Kaune visa valdžia – Visvaldo rankose

Tikimybė, jog V.Matijošaitis antrąkart nebus išrinktas Kauno meru, buvo tiek pat tikėtina, kiek ir tai, kad rinkimų dieną antrąkart nukris Tunguskos meteoritas, ir būtent į tą pačią vietą kaip ir 1908 metais Sibire, ir dar atskraidindamas paskui save gaują ufonautų sudužusiame kosminiame laive iš Sirijaus žvaigždyno.

 A.Jančys.
 A.Jančys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-10 07:23

Ufonautai dabar atskrenda iš Sirijaus žvaigždyno, tai irgi, beje, vieno kauniečio Seimo nario liudijimas. Et, ne visiems užteko vietos Žiegždrių ligoninėje, dalis pacientų pasuko į politiką.

Taip, niekam nenuostabu, kad V.Matijošaitis antrąkart išrinktas Kauno meru, bet daugelis abejojo, ar tiek daug mandatų, kiek gavo jis, gaus ir visuomeninis komitetas „Vieningas Kaunas“. Net buvo pasigirdę abejonių, ar gerai seksis V.Matijošaičiui tvarkytis Kaune be palaikančios komandos, opozicijos apsuptyje? Iš komandos iškrito V.Mačiulis – jaunas, bet įtakingas ir charizmatiškas politikas, kas dabar bus? Pakriks komanda?

Kurgi ne! Palaikomosios komandos – daugumos dauguma. Juokaujama, kad vos ne visi „Vičiūnų“ fabriko darbuotojai susigrūdo į Kauno miesto tarybą, gal vienas kitas kiemsargis liko surimio ceche krabų lazdelių gaminti.

Opozicija – nėra nė dešimties konservatorių, kuriems per artimiausius 4 metus per Kauno tarybos posėdžius nebus daugiau ką veikti, tik skaityti J.Biliūno „Kliudžiau“ ar kitą panašią kovai įkvepiančią literatūrą. Na, dar galima smeigtukų merui ant kėdės slapčia prismaigstyti, kaipgi kitaip jam įgelsi?

Tačiau pergalė V.Matijošaičiui ir didelis įpareigojimas – dabar jam teks, kaip sako kai kurie kriminalinį žargoną pamėgę kauniečiai, „atsakyti už bazarą“. Turės įgyvendinti visus ir pradėtus, ir tik žadėtus projektus: ne tik užbaigti Laisvės alėjos rekonstrukciją, atnaujinti S.Dariaus ir S.Girėno stadioną. Kauniečiai reikalaus ir Ledo arenos, ir Kėdainių tilto, ir papildomos jungties su Nemuno sala, taip pat Mokslo centro, Koncertų rūmų.

Article [id:8685467]V. Matijošaitis priėmė sprendimą dėl mero rinkimų: „Kaunas negali sustoti“

Tarkime, dėl finansų problemų nebus. Mero verslininko komandos nariai jau parodė esantys neblogi vadybininkai. Bet su rangovais, statybininkais nebūtinai viskas sklandžiai eisis. Tai jau atskleidė per pirmosios Laisvės alėjos atkarpos rekonstrukciją išlindęs brokas.

Taip, jis buvo pašalintas, bet absoliučią daugumą gavusiam merui ir jo komandai kauniečiai bus gerokai reiklesni. Pasiteisinimai, esą statybininkai tinginiavo, dirbo aplaidžiai, jau nebus vertinami rimtai. O kur pats žiūrėjai tokią daugumą turėdamas? Už kiekvieną kreivai paklotą plytą, nubyrėjusį neseniai dažyto namo tinko gabalą kauniečiai dabar reikalaus atsakomybės iš mero.

Jei jau esi valdžia, turi visą valdžią, esi VisaValdis, tai ir įrodyk esantis visavaldis, ponas Visvaldai.

Kita vertus, V.Matijošaitis parodė mokantis išreikalauti kokybės ir atsakomybės. Juk ne veltui įkūrė ir vadovavo vienai didžiausių Lietuvoje verslo imperijų.

Taigi „Vičiūnai“ tvarkys Kauną dar 4 metus, tai aišku. Bet ką šis laimėjimas duos pačiam V.Matijošaičiui egzistencine prasme? Asmeniškai, kaip žmogui? Juk jis turi viską – tiek asmeninės naudos, tiek visuomeninės saviraiškos prasme.

Namas vaizdingame pušyne, prabangūs automobiliai garaže, gražuolė draugė. Vaikai tvirtai pastatyti ant kojų, antras pagal dydį šalies miestas – po kojomis.

Sakytum, idilė, bet truputį atsiduodanti kliše. Ferariais ir poršais važinėja dažnas iš elgetos turtuoliu tapęs naujasis lietuvis naujojo ruso siela. Va, jei mūsų meras pasižymėtų lakia vaizduote, įsigytų zaporožietį sustiprintu varikliu. Lėktų sau greitkeliu Kaunas-Vilnius, lenktų naujausio modelio BMW ir jiems špygas rodytų. Smagumėlis!

Įsikraustytų, pavyzdžiui, į pagerintą šeiminį bendrabutį, atsidrėbęs ant metalinės lovelės žiūrėtų žinias apie klestintį Kauną per nespalvotą „Šilelį“. Tokių „Šilelių“, panaršius skelbimus internete, manau, galima rasti.

Gurkšnotų limonadą „Buratinas“ – toks jau seniai nebegaminamas, bet V.Matijošaičiui juk nieko nereikštų atidaryti nedidelį sovietinio skonio limonado fabrikėlį.

Ir užsikąstų kilkėmis pomidorų padaže. Stebuklas, bet jų dar yra parduotuvėse. Reikia manyti, merui po krabų, tikrų ir imituoto skonio, kilkių akys būtų skanesnės už rinktinius užjūrio ikrus.

Bet Kauno meras – praktiškas technokratinio mąstymo žmogus. Vaizduotės polėkiu nepasižymi. Ir nereikia. Iš tų svajoklių mažai naudos. Buvo tokių: vienas siūlė Petrašiūnuose statyti mažagabaritę branduolinę mini elektrinę, kiti – sraigtasparnių leidimosi aikštelę ant „Merkurijaus“ prekybos centro stogo.

Bet „Merkurijaus“ neliko, Petrašiūnai, ačiūdie, tebestovi, nors ir be atominės elektrinės, bet paklaidžiojęs po pilkus pervargusio seno pramoninio rajono užkaborius pradedi abejoti, ar daug laimės, kad jie dar stovi?

Kita vertus, kauniečiai todėl ir pasirinko V.Matijošaitį antrąkart meru, kad pasijaustų laimingi gyvendami ne tik Panemunėje ir Žaliakalnyje, bet ir Petrašiūnuose, Dainavoje, net Šilainiuose. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.