Priminimas Europos Sąjungos piliečiams: registruokitės balsavimui rinkimuose į Europos Parlamentą

2019 m. gegužės 23 – 26 dienomis Europos Sąjungos valstybėse vyks rinkimai į Europos Parlamentą. Lietuvoje rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2019 m. gegužės 26 d., sekmadienį.

 Lietuvoje rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2019 m. gegužės 26 d., sekmadienį.<br> M. Patašiaus nuotr.
 Lietuvoje rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2019 m. gegužės 26 d., sekmadienį.<br> M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-18 10:34

Įstatymai numato, kad teisę balsuoti rinkimuose į Europos Parlamentą turi ne tik Lietuvos piliečiai, tačiau ir nuolat Lietuvoje gyvenantys kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai, kuriems rinkimų dieną yra sukakę 18 metų.

Nuolat gyvenančiu Lietuvoje laikomas Lietuvos ar kitos Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, kuris deklaravo gyvenamąją vietą ir kurio duomenys apie gyvenamąją vietą Lietuvoje yra įrašyti Lietuvos gyventojų registre iki š. m. kovo 22 d.

Pagal Europos Sąjungos teisės aktus ir Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymą, Lietuvos Respublikos piliečiai išvykę iš Lietuvos, kaip ir visi Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai, gyvenantys Lietuvoje, turi teisę pasirinkti, kurioje valstybėje balsuoti: Lietuvoje ar savo kilmės valstybėje. Tuose pačiuose rinkimuose balsuoti du kartus draudžiama.

Jeigu kitos Europos Sąjungos valstybės narės pilietis nuspręstų balsuoti savo kilmės valstybėje, dėl balsavimo reikėtų kreiptis į savo šalies diplomatinę atstovybę arba konsulinę įstaigą.

Jeigu pilietis nuspręstų rinkti Europos Parlamento narius į Lietuvai skirtas vietas, VRK turi pateikti užpildytą oficialią deklaracijąiki š. m. gegužės 7 d.

VRK, gavusi užpildytą asmens deklaraciją, jį įrašys į Lietuvos Respublikos rinkėjų sąrašus ir kilmės Europos Sąjungos valstybei narei išsiųs prašymą išbraukti jį iš tos šalies rinkėjų sąrašų.

Deklaraciją galima atsiųsti iki š. m. gegužės 7 d. paštu arba pristatyti VRK adresu Vyriausioji rinkimų komisija, Gynėjų g. 8, LT-01109 Vilnius arba atsiųsti nuskenuotą el. paštu loreta.rakauskiene@vrk.lt.

Kontaktai pasiteirauti: tel. +370 620 75079, el. paštas loreta.rakauskiene@vrk.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar už M. Navickienės skandalo kyšo Prezidentūros ausys?