Brandos egzaminai: tinkamas pasiruošimas – pusė sėkmės

Abiturientai ruošiasi svarbiausiam 12 mokslo metų vainikuojančiam iššūkiui – brandos egzaminams. Ir nors šįmet svarbesnių pokyčių nenumatyta, Nacionalinis egzaminų centras (NEC) atkreipia dėmesį į svarbiausias datas ir ko nepamiršti norint geriausiai atskleisti savo gebėjimus.

NEC direktorė S.Vingelienė.<br>T.Bauro nuotr.
NEC direktorė S.Vingelienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-17 09:31

Egzamine smulkmenų nebūna

Lietuvoje vyksta valstybiniai (VBE) ir mokykliniai (MBE) brandos egzaminai. Kasmet organizuojamos dvi egzaminų sesijos – pagrindinė ir pakartotinė.

Pagrindinė sesija vykdoma balandžio–birželio mėn., pakartotinė – birželį–liepą. Daugiausia moksleivių, anot NEC direktorės Saulės Vingelienės, laiko lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos (anglų) ir matematikos VBE.

Norint gauti brandos atestatą būtina išlaikyti du brandos egzaminus. Vienas iš jų yra privalomas – lietuvių kalbos ir literatūros. Mokinys (ar buvęs mokinys), be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 6 dalykų brandos egzaminus ir brandos darbą.

S.Vingelienė primena: šįmet, kaip ir praėjusiais metais, per visus brandos egzaminus mokiniai turi rašyti juodai rašančiais tušinukais, kurie turėtų užtikrinti skenuotų atsakymų lapų vaizdų, kuriuos mokiniai mato skelbiant egzamino rezultatus, kokybę.

Tai patvirtina 2018 m. įvykę egzaminai – skenuotų vaizdų kokybė buvo kur kas geresnė. Todėl eidamas į egzaminą mokinys turėtų dar kartą pasitikrinti, ar jo rašymo priemonė – juodai rašantis tušinukas – gerai rašo.

Ir mokiniai, ir egzamino vykdytojai bei kiti su juo susiję asmenys turi užtikrinti, kad egzaminai praeitų sklandžiai – niekam nesutrukdytų kaukšintys batai ar skambantys telefonai, nes einant į egzaminą bus svarbios ir tokios smulkmenos.

Leidžiama papildoma pagalba

Privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą galima laikyti, jei šio dalyko metinis pažymys patenkinamas ir išlaikyta lietuvių kalbos ir literatūros įskaita. Per lietuvių kalbos ir literatūros privalomąjį brandos egzaminą reikės parašyti rašinį pasirinkus vieną temą iš keturių siūlomų.

Rašant rašinį privalu remtis bent vienu autoriumi iš 36 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių. Per egzaminą prie kiekvienos temos pateikiami du rekomenduojami autoriai. Jeigu nebus remiamasi nė vienu iš 36 privalomų autorių, egzaminas nebus išlaikytas.

„Per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą galima naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais. Tačiau tai nėra būtina. Viena vertus, tai yra pagalba, antra vertus, – tam tikras laiko planavimo iššūkis, nes egzaminas vyksta ribotą laiką. Todėl pirmiausia reikėtų pasverti, ar per egzaminą tikrai reikalingi kūriniai“, – komentavo NEC direktorė.

Kiekvienas mokinys, kol iki egzamino pabaigos liks pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 minučių.

Jei mokinys iki egzamino pabaigos likus pusantros valandos kompiuteriu nepasinaudos ar pasinaudos tik vieną kartą 10 min., jis kompiuteriu galės naudotis tik vieną kartą ir ne ilgiau kaip 10 min. tuo atveju, jeigu yra kompiuterio laukiančių kitų mokinių.

Kaip ir anksčiau, taip pat galima naudotis Dabartinės lietuvių kalbos žodynu ir dvikalbiais žodynais.

Per pagrindinę sesiją neišlaikius lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio ar mokyklinio brandos egzamino pakartotinėje sesijoje bus galima laikyti tik mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.

Svarbiausia – tinkama informacija

2019 metais elektroniniu nuotoliniu būdu bus vertinami užsienio kalbos (anglų), dalis lietuvių kalbos ir literatūros, biologijos, chemijos, fizikos ir informacinių technologijų valstybinių brandos egzaminų darbai.

Toks egzaminų darbų vertinimo būdas – lankstesnis ir greitesnis. Įprastai visų brandos egzaminų pagrindinės sesijos rezultatai paskelbiami iki liepos 12 d. Nesutinkant su valstybinio brandos egzamino darbo įvertinimu per 2 darbo dienas (o mokyklinio – per 3 darbo dienas) nuo rezultatų paskelbimo dienos galima teikti mokyklos vadovui apeliaciją dar kartą peržiūrėti darbą ir jį įvertinti iš naujo.

„Apeliaciją rekomenduojama teikti tik tuo atveju, jeigu, susipažinęs su savo darbo rezultatu ir atlikto valstybinio brandos egzamino darbo virtualia kopija, būsite argumentuotai įsitikinęs įvertinimo klaidingumu. Apeliacijos metu darbas vertinamas iš naujo, todėl įvertinimas gali ne tik padidėti, bet ir sumažėti“, – įspėjo pašnekovė.

Brandos atestatas išduodamas tik gavus apeliacijų rezultatus. Į brandos atestato priedą įrašomas apeliacijos rezultatas. Svarbu tai, kad apeliacijų nagrinėjimas netrukdo suspėti laiku pateikti dokumentus stoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

Priežastys nelaikyti egzamino

Neatvykus į pasirinktą egzaminą tą pačią ar kitą dieną reikia kreiptis į savo mokyklos vadovą ir pateikti neatvykimo priežastį pagrindžiančius dokumentus bei prašymą neatvykimą pripažinti pateisinamu ir leisti pasirinktą egzaminą laikyti pakartotinėje sesijoje.

Prašymą dėl aktualių ar Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše nenumatytų brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo atvejų reikia pateikti Prašymų dėl Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše nenumatytų ir nereglamentuotų atvejų nagrinėjimo komisijai. Prašymas siunčiamas Nacionaliniam egzaminų centrui.

Jei dėl egzaminų kyla klausimų, pirmiausia informacijos reikėtų ieškoti Nacionalinio egzaminų centro interneto svetainėje, jos neradus – kreiptis į asmenį, mokykloje atsakingą už brandos egzaminus. Negavus atsakymo mokykloje elektroniniu paštu galima kreiptis į Nacionalinį egzaminų centrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.