S. Skvernelis dairosi į R. Karbauskio sostą: jau dėlioja 2020 m. rinkimų strategiją

Saulius Skvernelis norėtų ne tik premjero posto, bet ir valstiečių lyderio statuso. Bet net pastarojo negavęs jis greičiausiai liktų vadovauti Vyriausybei. Tai leidžia spėti politinės dėlionės.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Trijų valdančiąją koaliciją kuriančių partijų pirmininkus (iš kairės) R.Žemaitaitį, G.Kirkilą ir R.Karbauskį premjeras S.Skvernelis vakar pavaišino pietumis.<br>T.Bauro nuotr.
Trijų valdančiąją koaliciją kuriančių partijų pirmininkus (iš kairės) R.Žemaitaitį, G.Kirkilą ir R.Karbauskį premjeras S.Skvernelis vakar pavaišino pietumis.<br>T.Bauro nuotr.
 Saulius Skvernelis<br> T.Bauro nuotr.
 Saulius Skvernelis<br> T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 6:34 AM, atnaujinta May 31, 2019, 10:14 AM

Vakar Vyriausybės rūmuose skubiai susitiko valstiečių, „socialdarbiečių“ bei „tvarkiečių“ lyderiai Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas ir Remigijus Žemaitaitis. Juos pietumis pavaišino S.Skvernelis.

Pakilę nuo pietų stalo politikai paskelbė pasirašę memorandumą dėl naujos valdančiosios koalicijos kūrimo, prie kurios kviečia prisidėti ir Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS).

Jau prabilo apie portfelius

Trijų memorandumą pasirašiusių partijų frakcijos Seime turi 69 mandatus, o prie jų dar prisidėjus ir LLRS-KŠS atstovams susiformuotų tvirta 77 balsų dauguma.

LLRS-KŠS lyderis Valdemaras Tomaševskis kol kas nepatvirtino, ar jungsis prie koalicijos, tepasakęs, jog dar turi laiko apsispręsti iki liepos 12-osios.

Tuomet dabartinė Vyriausybė turės grąžinti įgaliojimus naujajam prezidentui Gitanui Nausėdai.

„Socialdarbiečiai“ pretenduotų į tris ministrų portfelius, pirmiausia – socialinės apsaugos ir darbo, kuris šiuo metu priklauso valstiečiams, o „tvarkiečiai“ norėtų dviejų postų.

Dvejonės dėl V.Pranckiečio

Bus deramasi ir dėl Seimo pirmininko krėslo, kurio ranktūrių šiuo metu įsitvėręs valstietis Viktoras Pranckietis.

Tačiau pats politikas aiškino, kad pirmininkas renkamas visai ketverių metų kadencijai ir jo likimas nepriklauso nuo politinių vėjų, o tik nuo nepasitikėjimo procedūros.

R.Karbauskis, prisiminęs, kad V.Pranckietis ne kartą yra maištavęs, sakė, kad Seimo dauguma jį gali lengvai pakeisti.

Tačiau po pietų Vyriausybėje valstiečių vadovas jau buvo atlaidesnis ir aiškino, kad Seimo vadovo postas turi likti jų partijai, o jį toliau užimtų V.Pranckietis.

Tiesa, dėl tokio plano nebuvo garantuoti „socialdarbiečiai“, kurių lyderis G.Kirkilas irgi dairosi į šią kėdę.

Ketvirtadienio vakarą buvo nuspręsta: trijų partijų vadovų pasirašytame memorandume dėl koalicijos nurodyta, kad premjeru lieka Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas tenka Socialdemokratų darbo partijai. Nors V.Pranckietis iškart pareiškė, kad neatsitatydins, R.Karbauskis paragino elgtis adekvačiai ir nejuokinti.

Dėl ateities slapukavo

Vis dėlto didžiausia permainų intriga – koks S.Skvernelio likimas? Jis pats vakar teigė, kad savo sprendimą paskelbs po penktadienio susitikimo su G.Nausėda.

Taigi būtų sunkiai suprantama, jei premjeras, pas išrinktąjį prezidentą nusinešęs ir Seimo daugumos, ir naujos valdančiosios koalicijos įgaliojimus, nebeliktų poste.

Tačiau jis pats anksčiau yra žadėjęs iš to posto trauktis ir netgi svaidęs užuominas, kad gali pasitraukti iš valstiečių gretų.

Vakar S.Skvernelis dėl savo ateities slapukavo, kalbėjo apie „raudonas linijas“, kurių negalės peržengti formuodamas naują Vyriausybę.

Kuris atsitrauks pirmas?

Galimus ateities scenarijus vakar „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Ne spaudai“ aptarė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Anot jo, visi treji šio pavasario rinkimai valstiečiams buvo nesėkmingi, o dabar svarbiausias jų rūpestis turėtų būti pasirodymas Seimo rinkimuose kitąmet.

Pasak S.Malinausko, partija būsimuose rinkimuose gali pasirodyti dar blogiau, jei pati nesikeis.

Čia pat patarėjas pabrėžė, kad S.Skvernelis yra vienintelis lyderis ne tik valstiečių gretose, bet ir visame centro kairės sparne, turintis dar didesnę rinkėjų paramą nei anksčiau.

Anot S.Malinausko, taip kaip 2016 metais (R.Karbauskis – pirmininko poste, o S.Skvernelis – nepartinis sąrašo lyderis) valstiečiai eiti į rinkimus nebegali, nes tai „nesuveiks“.

Premjero patarėjo manymu, partija turėtų pati nuspręsti surengti naujus pirmininko rinkimus, kuriuose varžytųsi ir S.Skvernelis.

Bet R.Karbauskis kol kas nesirengia to daryti, nors vakar ir pripažino, kad premjeras siūlo keisti ir atnaujinti partiją – net jos pavadinimą.

Vis dėlto ar realu, kad S.Skvernelis pasitrauktų iš premjero posto ir net iš valstiečių stovyklos?

„Skilimas yra įmanomas, tačiau tai kartu ir blogiausias variantas – tiek S.Skverneliui, tiek partijai“, – sakė S.Malinauskas.

Bet tuo metu jis svarstė, kad kurdamas savo judėjimą S.Skvernelis su R.Karbauskiu net galėtų sugyventi taikiai, sujungę per Seimo rinkimus laimėtus skirtingų rinkėjų balsus ir savo pajėgas.

Tačiau, pasak premjero patarėjo, šis scenarijus irgi sunkiai tikėtinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.