Portalų ir „Facebook“ apklausose dalyvavę konservatoriai užsitraukė nemalonę

Jei spaudi „patinka“ socialiniame tinkle „Facebook“ arba su draugu susirašinėji politinėmis temomis, apsidairyk, ar tavęs nemato budri konservatorių partijos akis. Mat nedelsiant gali būti nubaustas.

Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>Lrytas.lt koliažas
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>Lrytas.lt koliažas
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>T.Bauro nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>T.Bauro nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>D.Umbraso nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>D.Umbraso nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>D.Umbraso nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>D.Umbraso nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>T.Bauro nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>T.Bauro nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Partijos bizūnas – netgi už spragtelėjimą pele.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 26, 2019, 8:11 AM, atnaujinta Jun 26, 2019, 2:05 PM

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Priežiūros komitetui perduotas visas būrys galimai nelojalių konservatorių, kurie kaip nors parėmė kandidatą į prezidentus Gitaną Nausėdą, o ne partijos iškeltą Ingridą Šimonytę.

Vienas galimų prasižengėlių Seimo narys Rimantas Dagys į nagą imamas itin rimtai, nes apskųstas net dėl kelių dalykų, o pirmiausia dėl to, kad lrytas.lt apklausoje balsavo už G.Nausėdą.

Nelaukdamas, kol bus nubaustas, politikas antradienį sustabdė narystę partijoje, taip pat neatmetė, jog vadovybė mėgina susidoroti ne tik su juo, bet ir su visa kitaminčių stovykla.

Viešoji erdvė buvo stebima

Kai I.Šimonytė pirmajame prezidento rinkimų ture laimėjo prieš visus konkurentus, konservatoriai ėmė pulti kitą finalininką G.Nausėdą – jam buvo mesti įtarimai dėl neskaidraus rinkimų finansavimo, dėl sąsajų su stambiomis verslo grupuotėmis.

Po to, kai G.Nausėda antrajame rinkimų ture tiesiog nušlavė konservatorių atstovę, dešinieji kiek pritilo ir dabar jau mėgina megzti partneriškus ryšius su Prezidentūra.

Bet partijos viršūnės neatsikratė pralaimėjimo kartėlio ir bando jį bent iš dalies numalšinti prigriebdamos saviškius, kurie išdrįso net menkai paremti G.Nausėdą.

Pasirodo, partijos vykdomasis rinkimų štabas itin akylai stebėjo viešąją erdvę ir kaupė informaciją net apie tuos konservatorius, kurie, pavyzdžiui, balsuodavo už G.Nausėdą portalo lrytas.lt, „Laisvės TV“ laidos „Laikykitės ten“, delfi.lt apklausose, socialiniame tinkle „Facebook“.

„Viešai socialiniame tinkle „Facebook“ rėmė G.Nausėdą ir buvo jo kampanijos agitacinis veidas“, „viešai socialiniame tinkle „Facebook“ rėmė G.Nausėdą dalyvaudamas lrytas.lt apklausoje“.

Užkliuvo net privatus laiškas

Dėl tokių nusižengimų partijos vykdomojo rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas apskundė Priežiūros komitetui 10 konservatorių.

Pasižvalgius po kai kurių jų paskyras „Facebook“ iš tiesų galima aptikti nuotraukų, kuriose jie pozuoja su G.Nausėdos agitacine simbolika. Be kitų, partijos etikos prievaizdams apskųsta į Seimą grįžtanti Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Jos galimas nusižengimas atrodo itin egzotiškai.

„Pasitelkdama prof. Vytauto Landsbergio viešai iškeltos minties interpretaciją privačiai rašė asmeniui, keldama abejonę, ar verta balsuoti už tą kandidatę, kurią remia partija. Susirašinėjimas gautas anonimiškai iš pasipiktinusio asmens“, – rašoma skunde.

Spaudžiamas nepasiduoda

R.Dagys vakar paskelbė stabdantis narystę konservatorių gretose, nes skundas dėl jo veiklos „Facebook“ – ne vienintelis galimas nusižengimas.

Partijos vicepirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė yra apskundusi šį politiką, kad jis ne taip, kaip liepė konservatorių vadovybė, balsavo Seime priimant pataisas dėl vaiko teisių apsaugos.

R.Dagys su keliais konservatorių frakcijos nariais visuomet priešinosi, anot jų, pernelyg liberaliam partijos vadovybės požiūriui į vaikų teises, reikalaujant uždrausti bet kokį smurtą prieš juos.

„Manau, kad partijos vadovybės atstovų užimta pozicija šiuo ir kitais klausimais prieštarauja krikščioniškoms vertybėms, įtvirtintoms partijos programoje“, – pareiškė politikas.

„Lietuvos rytui“ parlamentaras sakė, kad tokiu spaudimu partijos vadovybė laužo Konstituciją, kurioje įtvirtintas Seimo nario mandato ir sprendimų nepriklausomumas.

Paklaustas, kaip toliau gali klostytis situacija, R.Dagys tepasakė, kad tokiu savo veiksmu nori nusišalinti nuo beprasmiškų diskusijų. Anot Seimo nario, sustabdžius narystę partijoje turi sustoti ir jo elgesio svarstymo procesas.

R.Dagys į konservatorių gretas prieš du dešimtmečius perėjo iš kairiųjų stovyklos – partijos „Socialdemokratija 2000“.

Siekia pamokyti ir kitus?

„Neatmetu to“, – taip R.Dagys atsakė į klausimą, ar partijos vadovybė ir jos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tokiais svarstymais nesiekia smarkiau prispausti visų neklaužadų politinių bendrakeleivių.

Mat dalis konservatorių kritikuoja tiek G.Landsbergį, tiek I.Šimonytę, kad jie išdavė tradicines vertybes, partijos ideologiją ir suka liberalizmo link. G.Landsbergis irgi nevengė kritikuoti tokių Seimo narių, nes jie savo radikaliomis pažiūromis ir kritika vadovybei esą ne tik siūbuoja partijos laivą, bet netgi pasitarnauja Rusijos informacinio karo prieš Lietuvą interesams.

Antradienį G.Landsbergis grėsmingai kalbėjo apie R.Dagio „sisteminį veikimą prieš partijos kolegas“ ir pabrėžė, kad jo sprendimas stabdyti narystę partijos etikos sargų nestabdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.