Piktoji namų dvasia

Keliose Vilniaus ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigose maisto gamybos paslaugas teikianti bendrovė „Namų dvasia“ nedalyvauja viešai skelbiamuose savivaldybės rengiamuose viešuosiuose pirkimuose centralizuotai tiekti maisto produktus švietimo įstaigoms.

 Viešojoje erdvėje paskleisto E.Turonienės šmeižto dėmę turėjo plautis nepagrįstai apkaltinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai.<br> G.Savickio (ELTA) nuotr.
 Viešojoje erdvėje paskleisto E.Turonienės šmeižto dėmę turėjo plautis nepagrįstai apkaltinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai.<br> G.Savickio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aras Mockus

Mar 8, 2019, 9:04 AM

Į atvirus konkursus ši įmonė nepretenduoja, nes galbūt neatitinka perkančiosios organizacijos keliamų profesinio, techninio ir finansinio pajėgumo, kokybės vadybos ir aplinkos apsaugos vadybos sistemos standartų, be to, nepajėgia pasiūlyti konkurencingos paslaugų ir prekių kainos.

Į sostinės vaikų maitinimo rinką palyginti jauna bendrovė patenka kitais keliais. Vilniuje „Namų dvasia“ kelioms mokymo įstaigoms maistą gamina pagal sutartis, sudarytas viešąjį pirkimą įvykdžius apklausos raštu ar žodžiu būdu ir apie jį iš anksto viešai neskelbiant.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos duomenimis, šiuo metu „Namų dvasia“ maisto gamybos paslaugas teikia keturioms Vilniaus ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigoms.

Tačiau palyginti nedidelę vaikų maitinimo rinkos sostinėje dalį užimančios UAB „Namų dvasia“ direktorė Eurika Turonienė, regis, puoselėja didesnius tikslus ir jų siekdama nepaiso civilizuotoje visuomenėje priimtų etikos standartų.

Nesiekdama, o gal ir nepajėgdama konkurentų įveikti sąžiningoje kovoje verslininkė pasitaikius progai lieja tulžį ant teisėtai savivaldybių viešuosius pirkimus viešai laiminčių rinkos dalyvių. Šios įmonės vadovės socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje išsakoma konkurentų ir valstybės institucijų kritika neretai balansuoja ties šmeižto riba.

Juodino valstybės tarnautojus

Viešojoje erdvėje paskleisto E.Turonienės šmeižto dėmę turėjo plautis nepagrįstai apkaltinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojai.

Eilinio patikrinimo metu aptikę pažeidimų ir nubaudę įmonę „Namų dvasia“ jie po patikrinimo praėjus pusmečiui buvo E.Turonienės viešai apkaltinti reketavimu. Tikrovės neatitinkančią informaciją paskleidusi verslininkė nepateikė savo teiginius pagrindžiančių įrodymų ir vėliau už valstybės tarnautojų nepagrįstą dergimą neatsiprašė. E.Turonienės apšmeižta valstybės tarnautoja iki šiol jaučia nuoskaudą dėl melagingo įžeidimo ir pažeminimo.

Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą papiktino 2016 metų rugpjūčio 11 d. TV3 „Žinių“ reportaže pateikta tikrovės neatitinkanti ir įžeidžianti informacija.

Reportaže teigta, kad VMVT inspektoriai, tikrindami UAB „Namų dvasia“, tiekiančios maistą vaikų darželiams, gamybos patalpas, baugino darbuotojus, ant jų šaukė. Įmonės direktorė E.Turonienė pareiškė, kad iš jos buvo reikalaujama kyšio: „Aš turėjau susimokėt. Jo (kyšio) buvo reikalaujama tarp eilučių.“

VMVT tvirtinimu, faktų, patvirtinančių šiuos teiginius, reportaže nebuvo pateikta. „Taigi paskleista melaginga žinia“, – teigė VMVT. Be to, informacija, pasak valstybės tarnautojų, buvo pateikta vienašališkai – neišdėstyti VMVT patikrinimų metu nustatyti faktai.

TV „Žinių“ reportaže liko nepaminėti faktai, kad VMVT sprendimų įmonė „Namų dvasia“ neskundė, o suskubo nustatytus trūkumus šalinti – reportaže buvo demonstruojama nauja tara ir maisto termosai, įsigyti po minėto patikrinimo siekiant pašalinti nustatytus netinkamo ir nesaugaus maisto produktų laikymo bei transportavimo faktus.

Nepasitenkinimą dėl patikrinimo, o ypač dėl to, kad šio patikrinimo metu nustatyti faktai buvo paskelbti viešai, siekiant informuoti suinteresuotas vaikų maitinimo įmones ir vaikų tėvus, UAB „Namų dvasia“ išreiškė tik socialiniuose tinkluose.

„Kyšio reikalavimas – nusikalstama veika, kurios slėpimas taip pat užtraukia atsakomybę. VMVT turimais duomenimis, įmonės „Namų dvasia“ vadovė apie neva reikalautą kyšį „prisiminė“ tik praėjus daugiau kaip pusei metų po patikrinimo, kalbėdama su žurnalistais“, – dėstė valstybės tarnautojai.

Dėl šmeižto kreipėsi į prokuratūrą

VMVT informavo, jog tarnybos specialistų atliktas patikrinimas UAB „Namų dvasia“ vykdytas tiriant pakartotinį vartotojų skundą. Atliekant patikrinimą konstatuota, kad skundas pasitvirtino, buvo nustatyti pažeidimai, laikinai sustabdyta įmonės „Namų dvasia“ veikla. Apie tai buvo informuota visuomenė.

Pati UAB „Namų dvasia“ vadovė dėl neva reikalauto kyšio nesikreipė į teisėsaugos institucijas, todėl joks ikiteisminis tyrimas dėl galimai nusikalstamos valstybės tarnautojų veiklos nebuvo pradėtas.

Priešingai pasielgė valstybės institucija – dėl viešai pateiktų melagingų ir įžeidžiančių kaltinimų VMVT pareigūnai tų pačių metų kovą kreipėsi į teisėsaugos institucijas.

Reaguodama į UAB „Namų dvasia“ direktorės E.Turonienės gerokai vėliau viešojoje erdvėje išsakytas mintis ir siekdama apginti savo dalykinę reputaciją VMVT darbuotoja, kurios pavardė buvo tiesiogiai minima reportaže, pateikė ieškinį Vilniaus apygardos prokuratūrai dėl šmeižto. Vilniaus apygardos prokuratūra pateikė atsakymą, kad nepradės nagrinėti ieškinio, ir nurodė, kad specialistė gali įmonės direktorės žodžius skųsti Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka. Pareigūnei pateikus ieškinį civiline tvarka gautas atsakymas, kad įmonės direktorė televizijos laidoje „išsakė savo nuomonę“.

Asociacijos vėliava – vienos įmonės interesai

Pasijutusi nebaudžiama piktą „savo nuomonę“, balansuojančią ant šmeižto ribos, bendrovės „Namų dvasia“ vadovė pradėjo dalyti į kairę ir į dešinę.

Ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos, vienijančios kelis giminystės ir kitais ryšiais susijusius maisto gamintojus ir tiekėjus, vadove prisistatanti E.Turonienė dažnai gina ne šios asociacijos, bet savo įmonės interesus, o ne visai švarią jos reputaciją balina pasirinkusi puolimo prieš konkurentus ir verslą kontroliuojančias institucijas strategiją.

Antai šių metų pradžioje LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“ minėtos asociacijos vadove pristatyta E.Turonienė daugiausia eterio laiko užėmė pasakodama nebūtus dalykus apie kitas įmones ir valstybės tarnautojus, kurie jas neva kažkodėl aptarnauja.

Atsakydama į žurnalistės klausimą, ką jos vadovaujama bendrovė rado mokyklose pakeitusi kitas įmones, E.Turonienė pasijuto savo stichijoje: „Mes radome siaubingas sąlygas, visiškai neatitinkančias higienos reikalavimų, neveikiančią ventiliaciją, mes radome tarakonų lizdus, veisyklas, mano nuomone, ten jie nebuvo naikinti metų metais. Išsigando net dezinfekcinė tarnyba, mūsų iškviesta. Mes randame riebalų sluoksnius, susidariusius tikrai ne mėnesio laikotarpiu, kuriuos norint išvalyti net sieros rūgštis, vieną kartą užpilta, nepadeda. Mes visa tai kuopiame, tvarkome, kažkokiu būdu labai sunkiai gauname Maisto ir veterinarijos tarnybos leidimus tose patalpose pradėti maisto gamybos veiklą“, – vaizdžiai pasakojo UAB „Namų dvasia“ vadovė.

Šių faktų vėliau nepriklausomam žurnalistui įrodymais negalėjo pagrįsti nei pati E.Turonienė, nei kenkėjų priežiūrą ir naikinimą minėtose įstaigose vykdžiusi įmonė. Jokių signalų apie kenkėjų buvimą minėtose mokyklose negavo ir VMVT.

E.Turonienės pasakojimas minėtoje radijo laidoje paakino LRT žurnalistę įlieti daugiau alyvos į ugnį: „Ar teisybė, kad tuo metu, kai pradėjote apie tai viešai kalbėti, sulaukėte ypač daug patikrinimų iš tos pačios Maisto ir veterinarijos tarnybos, kitų institucijų?“

„Taip, štai neseniai, nuo šio rugsėjo, perėmėme dar kelias mokyklas, būtent kuriose prieš tai šita grupuotė teikė maitinimo paslaugas, tai neužtrukome laukdami – vieną ar du mėnesius nuo rugsėjo pradžios – ir tą pačią dieną, tą pačią minutę Maisto ir veterinarijos tarnybos vienu metu buvo užpulti net keturi mano įmonės padaliniai remiantis anoniminiu skundu. Žinoma, jis nepasitvirtino. Mes tuo džiaugiamės. Mes tikrai stengiamės. Bet aš supratau, iš kur čia vėjas pūtė“, – mįslingai dėstė E.Turonienė.

„Iš kur jis pūtė?“ – neatlyžo žurnalistė. „Manau, iš tų, iš kurių mes perėmėme mokyklos maitinimą. Manau, kad iš ... (nurodė įmonės pavadinimą. – Red.)“, – pirštu į konkurentus bedė „Namų dvasios“ vadovė.

Mėgstamas užsiėmimas – purvasvydis

Tai ne pirmas kartas, kai E.Turonienė viešai drabsto purvą ant konkurentų, kurių nepajėgia įveikti sąžiningoje konkurencinėje kovoje.

Ugdymo ir gydymo įstaigų maitintojų asociacijos feisbuko paskyroje šių metų vasarį įdėtas anoniminis įrašas pagyrūniškai skelbia: „Metame iššūkį nusistovėjusioms prasto maisto tradicijoms Lietuvos mokyklose!“ Toliau – purvo dozė: „Kraujas užverda nuo tėvų ir mokyklų administratorių, prašančių padėti atsikratyti ... (nurodomi konkuruojančių įmonių pavadinimai. – Red.), skambučių ir dar kelių noname’inių maitintojų, mėgstančių gąsdinti mokyklų pedagogus teismais, paliekančių mokyklų virtuves plikas, basas ir apverktinos būklės.“

Galima įrašų autorė E.Turonienė feisbuko paskyroje skundžiasi, esą jos vadovaujamos asociacijos įmonės užtikrina „aukštą maisto gamybos kokybę ir valgyklų valdymo kultūrą mokyklose“, tačiau veiklą vykdo tik vienoje ar trijose. „Todėl, kad įsijungia valstybinėms mokykloms privalomas viešųjų pirkimų buldozeris, kuriame beveik visais atvejais laimi vis tie patys, nuo kurių mokyklos beviltiškai prašo jas gelbėti“, – teigiama autorystės nenurodančiame tekste asociacijos feisbuko paskyroje. Anoniminis šmeižikas nenurodo nei šių pagalbos prašančių mokyklų, nei jų vadovų, bet ragina „STT atidžiai sekti šios srities viešųjų pirkimų procesus“.

Žurnalisto duomenimis, dėl galimų viešųjų pirkimų procedūrų nei asociacija, nei „Namų dvasia“ į STT nesikreipė, tiesiog socialiniuose tinkluose ragina įsivaizduojamus tvarkdarius: „Suvienykime jėgas ir padarykime tvarką mūsų vaikų maitinime.“ Tai skamba kaip akivaizdus kvietimas rinktis tik „Namų dvasios“ paslaugas.

Skolos, baudos ir auganti apyvarta

Konkurentus viešai šmeižti ir už tai neatsakyti pamėgusiai bendrovės „Namų dvasia“ vadovei praverstų dažniau pasižiūrėti į veidrodį. Gal tuomet vaikų maitinimą organizuojančios įmonės direktorei aiškesnė taptų posakio „Kito akyje krislą įžvelgia, o savoje rąsto nemato“ prasmė.

Juk pati UAB „Namų dvasia“ ne kartą buvo bausta už įvairius pažeidimus. VMVT duomenimis, UAB „Namų dvasia“ nuo 2016 metų iš viso tikrinta 7 kartus. „Apibendrindami patikrinimų duomenis informuojame, kad patikrinimų metu įmonėje buvo nustatyta patalpų ir įrangos higienos pažeidimų, užfiksuotas atvejis, kai patiekalas gamintas nesivadovaujant įmonės patvirtinta receptūra, vienu atveju rasta žaliava patiekalų gamybai, kurios tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs“, – žurnalistą informavo valstybės institucija.

Nuo 2016 metų pradžios įmonei „Namų dvasia“ už pažeidimus ne kartą taikytos sankcijos: VMVT laikinai stabdė įmonės veiklą, priėmė 3 sprendimus dėl produktų tiekimo rinkai uždraudimo ir 3 atvejais skyrė pinigines nuobaudas.

„Verslo žinių“ portalo „Rekvizitai.lt“ skelbiama informacija rodo, kad 2011 metais registruota UAB „Namų dvasia“ nuo 2014 metų nuolat vėlavo mokėti socialinio draudimo įmokas. Labiausiai – kone iki 8,6 tūkst. eurų – skolos buvo išaugusios 2018 metais. Skolos „Sodrai“ įmonė nebuvo padengusi ir šiemet: 2019 metų sausio 31 dieną „Namų dvasia“ turėjo 1716 eurų, vasario 22 dieną – 6201 euro socialinio draudimo skolą.

Maža to, kredito biuro „Creditinfo“ duomenimis, šios įmonės vėlavimo atsiskaityti reitingas priskiriamas 10-ai klasei, t. y. pačiai aukščiausiai. Tikimybė, kad nebus atsiskaityta laiku, siekia beveik 92 proc. UAB „Namų dvasia“ nurodomas bankroto reitingas priskiriamas prie 7-os klasės. Tai reiškia, kad rizika yra patenkinama, ir rekomenduojama ją stebėti, nes 8-a klasė jau signalizuotų didelę riziką. UAB „Namų dvasia“ apyvarta itin sparčiai pradėjo augti nuo 2015 metų, tai yra tuo metu, kai Vilniaus miesto savivaldybės meru pradėjo dirbti liberalas Remigijus Šimašius.

Vidutinės įmonės didelės ambicijos

Praėjusių metų kovą „Namų dvasia“ savo feisbuko paskyroje teigė, jog „organizuoja vaikų maitinimą 5 mokyklose ir 19 privačių vaikų darželių, per 3000 vaikų kasdien“.

Tų pačių metų rugpjūtį E.Turonienė pasigyrė, kad nuo rugsėjo maitins dvigubai daugiau vaikų. „Mes startuojame su 6 mokyklomis, 20 darželių – 6000 vaikų. Mes tikrai spėsime ir pasitiksime vaikus aukščiausiu lygmeniu!“ – žadėjo įmonės vadovė.

Taip UAB „Namų dvasia“ giriasi dideliu aptarnaujamų objektų skaičiumi, o ką sako savivaldybė?

Vilniaus miesto savivaldybės administracija žurnalistą informavo, jog UAB „Namų dvasia“ netiekia maisto produktų nė vienai sostinės ikimokyklinio ugdymo įstaigai. „Ikimokyklinio ugdymo įstaigoms maisto produktai yra perkami centralizuotai, šį pirkimą organizuoja Vilniaus miesto savivaldybė. Decentralizuotai maisto produktų tiekimo paslaugas viešojo pirkimo būdu yra įsigijusios 11 ikimokyklinio ugdymo įstaigų, tačiau nė vienai iš jų maisto produktų netiekia UAB „Namų dvasia“, – žurnalistui teigė Neringa Kolkaitė, Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Pasak savivaldybės atstovės, tik 4 įstaigos sutartis su šia įmone yra sudariusios dėl maitinimo paslaugų.

Savivaldybės duomenimis, UAB „Namų dvasia“ yra laimėjusi viešąjį konkursą dėl maitinimo paslaugų teikimo šiose įstaigose: Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijoje, Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijoje ir Vilniaus Simono Daukanto progimnazijoje bei lopšelyje-darželyje „Giliukas“.

Šios perkančios organizacijos viešąjį pirkimą organizavo apie jį iš anksto viešai neskelbdamos. Taip sudaromos sutartys dėl mažos vertės pirkimų su pageidaujamu tiekėju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.