Atkirto dėl Astravo atominės elektrinės

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį Seime atsikirto opozicijai, kad premjeras Saulius Skvernelis esą griauna Lietuvos poziciją dėl Astravo atominės elektrinės (AE).

Ketvirtadienį Seimo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai iškvietė L.Linkevičių pasiaiškinti dėl premjero Minskui pasiūlyto vadinamojo „plano-chuligano“.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį Seimo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai iškvietė L.Linkevičių pasiaiškinti dėl premjero Minskui pasiūlyto vadinamojo „plano-chuligano“.<br>T.Bauro nuotr.
Ketvirtadienį Seimo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai iškvietė L.Linkevičių pasiaiškinti dėl premjero Minskui pasiūlyto vadinamojo „plano-chuligano“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ketvirtadienį Seimo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai iškvietė L.Linkevičių pasiaiškinti dėl premjero Minskui pasiūlyto vadinamojo „plano-chuligano“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 15, 2019, 2:07 PM

Ketvirtadienį Seimo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai iškvietė L.Linkevičių pasiaiškinti dėl premjero Minskui pasiūlyto vadinamojo „plano-chuligano“.

S.Skvernelis nusiuntė oficialų laišką Baltarusijos premjerui Sergejui Rumasui siūlydamas Astravo AE pertvarkyti į dujinę elektrinę, kuri naudotų per Klaipėdą tiekiamas suskystintąsias gamtines dujas.

Šio savo siūlymo S.Skvernelis nederino nei su Prezidentūra, nei su Užsienio reikalų ministerija ir iš karto sulaukė opozicijos kritikos lavinos.

Oponentų teigimu, toks planas yra nerealus, be to, jis kenkia Lietuvos pozicijai – Astrave neturi veikti atominė elektrinė.

Premjero veiksmus griežtai sukritikavo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Vyriausybės vadovas neliko skolingas – vakar jis pareiškė nesuprantąs, kodėl turėjo šį klausimą derinti su šalies vadove.

O L.Linkevičius, atsidūręs tarp premjero ir prezidentės, stengėsi padėtį komentuoti kuo santūriau ir laviruoti, tačiau ketvirtadienį Seime ministras opozicijai atsikirto griežčiau.

„Lietuvos politika niekuo nesikeičia. Leiskite man atsakyti, dėl ko jūs čia šūkaujate visą laiką“, – maždaug tokiu tonu vyko L.Linkevičiaus ir opozicijos pokalbis parlamento salėje.

Kartodamas, kad Lietuva tebesilaiko savo pozicijos, ministras kartu aiškino, jog S.Skvernelio siūlymas niekaip tos pozicijos nekeičia ir jai neprieštarauja.

L.Linkevičius taip pat įgėlė opozicijai, kad kaltindama premjerą vykdant prezidento rinkimų kampaniją pati tai daro kviesdama jį į Seimo tribūną.

Didžiausią triukšmą opozicijos gretose sukėlė ministro pareiškimas, kad būtent 2008–2014 metais šalį valdę konservatoriai yra labiausiai atsakingi už Astravo AE – esą tada dar buvo galima mėginti sustabdyti jos statybą, tačiau tuometė valdžia netgi ją rėmė.

„Galimai nusikalstamas neveiklumas. Taip, aš galiu tai pagrįsti“, – kalbėjo L.Linkevičius ir ėmė cituoti tuomečius Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybių komunikatus dėl bendradarbiavimo atominės energetikos srityje bei kitus dokumentus.

Taip ministras kontratakavo atsakydamas į valdančiųjų „socialdarbiečių“ lyderio Gedimino Kirkilo klausimą. Po to politikos užkulisiuose netruko pasklisti kalbos, kad tokie L.Linkevičiaus pareiškimai buvo iš anksto suderinti ir su Seimo vadovybe.

Lietuvos ambasadorius Minske Andrius Pulokas premjero S.Skvernelio laiško originalą Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai perdavė vakar.

Tačiau jau užvakar Baltarusijos energetikos ministerija pranešė nematanti prasmės Astravo AE keisti į dujinę elektrinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.