rengti parodas.
JAV kalėjime laukdamas, kada jam bus įvykdyta mirties bausmė, J.Kadamovas pradėjo tapyti ir rengti parodas.
Trys gaujos narių nužudytų žmonių kūnai, prie kurių būdavo pririšami svarmenys, į vandenį įmesti nuo šio tilto.
Trys gaujos narių nužudytų žmonių kūnai, prie kurių būdavo pririšami svarmenys, į vandenį įmesti nuo šio tilto.
JAV mirties bausme nuteistas ir visas galimybes jos išvengti čia išnaudojęs J.Kadamovas kreipėsi į Lietuvą.
JAV mirties bausme nuteistas ir visas galimybes jos išvengti čia išnaudojęs J.Kadamovas kreipėsi į Lietuvą.
JAV kalėjime laukdamas, kada jam bus įvykdyta mirties bausmė, J.Kadamovas pradėjo tapyti ir rengti parodas.<br>M.Patašiaus nuotr.
JAV kalėjime laukdamas, kada jam bus įvykdyta mirties bausmė, J.Kadamovas pradėjo tapyti ir rengti parodas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 1, 2019, 6:09 AM, atnaujinta Mar 19, 2019, 10:45 PM

Buvęs vilnietis 52 metų J.Kadamonas tvirtina, jog nuteistas nepagrįstai, ir reikalauja padėti įgyvendinti jo teisę į teisingą teismą: „Man bet kada gali būti įvykdyta mirties bausmė, bet Lietuvos užsienio reikalų ministerija vilkina mano prašymų nagrinėjimą ir nesiima jokių veiksmų.“

Iki šiol visus J.Kadamovo skundus, kuriais reikalauta persvarstyti nuosprendžius, Amerikos teismai atmetė.

Pastarąjį kartą JAV apeliacinis teismas Lietuvos piliečiui nepalankų sprendimą priėmė praėjusių metų gegužę.

Buvęs vilnietis tuomet griebėsi paskutinio šiaudo – praėjusių metų rugpjūtį kreipėsi į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją. Gavęs formalų atsakymą mirtininkas dabar pateikė ieškinį teismui.

Parodė kraupų filmą

Los Andželo prisiekusiųjų teismas J.Kadamovą ir jo bendrininką iš Rusijos Jurijų Michaelį mirties bausme, kuri turi būti įvykdyta į veną suleidžiant nuodų, nuteisė dar 2007 metais.

Jie buvo pripažinti subūrę gaują, kuri grobė ir žudė turtingus žmones, o iš jų artimųjų reikalavo išpirkos.

Pareigūnai nustatė, kad gauja pagrobė ir nužudė penkis žmones ir gavo apie 1 mlm. 300 tūkst. JAV dolerių išpirką.

Nesvarbu, ar buvo, ar nebuvo gauta pinigų, pagrobėjai vis tiek susidorodavo su aukomis. Būta atvejų, kai net nužudę verslininką nusikaltėliai iš jo artimųjų vis dar reikalaudavo pinigų.

Trys lavonai buvo įmesti į tą patį vandens telkinį.

Kol teismas dar nepradėjo bylos nagrinėti iš esmės, prisiekusiesiems buvo parodyti vaizdo įrašai: iš Kalifornijoje šalia nacionalinio parko esančios vandens saugyklos vienas po kito buvo traukiami negyvi žmonės. Daugumai jų buvo surištos rankos ir kojos.

Vertėsi ir limuzinų nuoma

J.Kadamovas iš Lietuvos į JAV išvyko 1999 metais. Iki tol jis į policijos akiratį nebuvo patekęs – tik apklaustas kaip liudytojas byloje, kurioje „Vilniaus brigados“ šulas Igoris Tiomkinas buvo kaltinamas verslininko Semiono Delniko reketavimu.

Tuo metu J.Kadamovas dirbo vienoje S.Delniko įmonėje. Tačiau teisme vyriškis netikėtai pasisakė I.Tiomkino naudai, o savo darbdavį apkaltino nesąžiningumu.

Tada teismo kolegijos pirmininkas net svarstė, ar nereikėtų J.Kadamovui iškelti baudžiamosios bylos dėl melagingų parodymų.

Vilniuje šis vyriškis su žmona Jūrate gyveno bute Kalvarijų gatvėje, augino sūnų.

Jis išmėgino įvairius verslus, tačiau niekas nesisekė.

Nepavyko ir paskutinis bandymas praturtėti. J.Kadamovas vienas pirmųjų Lietuvoje bandė nuomoti prabangius limuzinus ir net iš JAV buvo parsiplukdęs du „Lincoln“ automobilius, tačiau vis tiek patyrė bankrotą.

Svajonė – 50 mln. dolerių

Manoma, kad vos tik nuvažiavęs į JAV J.Kadamovas susipažino su keliomis kalbomis kalbančiu pasiturinčiu finansininku, emigrantu iš Rusijos J.Michaeliu.

Abu jie greitai praturtėjo ir netoli Los Andželo nusipirko greta stovinčius kotedžus, kurių kiekvieno kaina tuomet buvo apie 700 tūkstančių dolerių, važinėjo prabangiais automobiliais.

Netrukus jiems kilo mintis suburti gaują, kuri grobtų žmones ir reikalautų išpirkos. Nusikaltėliai tikėjosi gauti 50 milijonų JAV dolerių.

Vėliau į gaują buvo priimtas iš Latvijos atvykęs vietos nusikaltėlių šulas Ainaras Altmanis, ukrainietis Piotras Krylovas, rusas Aleksejus Markovskis ir dar keli atvykėliai iš buvusios Sovietų Sąjungos.

Išpirkos prašė ir iš banko

Pirmąja gaujos auka tapo namų remontus atliekančios bendrovės vadovas Meyeris Muscatelis.

Nusikaltėliai, pasinaudodami padirbtais pasais, įsigijo mobiliųjų telefonų ir vienu jų paskambino M.Muscateliui. Jie paprašė verslininką atvykti į namus ir susitarti dėl remonto.

Vos tik M.Muscatelis peržengė J.Michaelio namo slenkstį, gaujos nariai jį pargriovė ir surišo.

Paėmę verslininko banko korteles nusikaltėliai bandė pasisavinti pinigus. Tačiau pavyko paimti tik nedidelį kiekį dolerių.

Dėl didesnių sumų bankas paprašė, kad atvyktų savininkas.

Tuomet verslininkas pats paskambino į banką, pasakė, jog yra pagrobtas, ir paprašė, kad už jį būtų sumokėta pusės milijono JAV dolerių išpirka.

Auką numetė nuo tilto

Kai bankas pinigus mokėti atsisakė, nusikaltėliai nuvedė verslininką į garažą, jam ant galvos užmovė polietileninį maišą, o jį patį aprišo lipniąja juosta ir laukė, kol mirs.

Tuomet žudikai žemėlapyje surado artimiausią nuošalų vandens telkinį – ten nuvežė lavoną, prie jo pririšo svarmenų ir numetė nuo tilto.

„Lavonai šiame ežere gulės vienas ant kito, kol galiausiai pasieks vandens paviršių“, – vienam gaujos nariui tuomet pareiškė J.Kadamovas.

Atsikratė ir liudininkės

Antrąja auka tapo buhalterė Rita Pekler. Tačiau ji nusikaltėliams buvo reikalinga vien tam, kad priviliotų vieną turtingą savo klientą – buvusį Maskvos banko „Rosijskij kapital“ valdybos pirmininką Georgijų Safijevą.

Šis planas nepavyko, nes bankininkas skubiai išvyko į Maskvą. Gauja nusprendė atsikratyti finansininkės kaip nereikalingos liudininkės. Jos lavonas buvo nuvežtas ant to paties tilto ir įmestas į vandenį.

Nužudė gavę išpirką

Vėliau nusikaltėliai nužudė prabangius automobilius remontuojančios firmos vadovą Aleksandrą Umanskį.

Verslininkas buvo pakviestas apžiūrėti J.Kadamovo automobilio ir pagrobtas.

Beveik savaitę gaujos nariai su A.Umanskio giminaičiais derėjosi dėl išpirkos.

Tačiau gavę beveik ketvirtį milijono JAV dolerių jie verslininką vis tiek nužudė.

Įviliojo vadeivos meilužė

Paskutinėmis gaujos aukomis tapo jau paminėtas milijonierius G.Safijevas ir jaunas kino aktorius Nikolajus Charabadzė, garsios Gruzijos artistės Rusiko Kiknadzės sūnus.

Abu jie buvo įsteigę kino kompaniją „Matador“.

Nusikaltėliai žinojo, jog milijonierius ketino finansuoti filmą apie žmogų amfibiją, kuriame turėjo vaidinti ir N.Charabadzė.

J.Kadamovo meilužė Natalija Solovjova už jai pažadėtą naują BMW automobilį įviliojo aktorių į pramanytą susitikimą su Holivudo prodiuseriais.

Menininkas buvo pagrobtas – jam liepta paskambinti savo partneriui ir pakviesti aptarti filmo reikalų. Kad verslininkas atvyktų, aktorius pasakė jam turįs kvietimus į prestižinį renginį.

Toliau viskas vyko pagal tą patį scenarijų – nors gauja gavo beveik milijono dolerių išpirką, abu vyriškiai buvo nužudyti ir įmesti į tą patį vandens telkinį.

Dar prieš nužudydami G.Safijevą nusikaltėliai į diktofoną įrašė jo balsą ir jau po mirties bankininko verslo partneriams siuntė prašymus pervesti dar 4 milijonus dolerių.

Prabilo gaujos narys

Banditai planavo ir toliau verstis žudymu. Kad galėtų lengviau pagrobti turtingus žmones, jie nusipirko jachtą ir planavo ją prišvartuoti šalia milijonierių laivų.

Demaskuoti gaują pavyko, kai už kitą nusikaltimą įkliuvo vienas jos narių – A.Altmanis. Jis sutiko papasakoti apie visas žmogžudystes mainais už galimybę išsaugoti laisvę.

Po šio prisipažinimo – 2002 metų vasarą – JAV pareigūnai sulaikė J.Kadamovą ir kitus grupuotės narius.

Nors A.Altmanis ir prisipažino įvykdęs nusikaltimus ir bendradarbiavo su pareigūnais, JAV teismas jam skyrė 23 metų įkalinimą.

Apkaltino FTB agentus

Vėliau buvo suimta ir milijoną dolerių sumokėjusi G.Safijevo žmona. Ji ėmė kaltinti FTB agentus, kad jie tyrimo metu pasisavino 600 tūkstančių dolerių iš jos pervesto milijono.

Moteris net ėmė rašyti vienam FTB agentui laiškus grasindama, kad jei jis neatiduos 600 tūkstančių dolerių su palūkanomis, pagrobs jo dukterį.

Pabėgti iš kalėjimo nepavyko

Neišbuvę nė pusės metų už grotų įtariamieji buvo surengę pabėgimą. Už jo organizavimą vienam Meksikos mafijos bosui esą buvo pažadėtas milijonas dolerių.

Tačiau vienas kartu kalėjęs vyras kalėjimo vadovams papasakojo apie šiuos planus. Atlikę kratą prižiūrėtojai rado įrankių, kuriais buvo ardoma kalėjimo siena.

Pradėjo tapyti paveikslus

Po šio nesėkmingo bandymo pabėgti J.Kadamovas netikėtai ėmė tapyti paveikslus.

Tai jį paskatino kaunietis dailininkas Gytautas Balkevičius.

2010 metais jis viename Kauno restorane netgi surengė jųdviejų bendrą parodą. Po to J.Kadamovas surengė daugybę savo parodų JAV, Anglijoje ir kituose šalyse.

Apie meną J.Kadamovas daug pasakojo ir „Lietuvos ryto“ žurnalistei Ritai Stankevičiūtei, kuri 2010 metais jį buvo aplankiusi kalėjime.

„Menas yra vienintelis dalykas, padedantis neišeiti iš proto“, – tuomet sakė J.Kadamovas.

Kalinys nuolat skundėsi, kad yra nekaltai nuteistas, ir pasakojo apie patirtus žiaurius kankinimus po to, kai buvo apkaltintas pabėgimu.

Jis teigė, kad beveik metus gyveno surakintas antrankiais, grandinėmis, o kameroje buvo transliuojamas specialus triukšmas, varantis iš proto.

Valstybė paskyrė advokatą

Iš pradžių J.Kadamovui žadėjo pagalbą įvairios oficialios Lietuvos institucijos, tačiau greitai visi jį pamiršo.

Tik praėjusių metų pavasarį, kai JAV apeliacinis teismas galutinai atmetė J.Kadamovo skundus, kalinys darsyk pabandė griebtis šiaudo.

Jis kreipėsi į valstybės teisinės pagalbos tarnybas, kad jam būtų skirtas valstybinis advokatas. Juo tapo Pavelas Ravluševičius.

Šis advokatas ir padėjo J.Kadamovui surašyti daug pareiškimų Užsienio reikalų ministerijai, kad ji kreiptųsi su nota į JAV arba prašytų prezidento Donaldo Trumpo pakeisti mirties bausmę.

Tačiau ministerija arba atsakydavo formaliai, arba visai tylėdavo. Tuomet advokatas P.Ravluševičius pateikė ieškinį teismui, kad jis įpareigotų ministeriją įvykdyti nuteistojo prašymus. Iš pradžių pirmosios instancijos teismas net atsisakė priimti ieškinį.

Bet praėjusią savaitę Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patenkino J.Kadamovo skundą ir įpareigojo žemesnės instancijos teismą išnagrinėti ieškinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.