A. Valinskas paaiškino, kodėl Ukraina išsirinko komiką: V. Landsbergis irgi buvo pianistas

Lietuva dar tik ruošiasi, o Ukraina jau pasirinko. Sekmadienį naujuoju Ukrainos prezidentu išrinktas 41 metų komikas, televizijos serialo „Liaudies tarnas“ žvaigždė Volodymyras Zelenskis. Dabartinį prezidentą Petro Porošenką V.Zelenskis įveikė triuškinančiu skirtumu – surinko 73,2 proc. rinkėjų balsų.

 A. Valinskas paaiškino, kodėl Ukraina išsirinko komiką: V. Landsbergis irgi buvo pianistas<br> lrytas.lt koliažas
 A. Valinskas paaiškino, kodėl Ukraina išsirinko komiką: V. Landsbergis irgi buvo pianistas<br> lrytas.lt koliažas
Auksinis protas, spaudos konferencija, Arūnas Valinskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Auksinis protas, spaudos konferencija, Arūnas Valinskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Volodymyras Zelenskis<br>Scanpix nuotr.
Volodymyras Zelenskis<br>Scanpix nuotr.
Petro Porošenka ir Volodymyras Zelenskis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Petro Porošenka ir Volodymyras Zelenskis<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 9:39 AM, atnaujinta Apr 24, 2019, 1:10 PM

Išsirinko katę maiše

Buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas teigia, kad ukrainiečiai labiau pasitikėjo rinkdami katę maiše, negu dar kartą suteikdami šansą dabartiniam prezidentui.

Anot jo, V.Zelenskiui svarbiausia spalį įvyksiančiuose Aukščiausiosios Rados rinkimuose užsitikrinti kuo daugiau vietų ir sustiprinti savo užnugarį.

„Manau, kad reikia labai rimtai pasiruošti išlikimo kovai, nes rinkiminė kova yra vienas dalykas. Artėja parlamento rinkimai, jeigu jie neatsives į parlamentą savo partijos, kuri būtų jų atrama, praktiškai tas prezidentavimas bus labai liūdna lemiantis ne prezidentui, parlamentui, o pačiai Ukrainai, nes bus totalinis vidaus karas. Jeigu parlamentas išliks tokia dauguma, kaip yra dabar, tikrai nieko gero mes nesulauksime“, – teigė A.Valinskas.

Į prezidento postą V.Zelenskis išrinktas nepaisant to, kad neturi jokios politinės patirties. Panašiomis aplinkybėmis į Seimą išrinktas A.Valinskas įsitikinęs, kad tai nebūtinai blogas dalykas.

„Aš nematau, kad jis yra silpnoji grandis. Prisiminkime, labai svarbiais kai kurių šalių momentais ateidavo be politinės patirties ir būtent kūrėjai. V.Zelenskis yra puikus, nuostabus kūrėjas, aktorius, komikas, scenarijaus rašytojas. Vytautas Landsbergis atėjo, kaip jį pačioje pradžioje pavadino – pianistas. Atėjo žmogus nuo stalo, kur rašė apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, jis neturėjo jokios politinės patirties. Galbūt čia ir bus simbolinio Ukrainos lūžio į Vakarų pusę taškas ir jam galbūt pasiseks tą padaryti“, – sakė buvęs Seimo pirmininkas.

Politinis projektas

Buvusiam Lietuvos ambasadoriui Ukrainoje Algirdui Kumžai prieš daugiau nei dešimtmetį renginyje Kijeve teko susipažinti su V.Zelenskiu.

„Jis man padarė neišdildomą įspūdį. Jis prisistatė, susipažinom ir aš nepajutau jokios arogancijos. Dažniausiai žvaigždės būna pakankamai nervingos, neurotiškos, orientuotos į save – vis tiek toks darbas. Pajutau, kad jo ego yra labai suvaldytas, jis labai dėmesingas ir šiltas, talentingas žmogus. Kai prasidėjo šitas projektas, buvo pasirinktas tikrai geras pagrindinis asmuo. Ne veltui už jį žmonės atidavė tiek balsų“, – sakė A.Kumža.

Tačiau ar tikrai karinių konfliktų draskomai Ukrainai ne per daug rizikinga rinktis politinį projektą?

„Tai nėra gražus, šiltas žmogus – tai yra 10 proc. tam tikroje oligarchinėje grupuotėje turintis asmuo. Ten yra Valerijus Choroškovskis, Igoris Kolomoiskis. Žinoma, pirmu smuiku ten griežia ne I.Kolomoiskis, o V.Choroškovskis. Ten yra 9 stambūs vyrai, kurie pasistatė savo prezidentą“, – teigė A.Butkevičius.

Anot jo, nereikia pasiduoti iliuzijai, kad su V.Zelenskio išrinkimu į Ukrainą atėjo permainos.

„Tai yra tam tikros grupuotės narys. Žmonės, kurie atvedė jį į prezidento poziciją, ruošėsi tam ilgus metus. Pats projektas maždaug 3 metus tarnavo būsimiems rinkimams. Čia viskas gražiai suplanuota. Problema ne tame, kad jie atsivedė šį žmogų, o kokia bus šitos grupuotės politika. Jei kalbėsime iš lietuviškų pozicijų, tai kokia bus šios grupuotės politika konflikto su Rusija, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos Sąjungos atžvilgiu“, – sakė A.Butkevičius.

Rusijos grėsmės išlieka

„Turbūt geriausias apibūdinimas, ką galėčiau pasakyti apie šiuos rinkimus, yra garsaus Ukrainos žurnalisto Vitalijaus Portnikovo straipsnis. Šiais rinkimais oligarchai pasiuntė signalą, kad jie į prezidento postą, o tuo pačiu ir į parlamentą, gali atvesti bet ką. Reikės – atves arklį, reikės – komiką. Absoliučiai pritariu tam ir iš to yra kelios grėsmės. Pirmoji grėsmė yra oligarchinė, dėl kurios buvo neperrinktas P.Porošenka. Pripažinkime, ponas Porošenka yra oligarchas ir, deja, būdamas prezidento poste, irgi veikė kaip oligarchas. Antra grėsmė yra revanšas – Viktoro Janukovyčiaus aplinkos revanšas. Ir tai yra dar baisesnė grėsmė“, – sakė M.Laurinavičius.

Anot apžvalgininko, buvęs V.Janukovyčiaus administracijos vadovo pavaduotojas Andrijus Portnovas viešai paskelbė, kad po šių rinkimų grįžta į Ukrainą.

„Atrodytų, kodėl mes turėtume kreipti dėmesį į kažkokio A.Portnovo, kuris gal ir buvo V.Janukovyčiaus administracijos vadovo pavaduotojas, žodžius. O todėl, kad yra žinoma, kad jo aplinkos žmonės finansavo V.Zelenskio rinkimų kampaniją“, – sakė M.Laurinavičius.

Jis įvardino ir trečią grėsmę, iškilusią po Ukrainos rinkimų – Rusijos revanšą.

„Prisiminkime 2014 m., kai buvo „hakerių“ perimti Vladimiro Žirinovskio laiškai ir garsųjį projektą „Pinokis“, kur aiškiai surašyta. Jei žiūri iš dabarties perspektyvos, tai matai V.Zelenskį ten. Paskutinė informacija prieš pat rinkimus, aišku, ji iki galo nėra patikrinta, bet ją paskelbė „The Insider“ portalas, kuris nuolat demaskuoja Vladimiro Putino režimo dalykus – tie patys laiškai, kur yra aiškiai parodyta, kad bent jau labai mažą dalį kampanijos viename iš regionų finansavo su V.Putino administracijoje vienu iš svarbiausių pilkųjų kardinolų laikomu Vladislavu Surkovu susiję žmonės“, – sakė M.Laurinavičius.

Apie V.Janukovyčiaus aplinkos revanšą užsiminė ir A.Valinskas. Gyvendamas Šiaurės Kipre jis susipažino su ukrainiečiais, kurie į valdžią atėjus P.Porošenkai pabėgo, o dabar ketina sugrįžti.

„Gyvenant Šiaurės Kipre teko susipažinti su ten atvykusiais ne šiaip eiliniais ukrainiečiais, bet tais, kurie buvo pabėgę iš Ukrainos po V.Janukovyčiaus režimo griuvimo. Vieną vakarą išsikalbėjom, tie du vaikinai buvo labai stiprių jėgos struktūrų vadovai ir pabėgo į tokią šalį, iš kurios nebūtų galima jų pasiekti – Šiaurės Kipras neatiduoda. Ir jie atvažiavo su grynais pinigais, juos atsivežė lagaminais. Jie sako, kad dabar laukia, kol keisis valdžia, kol P.Porošenka baigs savo kadenciją. Jie to laukė kaip išgelbėjimo, nors V.Zelenskis dar net nebuvo politinėse paraštėse minimas. Jų pagrindinis revanšas yra labai aiškus – atėjai į valdžią, pasodink tuos, kurie buvo prieš tave. Viskas, kategoriškai. Todėl kitiems atėjus jie pabėga, o dabar ruošiasi grįžti“, – prisiminė A.Valinskas.

V.Zelenskis negalės daryti, ko tik nori

Vienas svarbiausių klausimų po Ukrainos prezidento rinkimų – kur link pasuks šalis. Anot buvusio krašto apsaugos ministro A.Butkevičiaus, V.Zelenskis neturės absoliučios laisvės veikti, kaip nori.

„Šis prezidentas jau nebegalės daryti visko taip, kaip netgi jo aplinka norėtų. Ukraina turi gana rimtą vidinę balansų sistemą. Mano daugybė pažįstamų man sako: jeigu jis sugalvos veikti prieš Ukrainos valstybingumo interesą, mes jį išmesim per langą“, – sakė A.Butkevičius.

Vienas karščiausių Ukrainos taškų vis dar yra Rytai, kuriuose tebesitęsia karas. V.Zelenskis prieš rinkimus sakė matantis galimybę kalbėtis su Rusija, bet ne su separatistais. Apžvalgininkai teigia, kad Rusija turi savų planų.

„Karo klausimu mes visą laiką neteisingai keliam klausimą. Karo buvimas ar nebuvimas nepriklauso nuo Ukrainos, nes ne Ukraina tą karą pradėjo ir ne ji jį kariauja. Jis priklauso nuo Rusijos. Dabartinio Rusijos režimo tikslas yra de jure atiduoti Donbasą Ukrainai, pasiliekant visą savo įtaką ten. Grubiai sakant, jie norėtų, kad Ukraina formaliai valdytų Donbasą, už jį mokėtų, o jie ten turėtų visą įtaką. Kad jie bandys įgyvendinti tokį planą per V.Zelenskį – man visiškai akivaizdu. Tai pirmas dalykas, ką bandys padaryti Rusija“, – sakė M.Laurinavičius.

Pažadai dar nieko nereiškia

Eidamas į prezidento postą V.Zelenskis žadėjo pradėti valstybės auditą, kurį galėtų atlikti tarptautiniai ekspertai. Tačiau pats auditas tokioje oligarchinėje valstybėje kaip Ukraina dar nieko nereiškia, įsitikinęs M.Laurinavičius. Daug svarbiau – kokių veiksmų bus imtasi po audito.

„Paskelbimas apie auditą yra viešųjų ryšių akcija. Svarbu ne pats auditas, nes jį gali daryti kiekviena ministerija, jeigu to reikia, bet ar yra daroma kažkas po to. Pažiūrėkime, P.Porošenkos laikotarpį, geriausiai Lietuvoje žinomas Aivaro Abromavičiaus atvejis. Jis atėjo, atrodo, auditą darė, susidėliojo visą reformų planą. Iš pradžių darė, iki kažkiek jam leido daryti, o paskui atėjo laikas, kai jam daryti nebeleido. Ir viskas, tuo ir baigėsi reformos. Net jeigu ir bus auditas, tai nereikš, kad turim kažkokias reformas“, – sakė M.Laurinavičius.

Anot buvusio krašto apsaugos ministro A.Butkevičiaus, viena pagrindinių intrigų – ką į savo komandą pasikvies V.Zelenskis.

„Atėjęs naujas prezidentas gali užmaišyti labai rimtą košę, pateikti kaltinimus eilei oponentų, bet išrišti šito reikalo be naujo ministro pirmininko jis negali. Todėl dabar pagrindinis klausimas – kas gi bus jo svita, kur yra asmenys, kuriems jis deleguos tam tikras teises veikti. Pradėkime nuo generalinio prokuroro, užsienio reikalų, gynybos ministrų, kur yra jo pagrindiniai svertai“, – sakė A.Butkevičius.

„Jis yra atstovas tam tikros interesų grupuotės ir kaip ta grupuotė elgsis, jis taip pat turės elgtis. Jis yra ne visos tautos, bet tos grupuotės, kuri atvedė jį į šitą pergalę, atstovas. Klausimas, kiek tos grupuotės interesai sutaps su Ukrainos būsimąja geopolitine kryptimi ir Ukrainos žmonių interesais. Visiškai sutinku, kad Ukraina šiemet yra jau kitokia, nei buvo prieš 5-10 metų, nes jie išgyveno Maidaną. Jie puikiai žino, kad jeigu jie sugebėjo nuversti V.Janukovyčių ir jeigu savo pažadų nevykdys ir visai kitą kryptį pasirinks V.Zelenskis, bus antras Maidanas ir antras V.Janukovyčius, o juo taps pats V.Zelenskis“, – sakė A.Valinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.