Rinkimų komitetų žvaigždės užgesti gali Europos Parlamento rinkimuose

Gegužės 26-ąją vyksiančiuose Europos Parlamento (EP) rinkimuose vėl galės dalyvauti rinkimų komitetai. Nors sutariama, kad šių struktūrų triumfas kovą surengtuose Lietuvos savivaldos rinkimuose atskleidė partinės sistemos ir partijų populiarumo krizę mūsų šalyje, EP rinkimuose komitetų sėkmė gali ir nepasikartoti.

Politologai prognozuoja, kad EP rinkimuose visuomeniniams komitetams gali nepakakti rinkėjų palaikymo.<br>Lrytas.lt montažas
Politologai prognozuoja, kad EP rinkimuose visuomeniniams komitetams gali nepakakti rinkėjų palaikymo.<br>Lrytas.lt montažas
Aušra Maldeikienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušra Maldeikienė<br>T.Bauro nuotr.
Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Artūras Paulauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Paulauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lauras Bielinis<br>T.Bauro nuotr.
Lauras Bielinis<br>T.Bauro nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 6:00 AM

Pasak politologų, politikos dalyvių žaidimo taisyklės savivaldos rinkimuose ir EP rinkimuose gerokai skiriasi, o ir rinkėjai sėkmingai pastebi silpnąsias komitetų funkcionavimo vietas.

Komitetai dalyvauja antrąjį kartą

Pirmą kartą EP rinkimuose Lietuvoje visuomeniniai komitetai dalyvauti galėjo 2014 metais. Debiutas  nebuvo sėkmingas – dalyvio statusą jie prarado dar prieš rinkimus.

Į šįmečius rinkimus užsiregistravo šeši rinkimų komitetai: „Aušros Maldeikienės traukinys“, Pauliaus Kunčinio vedamas „Lemiamas šuolis“, „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“, „Prof. Dr. Stanislovo Tomo sąrašas“, „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“, vadovaujamas Artūro Paulausko, „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“.

Kad komitetai galėtų tęsti kovą dėl vietų EP, reikia 10 000 parašų. Kovo 2-ąją prasidėjęs parašų rinkimas truks iki balandžio 11 d.

Tačiau ir surinkti parašai dar negarantuoja pakankamo rinkėjų palaikymo: slenkstis, kurį turi peržengti rinkimų komitetas, kad jo nariai galėtų varžytis dėl EP mandatų, yra pakankamai aukštas.

Vadovaujantis rinkimų į EP tvarka, „partijos ar rinkimų komiteto kandidatų sąrašas ar jungtinis kandidatų sąrašas gali gauti Europos Parlamento narių mandatų (dalyvauja skirstant mandatus) tik tuo atveju, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų“.

Lemia nacionalinis žinomumas

Politologas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas akcentavo, kad esminis visuomeninių rinkimų komitetų sėkmės faktorius – komitetų lyderių pripažinimas, žinomumas ir teigiamas vertinimas visos šalies mastu.

„Komitetų sėkmė galima tik tuo atveju, jei komitetų lyderiai bus visoje šalyje žinomi žmonės. Savivaldos rinkimuose pakako, kad komiteto vedlys būtų tam tikrame mieste ar regione žinomas žmogus. EP rinkimų atveju to negana.

Šiuose savivaldos rinkimuose pergales šventę merai buvo gerai žinomi tuose miestuose ar miesteliuose. Kiti sąrašo nariai rinkėjų nelabai domino, svarbūs populiarūs veidai ir etiketės, kurias galima priklijuoti komitetui.

Todėl sėkmė ar nesėkmė tiesiogiai priklausys nuo to, kiek sąrašo lyderiai bus žinomi ir populiarūs visos Lietuvos mastu“, – prognozavo politologas V.Dumbliauskas.

Populiarumo negalima vertinti vienareikšmiškai

Anot MRU docento V.Dumbliausko, klaidinga galvoti, kad politiko žinomumas – nenuginčijamas sėkmės garantas. 

„Kai kurių Lietuvos mastu matomų politikų, pavyzdžiui, A.Maldeikienės, žinomumas gali ne tik padėti, bet ir pakišti koją. Taip yra dėl paprastos priežasties – jie vertinami prieštaringai ir labai nevienodai.

Taip pat per šiuos rinkimus paaiškės ir A.Paulausko bei R.Pakso politinė vertė. Kol kas sunku pamatuoti R.Pakso galimybes, nes iki šiol rinkimuose jis dalyvaudavo kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašo pirmasis numeris.

EP rinkimai ne tik komitetams ar juos vedančioms asmenybėms, bet ir partijoms bus savo galimybių nacionaliniu mastu pasitikrinimas“, – portalui lrytas.lt teigė V.Dumbliauskas.

Prognozuojamas atsargesnis rinkėjų elgesys

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis pastebėjo, kad rinkėjai puikiai supranta, jog rinkimų komitetai ir jų veikla įprastai yra orientuoti į trumpą laikotarpį. Tuo tarpu partijų veikla vertinama iš ilgojo laikotarpio perspektyvos.

„Visuomeninių rinkiminių komitetų pozicijos EP, tikėtina, bus silpnesnės nei savivaldos rinkimuose. Komitetų atžvilgiu rinkėjai galimai bus atsargesni. Manyčiau, kad kai kurie komitetai turi šanšų, bet didelis klausimas, ar jiems tikrai pakaks rinkėjų palaikymo.

Pagrindinė priežastis ta, kad rinkėjas puikiai supranta, jog komitetai išties yra vietinio lygio politikos atspindys. Tuo tarpu visos valstybės lygmeniu komitetas neatrodo pakankamai rimtai ir stipriai. Todėl labai tikėtina, kad EP kontekste rinkėjas į partijas žvelgs kaip į už visuomeninius rinkiminius komitetus rimtesnes struktūras, kurių veiklą žmonės mato ir vertina ilgojo laikotarpio perspektyvoje“, – sakė politologas L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.