G. Kirkilas prabilo apie V. Pranckiečiui pasiūlytą kompensacinę poziciją Seime

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas Žinių radijo laidoje „Pozicija“ sakė kad, jei iki galo Seimo frakcijos nesusitars, koalicijos gali ir neatsirasti.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas. <br>T.Bauro nuotr.
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas. <br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>kiti
Gediminas Kirkilas.<br>kiti
Viktoras Pranckietis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 5, 2019, 8:38 AM, atnaujinta Jun 5, 2019, 9:07 AM

Panašu, kad būtent G.Kirkilui pagal naujosios koalicijos gaires yra pažadėtas Seimo pirmininko postas.

Dabartinis Seimo vadovas Viktoras Pranckietis kol kas trauktis neketina, bet G.Kirkilo žiniomis, pastarajam buvo žadamas postas Seimo valdyboje, tad tokių didelių emocijų jis nesupranta.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad po prezidento rinkimų, didžiausios Seimo frakcijos seniūnas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis nusprendė tvirtinti valdančiąją koaliciją ir derėtis pradėti su buvusiais partneriais LSDDP, „Tvarka ir teisingumas“ ir Lenkų rinkimų akcijos atstovais.

Visgi, tik penktadienį paaiškės, ar Lenkų rinkimų akcija nori derėtis. Jei tai neįvyks, G.Kirkilas turi planą „B“.

„Visą laiką reikia turėti planą „B“, jei mes nesusitarsime iki galo dėl koalicijos, jos gali ir nebūti. Bet dabar situacija yra tokia, kad visos frakcijos yra sustabdžiusios koalicijos sutartį. Dabartinė koalicija faktiškai neturi daugumos“, – Žinių radijo laidoje sakė G.Kirkilas.

Jis teigė, kad jei lenkai nenorės prisijungti prie valdančiųjų, galima būtų dirbti ir taip, bet tai nebūtų geras variantas.

„Toks variantas yra įmanomas, galima sakyti, kad tai planas „B“. Mano asmeninė patirtis rodo, kad jei nėra koalicijos partneriai nevienodai surišti, tai ta koalicija turi nemažai problemų“, – kalbėjo LSDDP pirmininkas.

Jis teigė, kad norint užtikrinti tinkamą valdančiosios koalicijos darbą, būtina visiems suteikti ministrų portfelių.

„Mano patirtis rodo, kad koalicija būna tvari, kai būna surišta ir vyriausybine atsakomybe. Jei jie nedalyvauja Vyriausybėje, jie kitaip jaučiasi, gali turėti visokių keistų pasiūlymų“, – kalbėjo jis.

G.Kirkilas tvirtino, jog nekeičia pozicijos – visi postai šiuo metu yra tik „laikini“.

„Nei vienam ministrui, mes kalbame apie ministrus. Nei vienas pareigūnas neturi jokios išimties“, – kalbėjo LSDDP pirmininkas.

Jis teigė, jog tikisi „europietiškos“ V.Pranckiečio pozicijos.

„Aš tikiuosi, kad V.Pranckietis pasielgs europietiškai, kaip Vytas Gedvilas“, – sakė G.Kirkilas, primindamas, kad memorandumo teksto valstiečių derybininkai keisti nenori ir dėl Seimo pirmininko kėdės jie nekovoja.

Kaip rašo BNS, kaip sektiną pavyzdį „socialdarbietis“ nurodė praėjusios kadencijos Seimą, kai parlamento vadovas „darbietis“ V.Gedvilas, pareikalavus partijos vadovybei, pasitraukė iš Seimo pirmininkų. Jis buvo paskirtas pirmuoju Seimo vicepirmininku, o parlamento vadove išrinkta Loreta Graužinienė.

„Manau, kad ir dabar reikėtų tartis, o ne laiškais, emocijos keistis“, – kalbėjo LSDDP pirmininkas, primindamas ir V.Gedvilo situaciją. Jam buvo pasiūlyta palikti Seimo pirmininko kėdę ir užimti Seimo pirmininko pavaduotojo.

G.Kirkilo žiniomis, V.Pranckiečiui taip pat buvo pasiūlyta vieta Seimo vadovybėje.

„Valstiečiai turės bent dvi Seimo primininko pavaduotojo pozicijas“, – tvirtino jis, kalbėdamas apie koalicijos derybas ir parlamentarų kvotas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.