Artūras Jančys. Ištremtųjų į Kauną vargai

Kaune pasirodė pirmieji tremtiniai. Jų kol kas atvežta tik dešimt, parodomajam procesui. Būtų kažkas panašaus į keistuolio genijaus F.Kafkos romaną „Procesas“, nors siužetas nevisiškai toks.

 A.Jančys
 A.Jančys
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2019, 7:05 AM

Tiksliau, visiškai kitoks. Jau vien tai, kad F.Kafkos romane nekaltai pasmerkiamas ir mirties bausme nubaudžiamas tik vienas asmuo. O į Kauną ištremtųjų bus apie šimtą, šįkart atsiųsta tik bandomoji partija, bet mirties bausmė jiems nė vienam negresia.

Ir tremtiniai buvo atgabenti ne gyvuliniuose traukinio vagonuose, o atvyko nuosavais ar tarnybiniais automobiliais arba greitaisiais traukiniais Vilnius-Kaunas, nors dėl pastarosios galimybės abejotina, nes, iš sostinės S.Daukanto aikštės sudrebinus „Lietuvos geležinkelius“ „skaidrumo“ kampanija, greitųjų maršrutų tarp Kauno ir Vilniaus sumažėjo.

Bet kuriuo atveju tariamieji tremtiniai iš sostinės į Kauną atvyko nepalyginti geresnėmis sąlygomis nei tikrieji tremtiniai, išvaryti iš tėvynės į siberijas 1941-aisiais ir pokario metais.

Tariamieji tremtiniai – tai pirmieji 10 Žemės ūkio ministerijos valdininkų, tokia simbolinė šios ministerijos in corpore perkėlimo į Kauną pradžia. Bet tremtiniais juos pavadinome todėl, kad jau nusprendus perkelti Žemės ūkio ministeriją į Kauną pasigirdo priešgynos balsų ir grasinimų, kad dauguma ministerijos darbuotojų, gal net 80 procentų, pervažiuoti dirbti iš sostinės „į kažkokį Kauną“ nenori ir, jei sprendimas nebus pakeistas, jie išeis iš ministerijos.

Aišku, na, kur matyta, kad tokie garbingi asmenys, pripratę prie civilizuoto senamiesčio baroku, dešiniakrantės Neries dangoraižiais žymaus europinio miesto, sostinės, būtų iškeldinti į kažkokį bažnytkaimį, kuriame centrinėmis gatvėmis konkės tebevažinėja ir nė vienos picerijos!

Tiesa, tame civilizuotame europiniame didmiestyje vos už kelių žingsnių nuo savivaldybės dangoraižių – apgriuvusių Šnipiškių medinukų kvartalai, neasfaltuotos gatvės, žmonės tempia vandenį iš vandens kolonėlių, vaikšto į lauko tualetus.

Čigonų taboras Kirtimuose, kur kone kas savaitę miršta po narkomaną, – tai tiesiog didmiesčio egzotika, o jau ką kalbėti apie baigiančią griūti A.Sniečkaus valdymo metus menančią autobusų stotį... Vis tiek – Europa, civilizacija, o Kaunas – provincija, ir čia išgrūsti tokią garbingą įstaigą kaip ministerija tiesiog gėda!

Juokingiausia, kad patyrinėjus į „kaimiečių bažnytkaimį“ (taigi Kauną) šiukštu nenorinčių persikelti Žemės ūkio ministerijos valdininkų biografijas gali paaiškėti, kad jie veikiausiai gimė, augo būtent kaimuose ir bažnytkaimiuose, o mokslus baigė būtent Kauno A.Stulginskio universitete (ASU), buvusioje Žemės ūkio akademijoje, anuomet su suvalkietišku akcentu vadintoje tiesiog „ŽIEmke“.

Ne veltui sakoma, kad iš vargetos kilęs ponas yra bjauriausias ponas, tad tinka posakis, kad iš kokių nors Kalabribiškių į Vilniaus Justiniškes (Pilaitę, Viršuliškes, Karoliniškes) atsibeldęs valdininkas yra labiausiai nosį užrietęs valdininkas. C'est le Paris, le Paris c'est moi“ („Jeigu tai yra Paryžius, tai Paryžius esu aš“) – kurgi ne, ponaiti, iš Kalabribiškių!

Bet kaip teisingai pastebėjo kauniečiai, kalabribiškiniai vilniečiai valdininkai neišgąsdins, jei atsisakys važiuoti į Kauną. Aukštųjų mokyklų, iš kurių šiuo atveju svarbiausia būtent „žiemke“, Kaune apstu, tad specialistų Žemės ūkio ministerijai nepritrūks.

O dar turint galvoje, kad ASU sujungtas su Kauno Vytauto Didžiojo universitetu, tad humanitarinės minties ir žemės ūkio mokslo jungtis smogs dviguba jėga ir sostinės valdininkijai liks tik apsidengti kopūstų lapais ir pasislėpti Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos slėptuvėje Švitrigailos gatvėje.

O ir Kauno Prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Z.Dargevičius yra išsakęs siaubingai sostinės valdininkams atrodančią mintį, jog Vyriausybę apskritai reikėtų decentralizuoti, ministerijas išskaidyti po visą Lietuvą. Anot jo, Klaipėdoje galėtų būti įkurdinta Aplinkos ministerija, o Šiauliuose – Susisiekimo ministerija. Šiuolaikinių informacinių sistemų priemonėmis tai visiškai įmanomas ir ekonomiškai efektyvus modelis.

Na, o Kaune tie pirmieji „tremtiniai“ – tai veidrodine vadinama Žemės ūkio ministerija, bandomasis modelis, darinys, sukurtas patikrinti, kaip veiks visa sistema.

Beje, pirmieji „tremtiniai“ arba, kad skambėtų išdidžiau, pavadinkime juos kolonistais, įkurdinti labai vykusiai – I.Kanto gatvėje, netoli Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno skyriaus būstinės.

Ateityje į Kauną perkeltą ministeriją lyg ir ketinama įkurdinti dar arčiau STT. Labai protingas sprendimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.