Slaptame įraše – Visvaldo Matijošaičio perspėjimas mokytojai

Internete plinta garso įrašas, kuriame Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ragina Juozo Urbšio katalikiškoje pagrindinėje mokykloje dirbančią lietuvių kalbos mokytoją išeiti iš darbo. 

Visvaldas Matijošaitis pokalbio su mokytoja metu siūlė jai gera valia palikti darbą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis pokalbio su mokytoja metu siūlė jai gera valia palikti darbą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juozo Urbšio katalikiškoje mokykloje ne kartą virė aistros.<br>P.Mantauto nuotr.
Juozo Urbšio katalikiškoje mokykloje ne kartą virė aistros.<br>P.Mantauto nuotr.
Juozo Urbšio katalikiškoje mokykloje ne kartą virė aistros.<br>P.Mantauto nuotr.
Juozo Urbšio katalikiškoje mokykloje ne kartą virė aistros.<br>P.Mantauto nuotr.
Įrašas buvo paviešintas prieš pat rinkimus, kuriuos laimėjo V.Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Įrašas buvo paviešintas prieš pat rinkimus, kuriuos laimėjo V.Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 6:04 PM, atnaujinta Mar 6, 2019, 7:36 AM

Mainais siūloma sumokėti kompensaciją, o atsisakius pasiūlymo perspėjama apie kitus būdus atsikratyti atkaklios moters. 

Šis įrašas buvo klausomas ir Kauno apylinkės teisme, kuriame mokytoja Aldona Zimnachaitė siekia prisiteisti patirtą finansinę žalą iš mokyklos. 

Konfliktas kilo, kai mokytoja dar 2016 metų pabaigoje viešai prabilo apie šioje švietimo įstaigoje tvyrančią negerą psichologinę atmosferą. 

„Tai paskelbusi mokytoja pakliuvo į tuometinio direktoriaus nemalonę, jai buvo mažinamas darbo krūvis, o tuo pačiu – atlyginimas“, – pasakojo kaunietės advokatas Dominykas Varnas. 

Mokyklos bendruomenė dėl mokytojos pozicijos taip pat buvo susiskaldžiusi. 

A.Zimnachaitė kelis kartus skundėsi Kauno savivaldybės tarnautojams, vėliau – Seimo kontrolieriui. Pastarasis patvirtino, kad pedagogės skundas yra pagrįstas. 

Praėjusių metų balandžio 8 dieną mokytoja paprašė galimybės susitikti su Kauno meru V.Matijošaičiu, o pokalbį įrašė. 

„Aš nebūsiu jūsų skundų skaitytoju. Kalbėjau su mokyklos direktoriumi, daugiau panašių nusiskundimų negavome, todėl mano pasiūlymas – išmokame kompensaciją ir ieškokite kito darbo. Bus sveikiau jums, direktoriui, administracijai ir vaikams“, – įraše girdėti V.Matijošaičio balsas. 

A.Zimnachaitė pareiškė, kad toks pasiūlymas netinkamas.

„Rašote skundus tam, kad rašyti. Kariaukite, draugaukite. Man neįdomu, man rūpi vaikai, o jūsų buvimas mokykloje daro žalą vaikams“, – kalbėjo V.Matijošaitis. Jis siūlė mokytojai pagalvoti dėl kompensacijos ir pranešti sprendimą. 

„Mano nuomonė kitokia“, – bandė prieštarauti pedagogė. 

„O mano tokia. Surengsime atestaciją ar dar kažką sugalvosime, o šiandien mano toks pasiūlymas“, – nukirto V.Matijošaitis. 

Pedagogė pareiškė turinti Seimo kontrolierių išvadą ir galimai V.Matijošaitis buvo klaidinamas. A.Zimnachaitė vėl kalbėjo nesutinkanti su mero sprendimu. 

„Tai ne sprendimas, o mano pageidavimas, o jeigu jūs priimtumėte sprendimą, jis būtų teisingiausias. Jeigu nesutinkate, aš galvosiu, kaip elgtis, kad jūs išeitumėte iš darbo ir vaikai turėtų kitą mokytoją. Į šventas Marijas jūsų neįrašysime“, – perspėjo V.Matijošaitis. 

Kaunietės advokatas D.Varnas tikino, kad būtent taip viskas vėliau ir vyko, o su V.Matijošaičiu mokytoja daugiau nebendravo. 

„Turbūt apie Baudžiamojo kodekso pažeidimą kalbėti nereikėtų, tačiau etiniu požiūriu mero elgesį reikia įvertinti“, – svarstė D.Varnas. 

„Šiame metų senumo slapta darytame įraše yra iš konteksto ištraukta ilgo pokalbio dalis. Ir šitas įrašas buvo paviešintas prieš pat mero rinkimus. Tikslas, kurio buvo siekiama, yra akivaizdus. Iš tiesų labai sunku objektyviai vertinti žmogų, ypač mokytoją, kuris slapta įrašinėja savo pokalbius su kitais žmonėmis“, – kalbėjo V.Matijošaičio patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius.

Pasak jo, ši mokytoja yra pagarsėjusi kaip konfliktiška asmenybė. Jos ginčai ir konfliktai su mokyklos bendruomene tęsiasi jau beveik dešimtmetį. Šiuos konfliktus nesėkmingai bandė spręsti ir mokyklos vadovybė, ir savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojai, ir netgi ministerijos atstovai. 

„Galiausiai mokytoja užsirašė į priėmimą pas Kauno merą. Jis, išklausęs visas konflikte dalyvaujančias puses, mokytojai pateikė pasiūlymą, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, nebuvo priimtas“, – kalbėjo T.Grigalevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.