S. Skvernelis gręžiasi nuo R. Masiulio: dėl audito stoja į A. Monkevičiaus pusę

Kiekvienas ministras turi komunikuoti ir dirbti tik savo valdymo srityje, – taip ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ pareiškė premjeras Saulius Skvernelis, reaguodamas į trečiadienį vykusią konfrontaciją tarp švietimo, mokslo ir sporto ministro (ŠMSM) Algirdo Monkevičiaus bei susisiekimo ministro Roko Masiulio.

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė savo poziciją dėl atlikto audito.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė savo poziciją dėl atlikto audito.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Trečiadienį švietimo ministras A.Monkevičius pranešė pašalinęs didelę dalį pavaldžiose įstaigose audito metu nustatytų trūkumų ir patvirtino dėl pažeidimų neketinantis atleisti nė vieno žmogaus.<br>D.Umbraso nuotr.
Trečiadienį švietimo ministras A.Monkevičius pranešė pašalinęs didelę dalį pavaldžiose įstaigose audito metu nustatytų trūkumų ir patvirtino dėl pažeidimų neketinantis atleisti nė vieno žmogaus.<br>D.Umbraso nuotr.
Atliekant auditą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) laikinai vadovavo susisiekimo ministras Rokas Masiulis, pareiškęs, kad audito metu nustatyti pažeidimai yra netoleruotini.<br>D.Umbraso nuotr.
Atliekant auditą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) laikinai vadovavo susisiekimo ministras Rokas Masiulis, pareiškęs, kad audito metu nustatyti pažeidimai yra netoleruotini.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 8:37 AM, atnaujinta Apr 4, 2019, 10:39 AM

Trečiadienį ŠMSM ministras A.Monkevičius pranešė pašalinęs didelę dalį pavaldžiose įstaigose audito metu nustatytų trūkumų ir patvirtino dėl pažeidimų neketinantis atleisti nė vieno žmogaus. Tuo tarpu ministerijai laikinai vadovavęs susisiekimo ministras R.Masiulis tikino, kad audito metu nustatyti pažeidimai yra netoleruotini.

Darbus turi tęsti dabartinis ministras

Anot S.Skvernelio, A.Monkevičius jau pradėjo darbus bei pašalino dalį trūkumų, kurie buvo nustatyti dar praėjusiais metais pradėto audito metu. Tiesa, premjeras įgėlė R.Masiuliui, pažymėdamas, kad dabar ministerijai vadovauja naujasis ministras, taigi jis ir yra atsakingas už miniserijoje vykdomus procesus.

„Reikėtų ministrams komunikuoti grynai savo valdymo srityje. Gerbiamas susisiekimo ministras jau nebėra pavaduojantis švietimo ministrą ir ta tema ir politinė atsakomybė šiandien yra švietimo ministro“, – sakė premjeras.

„Jeigu bus nustatyta, kad galimai gali būti padaryta piktnaudžiavimų, bet kokiu atveju sprendimai bus padaryti ŠMSM ministro atleidžiant tuos vadovus. Abu ministrai tikrai bendradarbiauja“, – pridūrė S.Skvernelis.

Paklaustas, ar toks R.Masiulio kišimasis į audito procesą gali reikšti dar vieną susisiekimo ministro protestą prieš valdančiuosius, S.Skvernelis suabejojo ir pridūrė manantis, kad R.Masiulis tiesiog norėjo pasidalinti savo nuomone.

„Manau, reikėtų klausti paties ministro. Aš manau, kad ministras, kurio laikino vadovavimo metu buvo paskirtas auditas, pasidalino savo nuomone ir įspūdžiais socialiniame tinkle. Tai, matyt, ministro reakcija baigiant darbą, kurį jis atliko pernai“, – svarstė premjeras.

Pozicijos išsiskyrė

Trečiadienį švietimo ministras A.Monkevičius pranešė pašalinęs didelę dalį pavaldžiose įstaigose audito metu nustatytų trūkumų ir patvirtino dėl pažeidimų neketinantis atleisti nė vieno žmogaus. „Daugelį dalykų mes jau esame išsprendę“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

Auditas pernai buvo inicijuotas per mokytojų streiką, žadant iš neefektyviai naudojamų įstaigų lėšų surasti papildomų išteklių pedagogų algoms didinti. Tuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) laikinai vadovavo susisiekimo ministras Rokas Masiulis, pareiškęs, kad audito metu nustatyti pažeidimai yra netoleruotini.

Vėliau žurnalistams komentuodamas audito rezultatus R.Masiulis sakė, kad daugeliu atveju nustatytas pirkimas iš vieno šaltinio, virš 90 proc. pirkimų buvo vykdomi be konkurso.

„Patikrino vieną atvejį, vienas tiekėjas, kuris be konkurso laimi vienoje įstaigoje jau kelintus metus. Jo akcininkai per 2 metus dividendais išsiėmė apie 4 mln. eurų. Jeigu ta įstaiga teikia paslaugas tik valstybiniam sektoriui, tai tikrai verta susimąstyti, kas čia per konkursai ir kaip gali būti tokie dideli pelnai“, – kalbėjo R.Masiulis.

Klausiamas, kokia tai įstaiga, ministras teigė detalių sakyti negalintis, informacija perduota ŠMM, Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Viešųjų pirkimų tarnybai.

„Kita dalis vyraujanti, tai pirkimai iš darbuotojų. Turim net tokių atvejų, kuomet darbuotojas dirba įstaigoje, įstaiga perka paslaugas, jas teikia tas pats darbuotojas, kuriam pagal darbo sutartį priklauso tuos darbus daryti. Tai toks bendras susidaro vaizdas, kad sukurtas bendras voratinklis, kur viešųjų pirkimų pinigai pasidalinami tarp savų“, – komentavo R.Masiulis.

Jis taip pat pažymėjo nekaltinantis visų švietimo sektoriaus darbuotojų, anot jo, didžiausia kaltė tenka „ilgamečiams vadovams, kurie tą sistemą toleravo, palaikė ir ji liko egzistuoti iki dabar“.

Pasak R.Masiulio, audito metu tikrinti 2016-2018 metai. Per audituotą laikotarpį viešiesiems pirkimams čia skirta daugiau nei 100 mln. eurų. Audito metu tikrintos 17 ministerijai pavaldžių įstaigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.