Arūnas Dumalakas. Kada orientacija lytinė, o kada jau politinė?

Laisvės partiją šiandien mėginsiantis sulipdyti meras R.Šimašius prieš kelias dienas turėjo progos pasitikrinti, ar jau gali joti nauju arkliuku. Paaiškėjo, kad nelabai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2019, 7:00 AM

Tas arkliukas – LGBT asmenų teisės, apie kurias daug kalbama Laisvės partijos programoje.

Seniai apie tai vyko diskusija savivaldybės tarybos salėje, trečiadienį politikus taip pat buvo užliūliavę nykūs socialiniai klausimai, kai staiga pačioje posėdžio pabaigoje juos pažadino rezoliucija dėl „Baltic Pride“ eitynių „Už lygybę!“.

Rezoliucijos projektą pateikė R.Šimašiaus bendražygis iš Laisvės partijos frakcijos T.Raskevičius, LGBT narys. Eitynės Vilniuje bus rengiamos kitą šeštadienį.

Neminėsime ilgos R.Šimašiaus tirados, agituojančios balsuoti už tokį renginį palaikančią rezoliuciją. Juolab kad ji labai panaši į steigiamos Laisvės partijos programos teiginius.

Toli aprėpdamas žvilgsniu meras pasakojo susitinkąs su investuotojais, kurie jau atsuka nugarą Talinui, nes jo vadovai nevengia ksenofobinių posakių. Tad, mero nuomone, tai kalba ne tik apie vienos bendruomenės teises.

Ryga nesiryžo rengti eitynių, todėl R.Šimašius tikino, kad Vilnius turi progą sužibėti kaip ryški žvaigždė, jei ne tik surengs eitynes, bet ir pasveikins renginį.

Bet pasveikinti „Baltic Pride“ eitynių nepasisekė. Jau iš karto I.Kačinskaitė-Urbonienė pareiškė, kad Darbo partija nedalyvaus balsuojant.

Konservatorius L.Kazlavickas rėžė: taryba nėra sveikinimų koncertas. O jeigu jau sveikina, tai tegu prisimena ir kitus renginius. Tarkim, tą pačią dieną minima ir Rusijos diena, o Vilniuje gyvena nemažai rusų tautybės žmonių. Ko jų nepasveikinti?

Tarybos senbuvis Ž.Šilgalis iš A.Zuoko ir vilniečių koalicijos „Laimingas Vilnius“ priminė, kad ankstesnių kadencijų politikai buvo sutarę nesveikinti įvairių renginių ir tokiomis progomis nekurti nereikalingų rezoliucijų.

Nors visi eitynes sveikinančios rezoliucijos priešininkai dievagojosi esą prieš LGBT asmenų teisių diskriminavimą, jie sutarė: tai yra perteklinis veiksmas, apskritai ne tas formatas.

Balsavimo rezultatas buvo pribloškiantis. Nors salėje buvo 31 tarybos narys, tik 8 iš Laisvės partijos frakcijos balsavo už rezoliuciją.

„O gal pabandome dar kartą?“ – du kartus konstatavęs, kad nėra kvorumo, ragino R.Šimašius, čia pat susizgribęs, jog trečią kartą bandyti draudžia reglamentas.

V.Ilgius mėgino sugėdinti nebalsavusius kolegas: „Nepadarėte garbės nei savo rinkėjams, nei sau.“

Tik ar reikėtų taip piktintis? Už sveikinimą eitynėms balsavo šeštadienį kuriamos partijos būsimi nariai, kurie ir ateityje daug kalbės apie LGBT asmenų teises. Visi kiti politikai salėje tiesiog tyliai pasėdėjo nebalsuodami nei prieš, nei susilaikydami. Nejaugi ir vėl kalbėsime apie diskriminaciją?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.