A. Monkevičiaus niuksas R. Masiuliui: „Jis nėra įsigilinęs į daugelį dalykų“

Susisiekimo ministerijos auditoriai atliko patikrinimą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje. Nustatyta, kad dalį ministerijai pavaldžių įstaigų pirkimų laimi jų pačių darbuotojai, kai kurie įsigijimai vykdomi neefektyviai.

J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr.
Rokas Masiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rokas Masiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mokytojų streiko akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mokytojų streiko akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 8:15 PM, atnaujinta Apr 5, 2019, 6:11 AM

Taip pat įžvelgiamas nepotizmas, kai tarnybinė padėtis naudojama giminėms ar draugams proteguoti.

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė kalbėjosi su švietimo, mokslo ir sporto ministru Algirdu Monkevičiumi.

– Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei jai pavaldžių 17 įstaigų auditas už 2016-2018 metus. Kodėl taip kardinaliai skiriasi jūsų ir auditą inicijavusio susisiekimo ministro Roko Masiulio nuomonės dėl audito rezultatų?

– Net nežinau. Aš su ministru apie tai nekalbėjau. Auditas atliktas mano įsakymu. Sausio 22 d. jau turėjo būti atliktas auditas, deja, rezultatų nebuvo, tik tam tikros įžvalgos, kurios man sukėlė labai daug klausimų ir rūpesčių.

Aš savo įsakymu, susitaręs su ministru R.Masiuliu paprašiau, kad ministerijos auditoriai, kurie turi daugiau įgūdžių viešųjų pirkimų, viešųjų ir privačių interesų srities tyrimus atlikti, kad jie, bendradarbiaudami su ministerijos auditoriais, pratęstų tą darbą.

Jie paprašė dviejų mėnesių, tai mano įsakymu buvo sudaryta grupė, pasitelkiant Susisiekimo ministerijos auditorius atlikti šitą auditą ir kovo 22 d. jie turėjo man pateikti išvadas.

Man jų labai reikėjo, nes nelaukdamas visų audito rezultatų, jau sausio mėnesio eigoje aš, matydamas situaciją, kuri netenkino – 3 metų laikotarpyje jau buvo ir aprašyta spaudoje, ir buvo tam tikros įžvalgos – ėmiausi priemonių.

Pavedžiau dviem ministerijos žmonėms prižiūrėti ministerijos viešuosius pirkimus, kad būtų du žmonės, kurie atidžiai pasižiūri kiekvieną pirkimą, kad nebūtų jokių įtarimų.

Paskyriau laikiną Ugdymo plėtotės centro vadovą, teisininką, kad jis, konsultuodamasis su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Viešųjų pirkimų tarnyba, irgi įgyvendintų priemones, kad ten nebebūtų jokių abejonių.

Galų gale, labai svarbu buvo imtis veiksmų, pertvarkyti pavaldžių institucijų tinklą. Ypatingai mane jaudino tai, kas jau ir akis badė.

Kad dubliuojasi kai kur funkcijos, nėra jos suderintos, tie patys viešieji pirkimai, įtarimai dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo.

Ilgą laiką nebuvo jokio projekto netgi, tai per tą laiką pradėjome rengti projektą, jį jau buvom parengę. Laukiau šito audito išvadų, kurių labai reikia, kad galėtume užbaigti šitą projektą.

Galų gale, kad auditas tikrai atskleistų jeigu tik yra bet koks pažeidimas, mes buvome taip sutarę, taip ir mano įsakyme nurodyta – nedelsiant mane informuoti apie bet kokį atvejį, į kurį aš turėčiau reaguoti, jeigu būtų nustatyta.

– Reiktų suprasti, nenustatyta?

– Nieko nėra nustatyta tokio, kad iš karto būtų galima taikyti tokias administracines priemones – atleisti, nubausti. Tai yra galimai, galbūt ir t.t.

– Ministre, jūs pats išvardinote tam tikras ydas ar dalykus, kurie kelia abejonių – viešieji pirkimai, kurie, pasirodo, buvo ne visiškai kontroliuojami.

– Būtent. Šitas audito išvadas aš gavau tik užvakar.

– Tai negalima sakyti, kad viskas yra gerai. R.Masiulis sako, kad mokytojai buvo teisūs, yra labai daug negerų dalykų ministerijai pavaldžiose įstaigose.

– Aš tą patį sakau ir manau, kad tikrai yra labai daug dalykų, bet tik užvakar gavau išvadas. Jose nėra niekur pasakyta, kad tai yra įrodyta.

– Ar auditas turi įrodyti? Įrodinėti po to turi kitos institucijos.

– Taip, tos kitos institucijos ir įrodinės. Auditas turėtų aiškiai pasakyti, jeigu nesame įrodę, jeigu tai tik viešųjų ryšių akcija, tokiu atveju viešuosiuose ryšiuose atsiduria pavardės ir t.t. Tai labai geras pretekstas tiems žmonėms, kurie nori išsisukti.

– Kieno čia viešųjų ryšių akcija? Susisiekimo ministro?

– Aš manau, kad dabar visa tai tapo labai viešai aptarinėjamu dalyku ir tai šiaip gerai. Bet žymiai svarbiau iš tikrųjų įvertinti tą 3 metų laikotarpį, jeigu ten yra pažeidimai, kiek tęsiasi ir kas yra padaryta.

– Juk labai konkrečiai yra įvertinta.

– Bet ar yra kas nors ar atleistas, ar reorganizuotas, ar yra koks planas?

– Čia jau jūsų reikalas.

– Aš pradėjęs dirbti sausio mėnesį ėmiausi ir planą parengti, laukėm šito audito. Aš jį gavau užvakar ir jame yra galimai daug dalykų, į kuriuos mes labai rimtai reaguojame.

Mano yra dar kartą kreiptasi į tas pačias tarnybas, paprašyta, kad jie mane tuoj pat informuotų, kad aš pagal savo įgaliojimus galėčiau spręsti ir personalinius, ir kitus klausimus.

Tik gavęs auditą, iš karto pareikalavau, kad įstaigų vadovai pateiktų paaiškinimus taip, kaip Darbo kodeksas nemato.

Jie man kitą savaitę pateiks paaiškinimus ir asmeniškai su kiekvienu mes aptarsime. Dar papildomų, matyt, reikės tyrimų, ypač dėl pažeidimų nustatytų ir tada galėsime taikyti priemones.

Bet pastebėkite, mūsų valstybėje labai dažnai išmetami viešai kaltinimai ir žmonės sako: palaukite, štai kiek yra blogų dalykų, kažkokių nusikaltėlių, o kur yra nuobaudos, atleidimai, kažkokios teisiškai įrodyti dalykai? Visa tai labai piktina visuomenę, gali būti ir nepagrįstų dalykų.

Mano galva, pirmiausia turime imtis tokių veiksmų, kad jeigu tik nustatėm, kad yra pažeidimas, tai priemonė turi įrodyti, tą reikia padaryti ir tą padarysim.

Pats svarbiausias dalykas – pertvarkyti pavaldžių institucijų tinklą, kad jis būtų skaidrus, kad jame nebebūtų jokių įtarimų, kad jis veiktų efektyviai ir būtų sutaupytos lėšos.

Mes jas skaičiuosim, kiek galėsim ir turtą kitaip valdyti, gal ir darbo užmokesčio fondą sutaupyti ir panaudoti, mokytojų darbo užmokesčiai.

Jau ir pradėjom tą daryti, per vasario mėnesį įvertinęs viešuosius pirkimus, matydamas, kad tai neefektyvu, apie 6 mln. nukreipsime į mokytojų kvalifikacijos tobulinimą.

Tai ir darom. Bet mes nenorim, kad tai būtų tik kaip matome žiniasklaidoje – išmetami kaltinimai ir kuo jie pasibaigia.

– Ne žiniasklaida tuos dalykus pasakė. Tai pasakė ministras, kuris pavadavo ministrę Jurgitą Petrauskienę, derėjosi su mokytojais, po inicijavo auditą ir kuris yra jūsų kolega Vyriausybėje. Tikrai ne žiniasklaida susigalvojo tuos dalykus, jis prabilo apie nepotizmą, viešųjų pirkimų pažeidimus, interesų konfliktus. Kaip dabar visuomenėje yra suprantama paskleista žinutė? R.Masiulis sako: blogai, auditas parodė. Aš skaitau auditą ir irgi matau, kad čia nieko gero. A.Monkevičius, ministras, sako: nėra dėl ko pergyventi, nėra ko bausti.

– Šitaip aš niekada nesakiau. Jeigu aš bent vieną žmogų dabar pabandyčiau atleisti, visa tai bet kokie advokatai paverstų kuo: išieškojimu iš mokesčių mokėtojų kišenės kompensacijoms. Iš tikrųjų reikia, kad būtų įrodyta ir mes tuo užsiimame.

Dar kartą noriu pasakyti. Tai ne R.Masiulio įsakymas, tai yra mano įsakymu sudaryta audito grupė, tik šitos ministerijos auditoriai talkino.

– Tada jūs tarpusavyje nesusikalbate?

– Aš susikalbu su auditoriais, jie man užvakar pristatė. Aš dabar nustebęs esu, kad ministras net nėra įsigilinęs į daugelį dalykų.

– Jis komentuoja juos.

– Galbūt aš irgi galiu kalbėti apie kitas sritis, bet aš kalbu apie savo sritį. Užvakar gavau audito ataskaitą, patvirtino tuos negerus įtarimus ir tą padėtį.

Mes labai rimtai į tai reaguojame. Maža to, jau nuo sausio mėnesio yra labai rimti veiksmai, kurie daugelį dalykų jau įgyvendino.

Bet personaliniai dalykai, atskleisti trūkumai – juos reikia dar patikrinti, kaip numato Darbo kodeksas, įvertinti. Ir operatyviai daryti.

Užvakar gavęs, šią savaitę ėmiausi visų veiksmų, kurie pagal mano kompetenciją, kad kitą savaitę mes, kaip numato Darbo kodeksas, galėtume įvertinti ir susitikti su vadovu, gauti jų paaiškinimus.

O STT ir Viešųjų pirkimų tarnyba jau gavo šitas išvadas ir aš į juos kreipiausi, prašydamas iš karto mane informuoti, kai tik pagal savo kompetenciją turėčiau imtis kokių nors veiksmų dėl personalijų, kad yra nustatyti tam tikri trūkumai.

Padėtis yra netenkinanti nuo pat pradžių, mano įsakymu sudaryta audito grupė, aš užvakar gavau sprendimą ir iš karto ėmiausi veiksmų.

Bet tai turi būti daroma rimtai ir visuomenė turi pasitikėti, kad tai bus padaryta taip, kad nekiltų jokių abejonių, o tie, kurie yra nusižengę, negalėtų išsisukti.

– Pakalbėkime, kaip vyko auditas. Kai kurios institucijos net nesutiko pateikti tam tikros informacijos prisidengdamos tuo, kad yra asmens duomenų apsauga. Man tai panašiau į apsimestinį norą saugoti privačius duomenis, o iš tikrųjų nenorą pateikti tam tikrą informaciją, kuri, kaip paaiškėja, yra pakankamai skandalinga ir galimi pažeidimai. Nuo pat pradžių akivaizdu, kad institucijos nelabai linkusios bendradarbiauti ir keistis.

– Man sukėlė didelį nerimą, kai aptikau tą situaciją, kai auditoriams nepateikinėjo duomenų. Tai ir buvo mano reakcija – patvirtinti įsakymu platesnę auditorių grupę ir suteikti visus įgaliojimus, kad jie tuos duomenis surinktų.

Po to, kai pasirašiau šį įsakymą, tų problemų nebegalėjo kilti. Teisiškai jie nebegalėjo nepateikti tų duomenų. Iki sausio 22 d. buvo tokia situacija, dar net kitus argumentus turėjo.

Tai, kad kitos ministerijos auditoriai prašo ir t.t. Tol, kol nebuvo mano įsakymo, jie galėjo išsisukinėti. Bet per šitą 2 mėn. laikotarpį, jie reikiamus duomenis privalėjo pateikti.

– Ką rodo šis faktas, ministre?

– Tai rodo, kad tai yra sritis, kurioje esama susikaupusių trūkumų. Maža to, auditoriai pasiūlė pažiūrėti 10 metų laikotarpį, jie įžvelgė, kad jau senokai tų dalykų buvo.

Dar ir funkcinis auditas buvo, nustatyta, kad nuo 2010 m. buvo nepagrįstai steigėjais kai kurios organizacijos – Vaikų ir jaunimo centras, Ugdymo plėtotės centras.

Mes vakar Vyriausybėje priėmėme sprendimą, kad turi pasitraukti iš dalininkų. Čia daugiau juridinės technikos dalis, bet irgi kelianti daug abejonių, kodėl buvo tais dalininkais. Tokių dalykų labai daug.

– Jūs tai vadinate trūkumais. Aš sakyčiau, kad čia yra visiška betvarkė.

– Kaip norite, taip vadinkite. Mano uždavinys dabar ne baksnoti pirštu į praėjusį 10 ar 3 metų laikotarpį, bet susitvarkyti.

– Nacionalinis egzaminų centras – beveik 30 proc. darbuotojų susiję giminystės ryšiais. Čia normali situacija?

– Auditas, kuris mano pavedimu atliktas, atskleidė 3 metų laikotarpio situaciją. Dabar mano veiksmai: kaip šitą padėtį pakeisti, ištaisyti.

Aš ir kalbu, kad man labai svarbu tą daryti teisiškai, kad nebūtų išsisukinėjimų, man labai svarbu sukurti visiškai kitokį tinklą, išlaisvinti daug lėšų, nukreipti ten, kur reikia.

Štai, į ką nukreiptas mano darbas. Dabar 3 metų laikotarpyje kokie pažeidimai – tai kodėl iki šiol nebuvo niekas padaryta? Aš dabar paprašiau audito tą padaryti. Užvakar man pateikė audito medžiagą.

– Jūs labai švelniai reaguojate į tas audito išvadas. Giminystės ryšiai, susijusių žmonių įdarbinimas, kai kurie žmonės yra laimėję viešuosius konkursus. Nustatyta, kad 9 įstaigos per 2016-2018 m. su 69 savo esamais, buvusiais ar kažkaip susijusiais darbuotojais sudarė sandorių už daugiau kaip 304 tūkst. eurų. Čia skandalinga informacija.

– Taip, bet su šia informacija ar galima paimti ir atleisti žmogų arba nubausti kažkaip.

– Bet jūs turite visas priemones.

– Aš ir darau. Tik užvakar gavau audito ataskaitą, iki tol jos neturėjau. Aš buvau paprašęs auditorių, jeigu bus faktų, į kuriuos galėčiau reaguoti pagal savo kompetenciją, jie mane informuotų iš karto.

Tokių faktų negavau. Audito ataskaitą gavau užvakar. Iš karto ėmiausi priemonių ir tuos dalykus šalinsim. Daug ką padarėm.

Man labai svarbu ne tik įvertinti ir nubausti – ir tas bus padaryta už 3 metų laikotarpį, jei tik teisiškai tą galim padaryti – bet sutvarkyti šitą sistemą.

Aš tą darau ir manau kad betvarkę sutvarkysim, jos nebus. Bus skaidri, aiški sistema, išlaisvinsim lėšas ir nukreipsim taip, kaip reikia. Per dvi dienas jūs manęs klausiate, kas nebuvo daroma daug metų.

– Aš jūsų klausiu, kodėl jūs taip švelniai reaguojate.

– Mano reakcija yra teisinės, pilietinės visuomenės žmogaus reakcija. Jeigu mes darome, turime teisinėje valstybėje įrodyti, įvertinti, kad nebūtų galimybės išsisukti.

– Į kokias institucijas ketinate papildomai kreiptis dėl tų faktų, kuriuos sužinojote audito metu?

– Auditas perduotas STT ir Viešųjų pirkimų tarnybai. Aš papildomai esu nusiuntęs tam tikrą dalį ir į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. Aišku, dar papildomai paprašysime ir Mokesčių inspekcijos.

Į visas esame kreipęsi, kad jie, pagal savo kompetencija pažiūrėtų ir mane informuos apie tai, kokių galėčiau savo kompetencijos ribose veiksmų imtis, kad galėčiau spręsti personalinius klausimus ir kitus.

Maža to, mes esame pabaigę projektą, kaip reorganizuoti įstaigas, ši informacija reikalinga, kad iki galo patikslinę, mes galėtume surikiuoti įstaigų tinklą, optimizuoti taip, kad jis išlaisvintų lėšas, veiktų nesidubliuodamas ir efektyviai.

Yra darbas, kurį per 2 mėnesius padariau greta kitų darbų ir be galo svarbu buvo nuo pat pradžių tą matant imtis tų priemonių. Viena iš jų yra mano įsakymu sudaryta audito grupė, kuri tą darbą turėjo atlikti.

– Apie kokią žalą valstybei mes kalbame?

– Man sunku pasakyti. Auditas dar siūlo 10 metų laikotarpį, čia mes galim labai daug priskaičiuoti. Mano galva, daug ką reikia tikslinti. Auditas atskleidė rizikas, galimai daug dalykų, tą turime pasižiūrėti, tikslinti ir įrodyti.

Jeigu buvo pažeidimai, tą būtinai padarysim. Bet man žymiai svarbiau, kad nebesitęstų tie dalykai, kad būtų visai kita sistema.

– Esu šventai įsitikinusi, kad visuomenė turi žinoti, kur išleidžiami mokesčių mokėtojų pinigai. Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras – sutarčių su tos pačios įstaigos darbuotojais sudaryta maždaug už 60,5 tūkst. eurų. Vyriausiuoju dailininku dirbantis Albertas Broga sudarė sutarčių už maždaug 20 tūkst. eurų. Kas tai yra? Kokio dar reikia įrodymo, kad čia greičiausiai pasinaudota pažintimis?

– Ar tai yra įrodymas, kad būtų galima netgi dabar paimti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn?

– O ko dar reikia?

– Reikia atlikti veiksmus, kad įrodytume tuos dalykus.

– Tas pats žmogus dirba toje įmonėje ir iš jos gauna didžiulius pinigus, matyt, dalyvaudamas viešuose konkursuose.

– Auditas gautas užvakar. Nuo to laiko tokių dalykų, į priekį einant, nebebus. Čia yra 3 metų dalykai.

– Bet mes kalbame apie atsakomybę. Yra moralinis klausimas.

– Mes norime įrodyti ir kai įrodysime, galėsime vertinti ir teisiškai tą padaryti. Priešingu atveju, mes turėsime kaip daugybę atvejų, kuomet visi sako galimai padarė, visada tęsiasi galimai. Ar jūs galite pasakyti, kad tai yra nusikaltimas? Jūs sakote galimai.

– Nelabai suprantu, kaip paaiškinti tokį dalyką, kaip visuomenė turėtų tą suprasti.

– Mane lygiai taip pat, kaip ir visuomenę, tie dalykai jaudina. Aš su tuo nesitaikstau, ateityje tų dalykų nebus, o visa tai įrodysim teisiškai ir priimsim sprendimą, kaip numato įstatymai ir pačiu rimčiausiu būdu.

Bet jokiu būdu neleisdami išsisukti vien tik todėl, kad sukuriame situaciją, advokatams labai lengvai kalbėti, kad tie dalykai viešinami, neturint įrodymų, dar nebuvo atlikta iki galo.

Tie dalykai audito atskleisti kaip galimai rimti pažeidimai, į juos labai rimtai reaguojam, norim juos įrodyti ir įvertinti.

Taip buvo 2016-2018 m., dabar yra 2019 m., aš ministru dirbu 2 mėnesius, aš pats inicijavau šitą auditą, gavau rezultatus užvakar ir manau, kad reaguosim tinkamai.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16 val. 30 min. ir 20 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.