Į rekordines aukštumas pakilę konservatoriai iš pirmos vietos išstūmė valstiečius

Vertinant partijų reitingus, jau galima apytikriai spėti, kurios jų gali tikėtis sėkmės ir rinkimuose į Europos Parlamentą. Tai rodo naujausios „Vilmorus“ apklausos rezultatai.

 Partijų reitinguose - dar vienas pasikeitimas. Konservatoriai vėl aplenkė valstiečius. <br> lrytas.lt nuotr. koliažas. 
 Partijų reitinguose - dar vienas pasikeitimas. Konservatoriai vėl aplenkė valstiečius. <br> lrytas.lt nuotr. koliažas. 
Susisiekimo ministras Rokas Masiulis.<br>D.Umbraso nuotr.
Susisiekimo ministras Rokas Masiulis.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjero ir Vyriausybės reitingas yra neigiamas, o kai kurių ministrų - teigiamas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjero ir Vyriausybės reitingas yra neigiamas, o kai kurių ministrų - teigiamas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R.Karbauskis. <br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R.Karbauskis. <br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R.Karbauskis. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R.Karbauskis. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 5:52 AM, atnaujinta Apr 20, 2019, 2:45 PM

Pasikeitimų yra ir partijų rikiuotėje, kurioje pirmąją vietą susigrąžino konservatoriai, kurie žemyn nustūmė valstiečius.

Čia – savotiškos sūpuoklės. Balandį už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD) būtų balsavę 20,8 proc., kovą – 16,3 proc., vasarį – 18,9 proc., o už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) – atitinkamai 15,8, 18,6 ir 16,6 proc. rinkėjų.

Beje, vertinant partijų reitingus, jau galima apytikriai spėti, kurios jų gali tikėtis sėkmės ir rinkimuose į Europos Parlamentą.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys naujienų portalui lrytas.lt aiškino, kodėl partijų reitingai ir lyderiai juose taip dažnai keičiasi.

„Jeigu dauguma rodiklių, ar institucijos, ar žmonių reitingai, yra gana stabilūs, partijų jie kažkaip labai šuoliuoja. Galbūt dėl to, kad partijos dariniai nėra išbaigti ir stabilūs – nuomonės keičiasi. Praeitą mėnesį žemiau Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai buvo, šį aukščiau. Bet kad čia kokia tendencija būtų, nematau jos. Praeitą mėnesį konservatorių reitingas bus žemesnis, o užpraeitą, maždaug toks, koks dabar. Tam tikrame lygmenyje banguoja“, – kalbėjo V.Gaidys.

Jo teigimu, konservatorių rinkėjas nėra homogeniškas, nėra visiškai vieningas. Jis taip pat pridūrė, kad ir valstiečių reitingas yra „banguojantis“.

„Per paskutinius pusę metų partijų reitingai fronte nelabai kas pasikeitė, lieka ir toliau neapibrėžtumai“, – situaciją vertino V.Gaidys, pridurdamas, kad situacija aiškės artėjant Seimo rinkimams.

Ilgas kelias link pasitikėjimo teismais

Praėjusio mėnesio reitingai parodė negailestinga visuomenės vertinimą teismams. Teisėjų korupcijos skandalas kaip reikiant apkarpė ilgai augintą pasitikėjimą. Naujausios apklausos duomenimis, situacija jau gerėja, tačiau procesas bus ilgas.

„Pasitikėjimas teismais buvo ypatingai stipriai nukritęs. Daugiau jokių įvykių nebuvo, prasidėjo reitingo atsistatymo procesas, kuris gali užtrukti ir metus, ar pusantrų metų. Pasitikėjimas šiek tiek paaugo, 2 procentiniais punktais, sumažėjo nepasitikėjimas, 10 procentinių punktų. Bet teismai išlieka su neigiamu balansu“, – situaciją komentavo V.Gaidys, jis priminė, kad nepasitikėjimas teismais buvo išaugęs ir po Garliavos istorijos.

V.Gaidys priminė, kad praeitą mėnesį pasitikėjimas krito visomis institucijomis, kurios yra susijusios su teismais. Tačiau šį mėnesį situacija jau gerėja – Generalinės prokuratūros vertinimas jau yra teigiamas, atsigavo ir Konstitucinio teismo (KT) vertinimas.

Jis prognozavo, kad atsigavimo procesas bus ilgas – per sekundę reitingai krenta, o atsistato per labai ilgą laiką. „D.Grybauskaitė su savo aukštu reitingu, lygiai prieš metus pakliuvo į tulpių pašto istoriją, 10 procentinių punktų nukrito jos reitingas tuo metu. O po to kiekvieną mėnesį jos reitingas augo, metus laiko. Ir per tuos metus vis dar nepasiekė to lygio, kuris buvo prieš metus“, – sakė jis.

Vyriausybė su minusu, dauguma ministrų – su pliusu

„Vilmorus“ direktorius V.Gaidys pastebėjo, kad susisiekimo ministro Roko Masiulio pasitikėjimo reitingas išliko nepakitęs. „Buvo galima spėti, kad jis nukris gal kažkiek, bet liko stabilus“, – sakė „Vilmorus“ direktorius.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad R.Masiulis prieš kelias savaites iš darbo atleido Klaipėdos uosto vadovą Arvydą Vaitkų. Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) tokį sprendimą sukritikavo.

V.Gaidys pastebėjo, kad didžioji dalis vyriausybės ministrų turi teigiamą įvertinimą, nors pačios vyriausybės ir premjero Sauliaus Skvernelio reitingai yra neigiami.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai