Rusijos grąžinimas į ETPA: ką daryti sprendžia Lietuvos ir Lenkijos vadovai

Lietuvos ir Lenkijos parlamentų vadovai šeštadienio vakarą aptarė, kaip regiono šalims reaguoti dėl sprendimo sugrąžinti Rusiją į Europos Tarybos parlamentarų forumą.

Rusijos grąžinimas į ETPA: ką daryti sprendžia Lietuvos ir Lenkijos vadovai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos grąžinimas į ETPA: ką daryti sprendžia Lietuvos ir Lenkijos vadovai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 30, 2019, 3:54 PM

Tikisi rezultatų

„Su Senato pirmininku kalbėjome apie tai, kad reikėtų šitą klausimą svarstyti ir turbūt Varšuvoje tokia iniciatyva atsiras, kad sukviestumėme visas šalis, kurios sutinka su tuo, kad Ukraina yra okupuota ir yra susijaudinę dėl Rusijos grąžinimo“, – BNS Liubline sekmadienį sakė Lietuvos Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Tai manau, kad tas procesas tęsis ir vasaros pabaigoje galėtume matyti tam tikrus rezultatus“, – pridūrė jis.

Lenkijos Senato pirmininkas Stanislawas Karczewskis (Stanislavas Karčevskis) teigė, kad regiono šalys yra „sujaudintos šios situacijos“ ir turėtų priimti bendrą nuomonę dėl Rusijos grąžinimo.

Svarstys įvairius scenarijus

V. Pranckietis tvirtino, kad politikai svarstys įvarius galimus scenarijus, įskaitant ir pačių jų narystės suspendavimą Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje.

„Bet tai neturi būti sprendimas ekspromtu, tai turi būti apsvarstyta, turi būti paruošti klausimai, išdiskutuoti ir tada priimti sprendimai“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Šią savaitę Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja sutiko leisti sugrįžti Rusijos įstatymų leidėjams, kad šalis neišstotų iš šios žmogaus teises ginančios organizacijos. Balsavimo teisės iš Rusijos buvo atimtos prieš penkerius metus dėl Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos.

Vis dėlto daug Vidurio ir Rytų Europos šalių teigia, jog Maskvai palankus žingsnis siunčia pasauliui netinkamą signalą, nes Rusija nepadarė nieko, kad nusipelnytų sankcijų atšaukimo.

Po sprendimo grąžinti Rusiją Lietuvos ir dar šešių šalių atstovai paliko Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos posėdžių salę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.