Artūras Jančys. Pavasaris Kaune – jau be auksinio tualeto

Kaune užsimota naikinti naujausios istorijos paveldą. Vienas toks jau nugriautas ir bus parduotas aukcione. Štai iki ko nusigyvenome. Griauname ir per aukcionus pardavinėjame istorijos paminklus.

 A.Jančys.
 A.Jančys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2019, 7:31 AM

Taip, naikinamas istorijos paveldas, bet Kultūros paveldo departamentas bejėgis sustabdyti tokį vandalizmą. Nes kalbama apie „auksinį“ Kauno tualetą, kurį pagaliau pavyko nugriauti. O tualeto, net ir „auksinio“, pavadinti kultūros paminklu neįmanoma.

Istorijos liudininku, korupcijos simboliu – taip, bet tupykla, net ir tikrai gryno aukso, kultūros vertybe niekada netaps. Šiaip daiktine vertybe – galbūt, bet tik ne kultūros.

Nors kai pagalvoji apie tokius renginius kaip „Eurovizija“, tai ką gali žinoti...

Pagaliau tas jūrinis konteineris, pastatytas už aukso kainą, realiai juk nebuvo auksinis, apie jį ir rašoma tik kabutėse. Bet užtat kiek prirašyta, kiek prikalbėta!

Tiek dėmesio, kiek tas vienas tualetas, Lietuvoje nebuvo sulaukęs nei A.Sabonis, nei Maironis.

Amerikiečiai apie Mėnulyje išsilaipinusį N.Armstrongą, o rusai apie į kosmosą pirmąkart pakilusį J.Gagariną girdėjo mažiau nei mes apie skandalingąjį tualetą prie Kauno pilies.

Taigi tam tikra prasme ši ilgus metus Lietuvą juokinusi ir tuo pat metu šiurpinusi tupykla buvo tapusi tarsi vienu Kauno savasties ženklų.

Nepasakytum, kad tai labai jau garbingas savasties ženklas. Veikė gajūs stereotipai, kai Kaunas tradiciškai buvo laikomas vagysčių ir kyšininkysčių viršūne, todėl tai atseit nieko stebėtina.

Nors statistika akivaizdžiai teigė, kad korupcijos faktų daug daugiau nustatyta sostinėje, – juk ten ir Seimas, ir ministerijos. Bet kam gi Lietuvoje rūpi faktai?

Atsikvėpkime – už 153 tūkst. eurų prieš 10 metų pastatytas ir miesto sąstingio simboliu tapęs „auksinis“ tualetas nukeltas, tik dar neparduotas aukcione.

Kažin, už kiek miestas jį parduos? Tupyklos likutinė vertė – vos 15 tūkst. eurų, todėl dabar svarbiausia nenusipiginti. Reikėtų šaukti pradinę milijono eurų kainą, jeigu jau auksas, tai ir kaina tegul būna aukso.

Šiaip jau tualetiniais reikalais reikėtų susirūpinti ir Ąžuolyne. Dėl S.Dariaus ir S.Girėno stadiono atnaujinimo ir paties parko sutvarkymo parengiamųjų darbų Ąžuolyne atkirstos prieigos prie ten veikusių biotualetų – netoli paminklo S.Dariui ir S.Girėnui ir prie Dainų slėnio.

Net kai kauniečiai šventė Valstybės dieną, priėjimai prie Ąžuolyne pastatytų biotualetų buvo užtverti. Kultūringai, pagal visas higienos normas nusilengvinti nebuvo jokių galimybių. O iš ledo ir sniego gniaužtų išsivadavusiame Ąžuolyne praeivių buvo sausakimša.

Ne geresnė tualetų padėtis ir miesto centre, Laisvės alėjoje, naujamiestyje – apie tai jau seniai kalbama ir rašoma, bet kad ir daugelyje Europos didmiesčių panašiai yra. O mes juk lygiuojamės į pasaulinius standartus.

Tegul ir ne privalumais, o trūkumais, vis tiek norime lygiuotis į išsivysčiusius Vakarų Europos miestus.

Kauno miesto taryba šią savaitę patvirtino 2019 metų biudžetą, sieksiantį 327,15 mln. eurų. Pagal šių metų prognozes Kaunas planuoja į miesto biudžetą surinkti apie 162,1 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio.

Net 2,3 mln. eurų daugiau nei pernai – vadinasi, būsime turtingesni? Tai, žinoma, nereiškia kiekvieno miestiečio asmeninio praturtėjimo. Šalies ar miesto turtingumas nebūtinai siejasi su asmenine, šeimos materialine gerove.

Tačiau kauniečiai nuo seno didžiausias viltis sieja ne su biudžetu, pašalpomis ir išmokomis, o su savo pačių verslumu ir darbštumu. Ne veltui pavyduoliai jau sovietiniais laikais Kauną pravardžiavo „spekuliantų miestu“.

Dabar jaunimas net nelabai supranta, ką reiškia žodis „spekuliantas“, nors tai – tiesiog verslininkas, tiesa, anais laikais – nelegalus.

Ką gi, artėja metų laikas, kai sodininkų bendrijose bus galima tręšti žemę, arti ir sėti. Kuo mažesnė priklausomybė nuo biudžeto, tuo savarankiškesnis žmogus.

O kauniečiui nėra didesnės vertybės už savarankiškumą ir nepriklausomybę. Šia prasme kauniečiai pagal psichologiją – tikri vakariečiai.

Bet jeigu norime gyventi mieste, atitinkančiame Vakarų Europos standartus, reikia atsikratyti senų gatvėmis riedančių „grabų“, taigi senų troleibusų. Šia tema taip pat yra viltingų naujienų – žadama, kad jau vasaros pabaigoje Kauną pasieks nauji troleibusai „Solaris Urbino“, bus baigta 100 naujų autobusų pirkimo procedūra.

Kad ir kaip ten būtų, anksčiau ar vėliau tie nauji troleibusai ir autobusai pasirodys. Dabar svarbiausia, kad į Kauną atėjo pavasaris. Ir jam ranka numoti į rinkimų agitacijos paklydimus ar apribojimus. Jis ateina ir jokia geopolitinė valia jam įtakos neturi.

Visos dienos kada nors ateina...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.