Lazdijų ligoninėje aptikta nemažai trūkumų, auditoriai įžvelgė net likvidavimo grėsmę

Finansinis deficitas, nuosavas turtas nudėvėtas ir lėtai atnaujinamas, neparengti svarbūs planai, Stebėtojų taryba nevykdo savo funkcijų, net penktadalis etatų nesusiję su sveikatos priežiūros paslaugų teikimu.

 Lazdijų ligoninėje auditą atlikusi įmonė rado nemažai trūkumų.<br> Lazdijuligonine.lt nuotr.
 Lazdijų ligoninėje auditą atlikusi įmonė rado nemažai trūkumų.<br> Lazdijuligonine.lt nuotr.
 Lazdijų ligoninėje auditą atlikusi įmonė rado nemažai trūkumų.<br> Lazdijuligonine.lt nuotr.
 Lazdijų ligoninėje auditą atlikusi įmonė rado nemažai trūkumų.<br> Lazdijuligonine.lt nuotr.
 Lazdijų ligoninėje auditą atlikusi įmonė rado nemažai trūkumų.<br> Lazdijuligonine.lt nuotr.
 Lazdijų ligoninėje auditą atlikusi įmonė rado nemažai trūkumų.<br> Lazdijuligonine.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 16, 2019, 6:53 PM

Tai – tik dalis trūkumų, kuriuos aptiko Lazdijų ligoninės veiklą tikrinę auditoriai, parengę griežtas išvadas – jei nebus pagerinti rodikliai, gresia likvidavimas.

Vietos savivaldybei priklausančios ligoninės direktorius Vitas Šimkonis serga nuo praėjusių metų rudens iki šiol.

Audito metu buvo tikrinama įstaigos veikla nuo 2016 metų sausio iki 2018 metų spalio.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, jog V.Šimkonis padarė pažeidimą, spręsdamas toje pačioje ligoninėje dirbančios savo žmonos Ramutės Šimkonienės darbo užmokesčio klausimą. Sutuoktinei buvo padidintas atlyginimas.

Prabilo apie likvidavimo grėsmę

„Dalis rodiklių, numatytų restruktūrizavimo plane, parengtame 2016–2017 metų laikotarpiui, liko nepasiekti.

Pavyzdžiui, lovų naudojimo rodiklis užpernai buvo planuotas 298, o faktiškai pasiektas 215, dienos chirurgijos paslaugų skaičius planuotas 789, o pasiektas tik 236.

„Kadangi šis rodiklis 215, galimos pasekmės įstaigai – likvidavimas.

Ligoninė nedėjo pastangų, neparengė ir nepatvirtino ligoninės restruktūrizavimo strategijos ir veiksmų plano artimiausiems metams“, – teigiama auditą atlikusios bendrovės „Rezit“ ataskaitoje.

Išryškėjo neveiklumas

Pasak auditorių, tikrintu laikotarpiu ligoninės Stebėtojų taryba nevykdė savo funkcijų – negauta jokių dokumentų apie jos atliktus darbus.

Gydymo taryba net nesvarstė ligoninės padalinių darbo organizavimo tobulinimo, jų veiklos rezultatų ir kitų klausimų, neteikė pasiūlymų.

Medicinos etikos komisija nekontroliavo, kaip laikomasi etikos reikalavimų – audito metu nebuvo pateikta duomenų jos veiklą.

Auditorių tvirtinu, ligoninė nesivadovavo gerąja praktiką ir nesudarė savo strateginių veiklos planų – tai mažina veiklos efektyvumą, nenustatomi tikslai ir rezultatai, kuriuos įstaiga turėtų pasiekti per numatytą laikotarpį, efektyviai naudodama finansinius ir žmogiškuosius išteklius.

Finansiniai rezultatai suprastėjo

Audito ataskaitoje teigiama, jog Lazdijų ligoninės finansinės veiklos rezultatai, lyginant su 2015 metais, kai buvo 75 tūkst. 687 eurų perviršis, pablogėjo.

Įstaigos užduotis buvo buvo 50 tūkst. eurų perviršis, tačiau susidarė daugiau nei 22 tūkst. eurų deficitas.

Per 2016 ir 2017 metus ligoninė turėjo įvykdyti po 15 kovos su korupcija priemonių, tačiau auditorių nuomone, tai nebuvo padaryta: „Nors 2016 metų veiklos ataskaitoje nurodyta, jog įvykdyta 15 priemonių, duomenų apie atskirų priemonių vykdymą nebuvo pateikta.

2017 metų ataskaitoje nurodyta, kad įvykdytos 5 priemonės, bet duomenų apie jų vykdymą audito metu nebuvo pateikta“.

Turtas lėtai atnaujinamas

Patikrinimą atlikę auditoriai konstatavo, jog įstaigos nuosavybės teise valdomas turtas yra nudėvėtas ir lėtai atnaujinamas. Tai sąlygoja veiklos trikdžius bei didesnes išlaidas turto remontui bei priežiūrai.

Ilgalaikio turto atnaujinimo tempai sparčiai lėtėja – pavyzdžiui, 2018 metais ilgalaikio turto įsigijimai (atnaujinimas) sudarė vos 44 proc. investicijų sumos, buvusios 2016 metais.

„Laiku neskiriant lėšų būtinosioms investicijoms, ilgalaikio turto atnaujinimui gali kilti grėsmė įstaigos teikiamų paslaugų kokybei bei aprėpčiai“, – tvirtinama audito ataskaitoje.

Tikrintojai negavo daugelio prašomų dokumentų, tarp jų – ir darbo apmokėjimo tvarkos aprašo. Paaiškinta, kad tokio aprašo nėra, jis dar tik yra rengiamas: „Bet kai susirgo direktorius, viskas sustojo“.

Penktadalis – ne medikai

Auditoriai atkreipė dėmesį, jog ligoninė išsiskiria itin dideliu nemedicininio personalo skaičiumi. Daugiau nei penktadalį etatų sudaro su sveikatos priežiūros paslaugų teikimu nesusijęs personalas.

Administracijos, ūkio ir pagalbinio personalo kartu su slaugytojų padėjėjų užimti etatai sudaro 38 proc. visų užimtų etatų.

Auditą atlikusių nuomone, įstaigai būtina peržiūrėti šių darbuotojų funkcijas ir patvirtinti naują etatų sąrašą, atsižvelgiant į įstaigos struktūrinius pokyčius.

Įžvelgė pažeidimus

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, jog Lazdijų ligoninės direktorius V.Šimkonis, spręsdamas savo žmonos darbo užmokesčio klausimą, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą.

Etikos sargai taip pat atkreipė dėmesį, kad gydymo įstaigos vadovas nustatyta tvarka ir terminais nedeklaravo sutuoktinės pareigų toje pačioje darbovietėje.

Kol V.Šimkonis serga, direktoriaus pareigas laikinai eina jo patarėjas Kęstutis Mazurkevičius.

Lazdijų ligoninės direktorius Vitas Šimkonis:

„Netrukus po ligos grįšiu į darbą ir įsigilinsiu į audito medžiagą. Audito išvados – tendencingos, yra masė vienas kitam prieštaraujančių teiginių.

Buvo siekiama man pakenkti – neva esu blogas vadovas, blogai dirbu, todėl mane reikia atleisti iš pareigų. Manau, jog visa tai vyko praėjusios kadencijos mero Artūro Margelio iniciatyva.

Reikės pasiaiškinti, ar šita firma iš viso turi teisę atlikti auditą – kiek žinau, ji užsiima projektų rašymais, bet ne auditais.

Audito išvadose rašoma, kad nevykdomi lovadieniai. Kreipiausi į merą, kad būtų sumažintos vaikų lovos, bet jis neleido, išbarė kad noriu uždaryti skyrių.

Mes vykdome strategiją, vykdome ketvirtą restruktūrizacijos etapą, kaip yra numačiusi Sveikatos apsaugos ministerija.

Stengiamės išlaikyti skyrius, bet lovas privalome mažinti, kadangi mažėja žmonių skaičius.

Gal tegul A.Margelis pagalvoja, kodėl Lazdijuose tragiškai mažėja gyventojų? Jie išvažiuoja, todėl mažėja ir guldomų pacientų skaičius, užtai ir neįvykdome lovadienių normų.

Siūliau pagerinti situaciją, bet buvau nesuprastas.

Reikėjo sumažinti lovų skaičių. Prieš du metus sumažinau lovas Terapijos skyriuje, jis puikiai vykdo rodiklius. Uždariau akušerinį, kilo triukšmas, susipykau su tuomečiu meru.

Dėl vaikų skyriaus – dabar taip pat reikia mažinti lovas. Yra septynios lovos, bet guli vienas vaikas arba nė vieno.

Neleido sumažinti. Bet kaip tada pasiekti reikalaujamus rodiklius? Ką daryti, jei trūksta žmonių? Specialiai guldyti?

Tas pats – ir su operacijomis, Buvo reikalaujama, kad mūsų ligoninėje operacijų kasmet daugėtų, bet realybė – kitokia, tas skaičius traukiasi, naujos technologijos taikomos didžiosiose klinikose.

Pas mane sudaryti antikorupcijos planai, buvo paskirtas atsakingas žmogus. Laikinasis direktorius jį atleido, bet teismas paskui grąžino jį į darbą.

Kol sirgau, ligoninėje nebuvo padarytas nė vienas Gydymo tarybos posėdis, o man dirbant, jie vykdavo kas dvi savaitės. Galbūt audito metu nebuvo rasti protokolai?

Į mano vietą, ko gero, buvo numatytas K.Mazurkevičius.

Man susidarė įspūdis, kad auditas buvo užsakomasis. Kodėl auditą atliko patirties šioje srityje neturinti firma, surašė vienas kitam prieštaraujančius teiginius?

Dar norėčiau paaiškinti dėl tarnybinės etikos. Buvo pakelta alga visiems gydytojams ir medicinos seserims, taip pat ir mano žmonai.

Jos atlyginimo padidinimas nebuvo nebuvo išskirtinis, lygiai kaip ir kitiems kolegoms, gal 30 eurų.

Meras liepė atleisti mano pavaduotoją, turėjau jį atšaukti iš pareigų. Kas tada be pavaduotojo galėjo pasirašyti dokumentus dėl algos pakėlimo? Tik aš, direktorius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.