Prieš lemiamą rinkimų dieną paaiškino, kas naudinga I. Šimonytei, o kas – G. Nausėdai

Valstiečiai, kurių kandidatas į prezidentus Saulius Skvernelis nepateko į antrąjį turą, išreiškė paramą Gitanui Nausėdai. Šis teigia jos neprašęs ir ypatingai nesidžiaugiantis. Kokiose pozicijose yra abu kandidatai į prezidentus likus vos kelioms dienoms iki galutinio Lietuvos sprendimo?

 I.Šimonytė ir G.Nausėda.<br> lrytas.lt montažas.
 I.Šimonytė ir G.Nausėda.<br> lrytas.lt montažas.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga prezidento rinkimų antrajame ture rems Gitaną Nausėdą.<br>Lrytas.lt koliažas
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga prezidento rinkimų antrajame ture rems Gitaną Nausėdą.<br>Lrytas.lt koliažas
Vladas Gaidys.<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Gaidys.<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Gaidys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vladas Gaidys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 9:37 AM, atnaujinta May 24, 2019, 11:58 AM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė kalbėjosi su „Vilmorus“ vadovu Vladu Gaidžiu bei dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininku Tadu Ignatavičiumi.

– Pradėkime nuo valstiečių paramos G.Nausėdai. Pone Gaidy, ar tai kaip nors keičia situaciją? Ar galima tikėtis, kad S.Skvernelio rinkėjai, kurių buvo beveik 300 tūkst., ateis ir nubalsuos už tą, kurį remia partija?

– (V.Gaidys) Nemanau, kad tokie kreipimaisi ypatingai kažkokią įtaką daro. Vienas dalykas, Lietuva yra raštinga šalis, Indijoje, gal dar kur suveikia tokie dalykai, nes distancija tarp šauklio ir rinkėjo yra gigantiška.

Šiuo atveju jie maždaug lygūs – ir pirmininkas, ir rinkėjas, visko būna, kokį Seimą išrinkom, toks ir yra, kaip sakoma.

Yra ir kiti momentai, kad šiuo metu charizmatinių lyderių nesakyčiau, kad būtų, kaip buvo 1990 m. pradžioje, kai buvo paskelbta nepriklausomybė.

Šiuo metu dauguma jų turi minusą visumoje, gal savo partijos rate pliusą. Prezidento rinkimai tai ne partijos reikalai, su partine liniuote neprieisi ir nesakysi, kad tokius pomidorus pirk.

Čia visai kita istorija ir žmonės patys apsisprendžia, už ką balsuoti. Kitas dalykas, į pliusą žymiai sunkiau pastumti negu į minusą, jeigu nepopuliarus žmogus agituos už kažką, tai greičiau minusas bus.

Kita vertus, labai gerai, kad jie tą daro – partijų pareiga yra agituoti, kažkokias takoskyras nubrėžti. Jeigu visos partijos išsakytų paramą, būtų galima sakyti: visos partijos, išskyrus vieną, parėmė šitą. O jeigu viena partija parėmė, tai čia nėra efekto.

– Iš Ramūno Karbauskio yra žinutė, kad nereikia balsuoti už I.Šimonytę. Iš esmės jeigu remi G.Nausėdą, nebūtinai turi balsuoti už G.Nausėdą, gali balsuoti prieš I.Šimonytę. Negali rinkėjai taip suprasti tos žinutės?

– (V.Gaidys) Aš nemanau, kad yra tokios kalkuliacijos, taktiniai manevrai, kad žmogus apie tai galvoja. Jis galvoja apie konkretų žmogų, gali pažiūrėti į akis, bent jau per televizorių, ar jis doras, sąžiningas, intuityviai pajausti ar čia jo žmogus, ar ne jo.

O ryšys su partija turbūt nėra labai didelis. Gal čia ieškoma to ryšio vieno ar kito kandidato. Yra savarankiškos asmenybės.

– Jeigu raginimą būtų išsakęs ne R.Karbauskis, o S.Skvernelis būtų skirtumas?

– (V.Gaidys) Manau, kad geresnis būtų kreipimasis. Priklauso nuo stilistikos, jeigu būtų pasakęs: „Balsuok už tą“, turbūt nebūtų didelio efekto, o „Lietuvos žmonės, aš balsuoju už šitą“, čia būtų geresnis rezultatas. Reitingų skirtumas yra didžiulis S.Skvernelio ir R.Karbauskio.

– Pone Ignatavičiau, tai, kad S.Skvernelio rinkimų štabo vadovas viešai pareiškė, kad jis remia I.Šimonytę, galima traktuoti kaip ir S.Skvernelio neatskleistą paramą šiai kandidatei?

– (T.Ignatavičius) Ko gero, kad taip. To paties premjero S.Skvernelio neišsakymas pozicijos, nepaantrinimas partijos valdybos sprendimui, kad mes remiam G.Nausėdą, irgi gali būti įvairiai suprastas to paties rinkėjo, kad jis nepalaiko tokios pozicijos.

Ir S.Skvernelio galimi rinkėjai, kurie už jį balsavo, tie 280 tūkst., dalis iš jų gali nueiti balsuoti taip, kaip jie supras tą žinutę, nepasakymą, kad balsuokit už G.Nausėdą.

Ponas Vladas paminėjo, kad dabar tarsi nėra ryškių politinių lyderių, turinčių charizmą, kaip būdavo anksčiau, kad jų balsas galėjo turėti tiesioginės įtakos, kad autoritetą turintis politika paragina balsuoti už kandidatą ir galimai dalis rinkėjų, kuriam patinka tas autoritetas, nueina ir nubalsuoja.

Čia vienam iš partijų lyderių, R.Karbauskiui, charizma pastaruoju metu yra kritusi žemyn, yra tiek pripainioti rinkėjai, kad jie tarp signalų gali susipainioti, už ką balsuoti.

Panašu, kad jie modeliuoja paprastą dalyką: tai, kas jiems naudinga. Akivaizdžiai matyti, kad arba G.Nausėda, arba I.Šimonytė bus išrinkti prezidentu ir valdančiajai daugumai, o panašu, kad valstiečiai lieka valdančiojoje daugumoje, teks tiesiogiai dirbti su išrinktuoju naujuoju šalies prezidentu.

Ir jie, manau, padėjo ant svarstyklių, su kuriuo iš būsimų prezidentų jiems būtų naudingiau dirbti. Tačiau akivaizdu, kad į G.Nausėdos pusę tai svyra, nes G.Nausėda, galbūt ir dėl to, kad jis labiau populistiškas kandidatas, kalba tai, ką nori girdėti valstiečiai ir tame susitikime, kuris buvo vakar, akivaizdžiai pataikavo valstiečiams.

Keletą kartų įgnybo premjerui, bet iš esmės R.Karbauskis, kaip supratau, liko patenkintas susitikimu. Panašu, kad jiems šis scenarijus būtų naudingesnis, dėl to jie ir transliuoja tą žinutę. Kaip ji suveiks, dar pamatysime.

– Nemanote, kad I.Šimonytė padarė klaidą, nenueidama į tą susitikimą?

– (T.Ignatavičius) Matėsi tai, kad bent jau naudingiau buvo G.Nausėdai ateiti į tą susitikimą. Jis pademonstravo, pasiuntė žinutę, kad jis gali kalbėti su visais.

Net tais pačiais valstiečiais, jam tikrai su jais reikės šnekėtis. Manau, kad jam tai į pliusą. I.Šimonytei, ko gero, tai minusas.

Ji irgi galėjo pasiųsti žinutę valstiečių rinkėjams, kad ji irgi gali šnekėtis su visais ir būti žmonių prezidente, kokį ir pasirinko šūkį.

Deja, ji pasirinko kitą taktiką, kreipėsi į tuos, kurie per pirmąjį turą balsavo prieš visus likusius kandidatus, ypač, prieš S.Skvernelį ir ko gero patį R.Karbauskį, kuris siuntė signalus, kad trauksis iš valdžios.

Žmonės pasirinko akivaizdžiai, už borto paliko visus likusius kandidatus ir, manau, balsavo prieš dabartinius valdančiuosius ir S.Skvernelį.

Ir S.Skvernelis iš esmės teisus sakydamas, kad rinkimų rezultatai – daug kalbėjome, kad 280 tūkst. už jį balsų yra labai daug – bet premjerui S.Skverneliui tai yra katastrofa.

Jo rinkimų kampanija buvo paremta ant to, kad jis gerasis premjeras, kelia pensijas, o žmonės atėjo ir nubalsavo už tuos, kurie tas pensijas nurėžė. Už I.Šimonytę, bankininką G.Nausėdą – tuos, kuriuos jis kritikavo. Manau, kaip politikui jam tai didžiulis nuostolis.

– G.Nausėda minėjo, kad sekmadienį žmonės rinksis ne G.Nausėdą ir I.Šimonytę, o vienokią ar kitokią politiką – linkusią bendrauti arba pasipustyti padus. Pone Gaidy, sutinkate su tuo?

– (V.Gaidys) Aš visgi manyčiau, kad rinksis G.Nausėdą arba I.Šimonytę. Į antrą turą jie atėjo su labai mažais skirtumais ir jie buvo didelėmis pastangomis politikos analitikų ir žurnalistų išryškinti.

Jie tapo tokiais, kuriais gali ir nesitikėjo prieš rinkimus, kad jie ganėtinai skirtingi žmonės, su labai įdomiomis skirtingomis pažiūromis.

Bet stilistika jų nėra antagonistinė, žmonės už tą gali balsuoti, ir už tą gali balsuoti. Vienas truputį jaunesnis ir greitesnis, kitas kiek vyresnis ir nuosaikesnis – ir ten yra pliusų, ir ten yra pliusų. Pasirinkimas yra puikus.

– Po to, kai bent kelios partijos išreiškė paramą, viešoje erdvėje iš karto atsirado tokie dalykai kaip argumentai, kodėl nebalsuoti už G.Nausėdą: remia Darbo partija, Socialdemokratų darbo partija, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir netgi Liberalų sąjūdis. Kitaip sakant, šių partijų parama yra lyg neigiamas veiksnys šitam kandidatui, siekiančiam gauti palankumą iš rinkėjų. Ar jūs, pone Gaidy, taip pat manote, kad šių partijų parama gali pakenkti G.Nausėdai?

– (V.Gaidys) Aš nežinau, ar yra parama, kiek ji išreikšta ir kokia forma, ar iš tikro tai buvo juridiškai. Mano instrumentai, kuriais remiuosi, yra visuomenės nuomonė ir ar elektoratai remia – ne partijų viršūnės ir konkretūs žmonės.

Ir socialdemokratų, ir žaliųjų, ir Darbo partijos labiau už G.Nausėdą. Tie žmonės, kurie toliau nuo Vilniaus, jie labiau už G.Nausėdą dėl kokių tai priežasčių.

– (T.Ignatavičius) Klausimas, ar dabar ta išreikšta parama valstiečių, socialdemokratų ir kitų partijų bus į naudą, ar ne. Čia įvairiai galima svarstyti.

Manau, kad jis nuėjęs pasiuntė gerą žinutę, kad jis gali kalbėti su visais. Bet valstiečių parama gali mobilizuoti tuos rinkėjus, kurie pirmajame ture balsavo už G.Nausėdą arba už I.Šimonytę, motyvuodami savo sprendimą, kad balsuoja prieš dabartinius valdančiuosius ir panašiai prieš visus likusius kandidatus.

Jeigu po pirmojo turo, kai į antrąjį išėjo G.Nausėda ir I.Šimonytė, dauguma rinkėjų atsipūtė, kad tas pats, ar laimės rinkimus G.Nausėda ar I.Šimonytė, nėra skirtumo.

Išlieka nemaža tikimybė, kad jie gali nepakilti nuo sofų sekmadienį, nes pavojus, rizika, kuri buvo įvardinta – eliminuota, tai dabar tas motyvas, kad G.Nausėdą remia valstiečiai, gali mobilizuoti jo konkurentus, I.Šimonytės rinkėją.

Aišku, labai daug kas priklausys nuo sekmadienio orų, ar jie bus geri ar blogi, kaip tas aktyvumas atrodys. Jeigu bus šiaip sau orai, yra didelė tikimybė, kad ištikimieji I.Šimonytės ar konservatorių rėmėjai ateis į rinkimus ir bus didesnis pavojus G.Nausėdai.

– Aktyvumas irgi yra lemiamas veiksnys, nes I.Šimonytei kuo mažesnis aktyvumas, tuo geriau.

– (T.Ignatavičius) Taip, nes tikimybė yra kad ateis ištikimieji konservatorių rėmėjai, nes konservatoriai dalyvauja Europos Parlamento rinkimuose, tai irgi mobilizuojanti jėga.

Konservatorių elektoratas ateis sekmadienį balsuoti ir, tikėtina, balsuos ne už G.Nausėdą, bet už I.Šimonytę. Bet vėlgi, jai norint laimėti šitą kovą, reikia pramušti lubas, reikėjo jau tarp pirmo ir antro turo. Iki pirmo turo jie bandė išryškinti savo privalumus, antrame ture reikėjo išmesti naują kauliuką.

– Jūsų manymu, neužteko pasipešiojimų dėl finansinių dalykų?

– (T.Ignatavičius) Negali sakyti, kad tarp pirmo ir antro rinkimų turo kampanija vyko kaip per pakasynas, kad kandidatas vienas apie kitą gerai arba nieko.

Buvo apsipešiojimų, neigiama kampanija iš esmės vyko – nebe ryškino savo privalumus, bet neigiamus dalykus. Klausimas, kiek tai suveikė.

– Pone Gaidy, kaip tokie dalykai, kaip finansiniai kiekvieno kandidato kampanijų reikalai, gali padaryti kažkokią įtaką rinkėjų sprendimams?

– (V.Gaidys) Finansiniai reikalai ypatingai jautrūs, labai svarbūs, bet kai liečia žmogų konkrečiai – ar jis gavo 500 eurų iš kažkur, kokiu tai būdų.

Prisiminkime Viktorą Uspaskich, 6 metai teismai, milijonai buvo, bet žmonių, pavadinkime juos tarėjais, percepcijai tai nebuvo, kad jis kažką pasiėmė, nusinešė sau ir suvalgė. Ne taip buvo priimta ir jis paskui laimėjo visokius rinkimus.

– (T.Ignatavičius) Ir labai svarbu, kas kelia tą klausimą. Šiuo atveju, I.Šimonytės aplinka kritikavo G.Nausėdą dėl finansavimo, bet tą darė akivaizdžiai konservatoriai.

– Iki tol jie nuo kandidatės laikėsi nuošaliai.

– (T.Ignatavičius) Ir tas konservatorių kėlimas G.Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo išprovokavo, kad turėjo mesti konservatoriai tuos 300 tūkst. I.Šimonytei – ko gero, ir turėjo jie tą padaryti, bet tas finansavimas partijai tokiu metu pririša šiek tiek labiau I.Šimonytę.

Juk kas buvo akivaizdu, kad žmonės pasirinko kuo labiau nepartinius kandidatus, delegavo į antrąjį turą tuos, kuriems labiau pasisekė atsiriboti nuo partijų.

I.Šimonytei labai buvo svarbu buvo pabrėžti, kad ji su partija nesusijusi, ta kontrataka ir kėlimas klausimo dėl finansavimo I.Šimonytei, nežinau, ar bus naudinga.

Partija smarkiai parėmė I.Šimonytę, G.Nausėda, aišku, neatsakė į klausimus dėl finansavimo – irgi minusas. Įdomu, kaip susidėlios ir kam bus naudinga.

Nepaminėjote, dar viena partija, Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis paragino balsuoti už G.Nausėdą.

Antrame ture, įsivaizduočiau, bus nedidelis balsų skirtumas, svarbi kiekviena detalė. V.Tomaševskio rinkėjas, jeigu bus paragintas balsuoti už G.Nausėdą, tikrai ateis ir tai gali būti labai svarbu.

Nors jo motyvas, kad užtenka prezidentės moters, reikia užleisti postą vyrą, mano ausį rėžia. Nemanau, kad čia lytis labai svarbu renkant šalies vadovą.

Yra atvejų, kai išrenkam vyrą, o jis be kiaušų, o moteris būna su kiaušais labiau. Lytis tikrai nėra labai svarbu, svarbu kad lyderis būtų, autoritetas.

– Jeigu lažybų kontoroje būtumėte ir reiktų statyti, tai už ką?

– (V.Gaidys) Aš turbūt palaukčiau penktadienio vakaro, 21 val., kai bus šou nematytas, neregėtas. Ten reikia papildomų savybių, kurios dar nebuvo atskleistos, ten galima labai stipriai susimauti per vieną sekundę. Šį kartą ten viskas spręsis.

– (T.Ignatavičius) Aš stebuklais nelabai tikiu, nelabai įsivaizduoju. Aišku, pasitaiko atvejų, kad viskas apsiverčia aukštyn kojom per naktį, ir pirmas turas parodė – kandidatai nuėjo miegoti nugalėtojais, po to pasikeitė. Jeigu iš pinigų lažinčiausi, ko gero, ponas Nausėda turėtų pasirodyti stipriau.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16 val. 30 min. ir 20 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.