Partija jau prikirpo sparnus vedliui Ramūnui Karbauskiui

Ramūnas Karbauskis – jau nebe toks valdančiųjų valstiečių vienvaldis vadas, koks buvo anksčiau. Regis, tai yra bene pagrindinis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos porinkiminių konvulsijų rezultatas.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas parlamentaras T.Tomilinas (dešinėje) turi senų sąskaitų su R.Karbauskiu.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas parlamentaras T.Tomilinas (dešinėje) turi senų sąskaitų su R.Karbauskiu.<br>T.Bauro nuotr.
V.Vingrienė paslaptingai užsiminė, kad žinotų, ką daryti R.Karbauskio vietoje.
V.Vingrienė paslaptingai užsiminė, kad žinotų, ką daryti R.Karbauskio vietoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 17, 2019, 7:01 AM

Partijoje visą laiką buvo per mažai demokratijos, o tai lėmė būtent jos vadovas R.Karbauskis. Tai jau visai atvirai kalba dalis Seimo valstiečių frakcijos narių.

Netgi neatmetama galimybė, kad šis veikėjas gali netekti partijos pirmininko posto, ypač jei bus pralaimėti ir Europos Parlamento rinkimai.

Tačiau, kas galėtų perimti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vairą į savo rankas, o kartu suvaldyti padėtį, kol kas visiškai neaišku.

Bet kokiu atveju patys valstiečiai tvirtina, kad net likęs poste R.Karbauskis nebegalės kaip anksčiau diriguoti partijai ir ją vaikyti pagal savo norus.

Klusnūs tapo priešginomis

Prieš pirmąjį prezidento rinkimų turą R.Karbauskis netikėtai ir partijai, ir Seimo valdančiajai frakcijai, ir valstiečių kandidatui į prezidentus Sauliui Skverneliui paskelbė, kad po rinkimų reikės trauktis iš valdžios ir atiduoti ją opozicijai.

R.Karbauskis patikslino, kad tai būtinai įvyks, jei S.Skvernelis pralaimės jau pirmajame prezidento rinkimų ture, o valstiečiai nelaimės gegužės 26-ąją vyksiančių Europos Parlamento rinkimų.

Tokiai pozicijai praėjusią savaitę klusniai pritarė ir Seimo valstiečių frakcija besipriešinant vos keliems nariams.

Pats S.Skvernelis, per pirmąjį prezidento rinkimų turą likęs trečias, jau pirmadienį paskelbė, kad tikrai pasitrauks iš premjero posto, kai Vyriausybė grąžins įgaliojimus naujai išrinktam šalies vadovui.

Bet Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija antradienį vieningai pareiškė, kad S.Skvernelis turi likti premjeru, o partija – valdžioje.

Valdančiąją koaliciją nuspręsta dar labiau sustiprinti, kai kuriuos valdžios postus duodant „tvarkiečiams“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovams.

Intriga – dėl balsavimo

Šiandien vyks Valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybos posėdis, kuriame taip pat turėtų būti pareikšta parama S.Skverneliui kaip premjerui.

Tačiau didžiausia intriga susijusi su R.Karbauskiu. Premjeras jam pasiūlė pačiam pasitikrinti pasitikėjimą partijoje.

Dar atviresnis valstiečių vedlio priešininkas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, jau ir anksčiau buvęs nepatenkintas vienasmeniškais R.Karbauskio veiksmais, ragino jį prisiimti asmeninę atsakomybę.

Taigi bendra partijos Seimo frakcijos pozicija, kad niekur trauktis negalima, o S.Skvernelis turi likti poste, kuri buvo pareikšta skubiai ir nebelaukiant Europos Parlamento rinkimų rezultatų, valdančiojoje partijoje vertinama kaip skambus antausis ir pamoka būtent jos pirmininkui.

Politikos užkulisiuose kalbama, jog tokia situacija gali pasinaudoti S.Skvernelis. Esą jeigu balsavimas dėl pasitikėjimo R.Karbauskiu partijos taryboje bus slaptas, Vyriausybės vadovas su savo šalininkais sieks, kad valstiečių vadovas jį pralaimėtų.

Jau svarstomi scenarijai

„Lietuvos ryto“ šaltinių Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje teigimu, tuo atveju, jei R.Karbauskis po tarybos posėdžio būtų priverstas palikti pirmininko postą, ir pats S.Skvernelis dėl šventos ramybės bei partijos vienybės vis dėlto pasitrauktų iš premjero posto.

Taip pat svarstoma, kad kol kas nepartinis S.Skvernelis galbūt galėtų tapti partijos lyderiu, o premjero postą užimtų kas nors iš jo šalininkų.

Tarp kandidatų minimas ne tik ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, kuris jau anksčiau priešinosi R.Karbauskio planams patraukti partiją iš valdžios, bet ir Seimo pirmininkas V.Pranckietis.

Mechanizmas nesutvarkytas

Dalis valstiečių jau ėmė viešai kalbėti, kad netgi išlikęs partijos vedlio kėdėje R.Karbauskis taps tik vienu iš galios centrų ir nebūtinai pagrindiniu.

Taip teigė ir vakar „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Ne spaudai“ lankęsis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas, Seimo narys Tomas Tomilinas.

Šis politikas turi savų sąskaitų su R.Karbauskiu dar nuo tada, kai šis, rengdamasis savo perrinkimui valstiečių vadovu, T.Tomiliną mėgino išstumti iš partijos vicepirmininko posto, tačiau nesėkmingai.

„Daug galios centrų, o sprendimų priėmimo mechanizmas ne iki galo sutvarkytas. Aš tai pripažįstu.

Iš dalies tai buvo matyti ir per partijos pirmininko rinkimus, kai nemažai diskutavome dėl valdybos.

Frakcija didelė, tikrai dažniau galėtų dirbti jos strateginės grupės. Yra pas mus tas Strateginis komitetas. Ir jo darbu aš nesu patenkintas.

Bandome taisyti tuos mechanizmus kiek galime. Ir tas Ramūno charakteris tikrai yra tam tikra kliūtis toms pataisoms“, – atviravo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkas.

Pažėrė kelias užuominas

Beje, nei T.Tomilinas, nei laidoje dalyvavusi kita valstiečių frakcijos narė Virginija Vingrienė, kuri dar prieš rinkimus priešinosi R.Karbauskio planams, atvirai neatsakė, ar pastarasis turėtų toliau vadovauti valdančiajai partijai.

V.Vingrienė tik paslaptingai užsiminė, kad ji tikrai žinotų, ką daryti R.Karbauskio vietoje.

Tuo metu T.Tomilinas pareiškė, jog R.Karbauskio pareiškimas, kad jis tikrai norės balsavimo partijos taryboje dėl pasitikėjimo, yra beprasmiškas: „To balsavimo neturėtų būti, nes tai yra toks labiau šou. Juo labiau jei jis nebus slaptas. To nereikia daryti ir nereikia niekur skubėti.“

Vis dėlto valstiečių stovykloje girdėti svarstymų, kad jei balsavimas dėl pasitikėjimo būtų slaptas, R.Karbauskis smarkiai rizikuotų.

Juolab kad esą būtent partijos skyriai bene labiausiai piktinosi pirmininko pareiškimais dėl traukimosi iš valdžios ir kategoriškai spaudė Seimo frakcijos narius tam nepaklusti. Tai vakar laidoje „Ne spaudai“ patvirtino ir abu dalyvavę valstiečiai.

Ar R.Karbauskis tebeturi partijos tarybos pasitikėjimą, vakar kalbėdamas portalui lrytas.lt nedrįso prognozuoti ir V.Sinkevičius: „Sunku pasakyti.“

Žmonių spaudimas padėjo

„Visiškai normalu ir vakarietiška yra ir atsistatydinti, jei pralaimėti visi treji rinkimai. Bet gali būti ir kitokių variantų.

Bet kokiu atveju Valstiečių ir žaliųjų sąjunga bus kitokia, nei buvo, taip pat sprendimų priėmimo mechanizmas bus kitoks. Aš matau tai iš nuotaikų.

Taip stipriai, kaip per kelias dienas partijos vadovybės nuomonę pakeitė žmonių spaudimas – net ne Seimo narių, partijai yra labai sveika ir tai yra labai geri pokyčiai.

Vis daugiau žmonių išsako savo nuomonę tiesiai, nesidangstydami“, – laidoje „Ne spaudai“ kalbėjo T.Tomilinas, paklaustas, ar R.Karbauskis partijoje jau nebebus „pirmuoju numeriu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.